Martin Schulz je na stranačkom kongresu u Berlinu iznova izabran za predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Delegati SPD Njemačke na kongresu u Berlinu potvrdili su predsjedničku funkciju Martinu Schulzu s 508 glasova s „Ja“ i 97 „Nein“ protiv glasova za sljedeće dvije godine, odnosno s  81,9 %, za razliku od prvog izbora u ožujku 2017. Godine kada je imao 100% glasova.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davor Bernardić i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) sudjelovali su u radu Međunarodne konferencije u organizaciji njemačkog SPD-a i PES-a (Stranke europskih socijalista) te su pozvani kao gosti na kongres SPD-a, koji se održava 7. i 8. prosinca 2017. u Berlinu. Teme razgovora na kongresu su budućnost Europe i socijaldemokracije, obnova stranke te postavljanje novih ciljeva.

Nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj, održanih u rujnu, ovogodišnji kongres SPD-a je najavljen kao početak trasiranja obnove stranke, definiranja ključnih reformi, a u fokusu je i izbor novog vodstva.

Domaćin Bernardića i Jakšića bio je dugogodišnji zastupnik u Bundestagu iz redova SPD-a Josip Juratović, a Bernardić je imao prilike i za razgovor s predsjednikom SPD-a Martinom Schultzom i brojnim drugim vodećim političarima iz redova SPD-a. Teme razgovara bile su budućnost socijaldemokracije u Njemačkoj ali i cijeloj EU.

„Ovo su dani prekretnice za Europu, hoće li biti povezanija, pravednija i socijalno-osjetljivija. Europa mora postati jača, mora zaštititi pojedinca. To je poruka koju je više puta naglašavao u svojim istupima Martin Schultz, a to je poruka koja je važna i nama u Hrvatskoj“, naglasio je u svojim istupima Bernardić, te je, kako je priopćeno, iskoristio priliku upoznati kolege iz SPD-a s mjerama SDP-a za borbu protiv iseljavanja mladih iz Hrvatske.

„SPD ovih dana uspostavlja temelje svoje budućnosti ali i budućnosti Njemačke, jer je jasno da SPD mora biti čuvar demokracije, ne samo u Njemačkoj nego i cijeloj EU“, rekao je Josip Juratović. On je također u svom istupu naglasio da budućnost EU ne može graditi samo Njemačka i Francuska, nego su važni i drugi „stupovi“, pa tako i Hrvatska. Također je, naveo je SDP,  naglasio važnost buduće suradnje i komunikacije svih socijaldemokrata u EU, a on osobno i dalje će se angažirati na povezivanju njemačkih socijaldemokrata, SPD-a, i hrvatskog SDP-a.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) donijela je na svom stranačkom kongresu u četvrtak u Berlinu odluku o početku pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o mogućem nastavku velike koalicije.

Glasovanje je raščistilo put za pregovore koji mogu riješiti zastoj u koji je zapala europska gospodarska supersila nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima u rujnu zakompliciravši parlamentarne kombinacije.

"SPD se osjeća obveznim kroz pregovore s Unijom CDU/CSU ispitati hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi", stoji u dokumentu koji je prihvaćen od većine izaslanika stranačkog kongresa.

Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU sljedećeg tjedna. U dokumentu se izričito naglašava da je ishod pregovora "otvoren". Stranka zadržava mogućnost podržavanja manjinske demokršćanske vlade, nastavak dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije ili prijevremene izbore.

"Mi ne moramo biti pod svaku cijenu na vlasti ali mi isto tako na moramo pod svaku cijenu biti protiv sudjelovanja u radu vlade", rekao je uoči glasovanja predsjednik SPD-a Martin Schulz.

Schulz je rekao kako se stranka može oporaviti samo ako ponudi jasnu viziju Njemačke i Europe koja će raditi u korist njihovih građana, pozivajući na dublju integraciju Europe i "Sjedinjene Države Europe" do 2025.

"Europa ne funkcionira uvijek u korist svojih ljudi, nego prije prečesto za velike kompanije", rekao je ocrtavajući populističku viziju koja ide daleko preko otvorenosti Merkel za ograničene strukturalne reforme i racionalizaciju birokracije.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS i IZJAVE
Kongres Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) – Berlin 2017.
Davor Bernardić predsjednik (SDP Hrvatske)
Josip Juratović – (SPD Njemačke)  zastupnik u njemačkom Bundestagu
Mišel Jakšić – Gradonačelnik Koprivnice (SDP Hrvatske)


Glede imigracije, jednog od glavnih razloga propasti prvog pokušaja Merkel da formira koaliciju s liberalima iz FDP-a i Zelenima, SDP se protivi planu konzervativaca da se produlji zabrana prava na spajanje obitelji za neke azilante.

"Ne može biti gornje granice prava na zaštitu od rata i progona", rekao je Schulz izaslanicima odbijajući zahtjeve konzervativaca za postavljanje granice od 200.000 imigranata godišnje.

Prije glasovanja o pregovorima je propao pokušaj SPD mladeži da se isključi mogućnost ponovnog koaliranja s Unijom CDU/CSU. Pregovori između dviju stranaka mogu stvarno početi tek u novoj godini.

Martin Schulz je na stranačkom kongresu u Berlinu iznova izabran za predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ali s osjetno slabijom potporom nego početkom godine nakon rekordno loših rezultata na izborima u rujnu.

Schulz je prije današnjeg glasovanja u dugotrajnom govoru obratio poslanicima na kongresu preuzimajući odgovornost i tražeći oprost za loš rezultat na izborima.

Pogledajte foto galeriju:Kongres Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) – Berlin 2017.


Video vijesti

Najave i termini