Danas je u Berlinu svečano otvoren najveći svjetski turistički sajam ITB na kojem Hrvatska turistička zajednica premijerno nastupa s novim dizajnom postava koji će se koristiti do 2022. godine. Prvog dana sajma ITB 2018.  sajam i hrvatski postav posjetio je ministar turizma Gari Cappelli te direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, koji će se tijekom sajma u Berlinu susresti s brojnim važnim partnerima s njemačkog tržišta poput Jet2com, TUI, Expedia, Olimar, Germania, Eurowings, Condor, Thomas Cook Njemačka i drugima. „Hrvatska je danas jedna od najatraktivnijih svjetskih turističkih destinacija, a kako bi zadržali status hit turističke destinacije moramo pratiti trendove i kontinuirano jačati prepoznatljivost na turističkom tržištu. Upravo zato u promotivnom segmentu Hrvatska mora biti prezentirana kroz odgovarajući suvremeni vizualni koncept koji će moći privući turiste iz cijeloga svijeta.
VIDEO PRVOG DANA SAJMA ITB 2018. U BERLINU

Svoj doprinos u tome svakako ima ulaganje u kvalitetu vizualnog identiteta. Novim štandom dominira namještaj proizveden u Hrvatskoj, a novim dizajnom ponovno namećemo trendove te dokazujemo svoju kreativnost i inovativnost“, rekao je direktor Staničić naglasivši važnost i promotivnih aktivnosti na njemačkom tržištu. „Koliko nam je važno njemačko tržište i njemački gosti potvrđuje podatak da najviše sredstava predviđenih za marketinške aktivnosti ulažemo upravo na ovo tržište“, zaključio je Staničić.
„Pozitivne reakcije posjetitelja na sajmu ITB potvrđuju poziciju Hrvatske kao hit turističke destinacije. U 2018. godini očekujemo gotovo tri milijuna gostiju iz Njemačke, a posebnu pažnju usmjeravamo još boljem direktnom avio povezivanju između naših zemalja. Ove nas godine očekuje preko dvadeset novih avio linija iz Njemačke koje će povezati brojne destinacije u Hrvatskoj s Njemačkom tijekom svih dvanaest mjeseci“, istaknuo je ministar Cappelli te nadodao kako će veliki fokus u daljnjim promotivnim i razvojnim aktivnostima biti na snažnijem razvoju selektivnih oblika turizma kao što su zdravstveni, ciklo, eno-gastronomski, ruralni i mnogi drugi koji su vrlo zanimljivi posjetiteljima s ovog tržišta.
Tijekom prvoga dana sajma najveći je interes izazvao upravo novi koncept i kreativno rješenje nastupa HTZ-a na turističkim sajmovima. Riječ je o radu „Povezivanje raznolikost i otvorenost“, tima Grupa + Arhikultura (Tihana Taraba, Filip Despot i Tvrtko Topić).
Naglasak novog rješenja nastupa na turističkim sajmovima svojom pojavnošću pruža dojam otvorenosti, vizualne jasnoće i urednosti te kvalitetne organizacije koja se ostvaruje i standardizacijom isticanja vizualnih obilježja izlagača na pojedinačnim štandovima te dizajnerskim namještajem hrvatske proizvodnje kao ambasadora domaće kreativnosti i kvalitete.
Na sajmu ITB 2018. u Berlinu, uz Hrvatsku turističku zajednicu, svoju ponudu predstavlja i 21 suizlagač: TZŽ Splitsko-dalmatinske, TZŽ Šibensko-kninske, TZŽ Dubrovačko neretvanske, TZ Grada Zagreba, TZO Ston, Croatia Airlines, ID Riva, Katarina line, Valamar, Maistra, Perfecta Travel, Aronda Adriana Travel, Aminess (Laguna Novigrad), Plava Laguna, Abacus Tours, Crvena Luka, Liburnia Riviera hotels (Remisens), Sunčani Hvar, The Yachting Club, Arena Hospitality Group te Maricom d.o.o.
52. izdanje najvećeg svjetskog sajma turizma ITB 2018 Berlin, koji se održava od 7. do 11. Ožujka privuklo je i ove godine veliku pozornost  predstavnika medija koji su nazočili konferenciji održanoj u velikoj kongresenoj dvorani ICC berlinskog sajmišta.
Ove godine u Berlinu je nazočno 10.000 izlagača iz 186 zemalja svijeta na 160.000 kvadratnih metara sajmišta. 80% procenata izlagača dolaze iz inozemstva. Ovogodišnja zemlja partner je po pvi put jedna njemačka savezna država i to Mecklenburg-Vorpommern (Mecklenburg-Zapadno Pomorje). Sajam će u pet dana posjetiti više od 100.000 međunarodnih stručnih posjetitelja a zadnja dva dana sajma vrata sajmišta otvaraju se i za širu publiku.
O najbitnijim odrednicama hrvatske turističke ponude,dosadašnjim dometima i spremnosti za predstojeću sezonu govorili su 11. ministar turizma u samostalnoj Hrvatskoj, ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Grdonačelnik Dubrovnika Mato Franković sudjelovo je na jednoj od brojnih konferenciji ITB 2018.  U Berlinu je i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.
Gradonačelnik Franković je u ulozi panelista sudjelovao u konferencijskom panelu “The ITB Destination Days”, odnosno diskusiji na temu prenapučenosti destinacija uslijed djelovanja turizma pod nazivom “Mjere i iskustva”, koja se održala u srijedu, 7. Ožujka, prvog dana ITB-a 2018. Uz gradonačelnika Frankovića panelisti su bili i Joan Torrella, direktor odjela za turizam pri Gradskoj skupštini Barcelone i Frans van der Avert, glavni izvršni direktor gradske tvrtke Amsterdam Marketing.

