Pozivnim pismom novi veleposlanika RH u Njemačkoj dr. Gordana Grlić Radmana, obratio se predstavnicima i članovima hrvatske zajednice u Njemačkoj, koji se nastavno na svoje stupanje na dužnost 16. listopada 2017., želio predstaviti predstavnicima, odnosno članovima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Učinio je to u subotu, 2. prosinca 2017. u veleposlanstvu RH u Berlinu. Sastanku se odazvao veliki broj Hrvata predstavnika hrvatskih udruga u Njemačkoj, predstavnika HKM u Njemačkoj i članova  Savjeta Vlade Republike Hrvatske, kao i brojni Hrvati iz sportskog, kulturnog, političkog, gospodarskog i društvenog života SR Njemačke.

Zahvalio je svima nazočnim na dolasku, svima koji su došli iz raznih gradova Njemačke pa do Švicarske odakle je nazočio Vinko Sabljo predsjednik Hrvatskog svjetkog kongesa.

Vašim dolaskom počastili ste mene i moje suradnike i moju obitelj. Moja supruga nije tu u zagrebu je i drugo dvoje djece ali je ovdje moj sin i njegova djevojka, tako da su oni došli evo mene malo ohrabriti ovdje,  kazao je veleposlanik dr. Grlić Radman.

Dr. Gordan Grlić Radman Veleposlanik RH u SR Njemačkoj, pred oko 200 nazočnih naglasio je kako mu je drago biti hrvatskim veleposlanikom. Osobito mi je čast, ovu funkciju obnašati u prijateljskoj Njemačkoj s kojom imamo visoko razvijene obostrane odnose, kazao je dr. Grlić Radman.

Pozdravio je posebnog gosta saborskog zastupnika Davora Ivu Stiera, koji je i moj kolega i prijatelj do nedavno ministra vanjskih i europskih poslova RH, čovjek koji je rođen i radio  u inozemstvu možda i s dužim korijenima nego neki od vas. Njegov dolazak u RH na početku hrvatske obrane bio je znakovit i ponosni smo jako da imamo mlade ljude koji su u to vrijeme prepoznali svoje korijene i domovinu svojih očeva, kazao je veleposlanik dr. Grlić Radman.  Dragi Davore Ivo Stier hvala ti. Isto tako hvala dragom Vinku Sablji predsjedniku Hrvatskog svjetkog kongesa što je isto tako došao čak iz Švicarske.

Državno i političko vodstvo RH povjerilo mi je časnu dužnost i veliku odgovornost predstavljati našu prelijepu domovinu u SR Njemačkoj. Ja zastupam RH ali imam dvije domovine budući da sam rođen u BiH. Ustavna obveza državnih tijela RH jest zastupati interese svih Hrvata i hrvatskih građana, tako da sam ponosan na tu činjenicu, što mogu biti veleposlanik svih Hrvata, koji žive u ovoj najvažnijoj i najmoćnijoj europskoj državi koja nam je eto i vama i meni dala gostoprimstvo. I ako sam običan i jednostavan čovjek koji voli svoju zemlju ipak imam iskustvo za obavljanje ove važne dužnsoti budući da sam se kao izvroni hrvatski diplomat 91. godine i odlučio diplomatskim zanatom u zastupanju interesa RH, kazao je u uvodnom govoru dr. Gordan Grlić Radman.

Jedna od najljepših pzitvnih emocija ako ne i naj ljepša jest ljubav prema domovini. To potvrđuju naši poginuli hrvatski branitelji, koji su vlastite živote utkali u temelje slobodne i neovisne države. A hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman moj su uzor i duhovni pokretač moga života a i povratka u Hrvatsku 1991.

Kada govorimo o Hrvatima u Njemačkoj govori se o broju od oko 500.000 Hrvata u SR Njemačkoj. Hrvatskoj nije u interesu raseljavati se. Hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu i pet konzulata diljem Njemačke vaš je dom. Mi smo vaši i u službi smo vašoj. Nije nam važno jeste član ove ili one udruge odnosno političke stranke, ako sve što radite to činite u hrvatskom interesu i imate vlastito zadovoljstvo. Neka svatko radi što misli da je dobro. Osvjedočio sam se kako je hrvatska zajednica u Berlinu i Njemačkoj vrlo aktivna. Nastojat ću obilaziti cijelu Njemačku.

Hrvatima u Njemačkoj želim čestitati na povijesnom radu od 1991. do danas. Dolazio sam i prije u Njemačku.  Pozdravljamo sve vaše inicijative koje toleriraju rad drugih i koje ne isključuju djelovanje drugih bilo da su to udruge ili sami pojedinci. Hrvati u Njemačkoj su istaknuti primjer savjesnih i odgovornih ljudi. Odličan primjer i za to je najnovije priznje Grada Frankfurta koji me je informirao da je nagradio novinara Stipu Puđu. To je priznanje svim Hrvatsima u Njemačkoj. Hrvati su priznati u Njemačkoj na svim poljima a mi smo na to ponosni. Želim se zahvaliti i svojim suradnicima koji su sudjelovali u pripremi ovoga susreta.

Postavili smo u zgradu veleposlanika prelijepi visoki bor koji smo okitili i postavili jaslice, što je dar vama koji ste došli a vi ste zapravo dar nama. Puno vam hvala i želim vam, vama i vašim obiteljima sretne blagoslovljene Božićne blagdane a u 2018. da nam bude još bolja i da nam bude dobro, kazao je na kraju govora veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman.

Saborski zastupnik Davor Ivo Stier pozdravio je nazočne Hrvate u Berlinu iz Njemačke i Švicarske. Važna je ovo poruka da je veleposlanik pozivajući Vas na ova sastanak želio započeti mandat susretom sa svima vama i otvoriti vam vrata veleposlanstva. Vaša uloga u Njemačkoj je izuzetno važna. Dolazak jednog od naših najboljih diplomata u Njemačku nije slučajni odabir nego svjesna odluka hrvatskog državnog vodstva i predsjednice i premijera, i meni je drago što sam u tome sudjelovao još kao ministar vanjskih poslova, jer prebitno nam je imati čovjeka profesionalca, domoljuba u glavnom gradu države koja ima tako važnu vodeću ulogu u Europi, te ako mogu priuštiti to da vas i ovdje i ovom prilikom zamolim za punu potporu tome radu. Jedinstvo svih Hrvatica  i Hrvata bitno nam je i potrebnije možda više nego i kada od trenutka proglašenja RH Hrvatske kao neovisne države. Vremena koja dolaze izazovna su. Imali smo 29. Studenog. Taj dan je za mene u argentinskoj našoj iseljeničkoj zajednici uvijek bio obilježen kao jedan crni dan a nažalost i u suvremenoj povijesti ostat će zabilježen u tim negativnim tonovima.

Poruku koju je svima nama a pogotovo nama u politici poslao general Praljak kod mene prvesntveno traži manje riječi a više rada. Puno više nego do sada moramo se početi svi mi ponašati državnički i ponašati kao država u svakom segmentu. I naglašvam „ponašati“ zbog toga što mislim da je to ta poruka. Manje govoriti a više poduzeti i raditi svatko na svome polju. Kako nam treba obnova partnerstva s Njemačkom tako trebamo i obnoviti vjeru u naše ideale, kazao je između ostaloga  saborski zastupnik Davor Ivo Stier u Berlinu, nakon čega je veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman pozvao nazočne da kušaju specijalitete koji su pripremljeni u njihovu čast i nastave međusobne razgovore.

VIDEO: Sastanak veleposlanika RH u SR Njemačkoj dr. Gordana Grlić Radmana s predstavnicima Hrvata u NjemačkojBio je ovo još jedan uspješan susret veleposlanika RH u SR Njemačkoj i Hrvata u Njemačkoj, koji su u osobi veleposlanika dr. Gordan Grlić Radmana dobili odličnog promotora Hrvatske i hrvatskih interesa u SR Njemačkoj, te mogu biti ponosni na sedmog u nizu veleposlanika RH u SR Njemačkoj, od samostalnosti do danas, koji je odlično započeo četverogodišnji mandat u Berlinu.

Pogledajte foto galeriju: Berlin: Sastanak veleposlanika RH u SR Njemačkoj dr. Gordana Grlić Radmana s predstavnicima Hrvata u Njemačkoj

Video vijesti

Najave i termini