Srednjoeuropska i mediteranska Hrvatske, koja je prije 19 godina prvi put i samostalno nastupila na berlinskom ITB-u ima što pokazati, što pokazuje veliki interes stručnih posjetitelja hrvatskom postavu, gdje se prezentiraju hrvatski predstavnici koji zastupaju hrvatski mediteranski prostror s gotovo 6 tisuća kilometara obale na Jadranskom moru, u kojemu ima i svojih 1185 otoka.
Hrvatska je privlačno odredište i što se tiče kontinentalne ponude, pogotovu za strane turiste, ne tek naposljetku jer s 8 nacionalnih parkova te 6 objekata pod zaštitom UNESCO-a, uistinu slovi kao rijetka zemlja s očuvanima-kako baštinom tako i prirodom, ali i najčišćim morem starog kontinenta.
Hrvatska je kao turističko odredište omiljena njemačkim posjetiteljima koje u stopu slijede Talijani, Slovenci i Česi.

Procjenjuje se da se tijekom sajma ugovore poslovi vrijedni 7 milijardi eura. Tržište Njemačke jedno je od najvažnijih emitivnih tržišta za hrvatski turizam s kojega se ostvaruje najveći turistički promet. Prema podacima sustava eVisitor, tijekom protekle godine Hrvatsku je posjetilo 2,7 milijuna gostiju iz Njemačke (+15 posto) koji su ostvarili 20,7 milijuna noćenja (+14 posto), što u ukupno ostvarenim noćenjima predstavlja udio od visokih 20 posto.
Od destinacija su najviše boravili u Rovinju, Poreču i Medulinu. Također, gosti iz Njemačke su ujedno i najbrojniji gosti u kontinentalnoj Hrvatskoj, a najviše su boravili su Rakovici, Tuhelju, Slunju, Osijeku te Svetoj Nedjelji. Najvećim dijelom boravili su u objektima u domaćinstvu (37 posto), a zatim slijede kampovi (32 posto) te hoteli (19 posto).

Pozitivne trendove na ovom važnom tržištu potvrđuju i rezultati istraživanja TOMAS Ljeto 2017., a prema kojima su gosti iz Njemačke u Hrvatskoj u prosjeku trošili 75 eura dnevno, što predstavlja povećanje od 13 eura u odnosu na prethodno provedeno istraživanje iz 2014. godine. Vesele i podaci prema kojima su glavni motivi dolaska njemačkih turista, osim „sunca i mora“, proizvodi poput gastronomije, prirodnih ljepota te novih iskustava i doživljaja.

Hrvatska turistička ponuda na ovogodišnjem  ITB-u  u Berlinu može se pogledati u paviljonu 1.2,u kojem se predstavlja i BiH.

Video vijesti

Najave i termini