U Bad Homburgu nagrađeni najpopularniji Hrvati iz iseljeništva.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na finalnoj večeri 12. Večernjakova izbora za nagradu „Večernjakova domovnica 2018“ u njemačkom gradu Badu Homburgu.

U obraćanju je pozvala na jačanje veza između iseljene i domovinske Hrvatske te zahvalila Njemačkoj na pomoći tijekom Domovinskog rata.
Iseljenim Hrvatima Predsjednica je zahvalila na ulozi jačanja ugleda domovine u inozemstvu i naglasila važnost "što čvršćeg povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske". 

To je "bitan dio državne politike, kako bismo stvarali zajedništvo koje sam nazvala 'globalnom Hrvatskom'", kazala je."

I neću se u tome umoriti, neću se prestati boriti da ta naša 'globalna Hrvatska'  bude što jača i što vidljivija diljem svijeta!".

Predsjednica je pohvalila ulogu Večernjeg lista, koji godinama afirmira iseljeničke sadržaje, život Hrvata u Bosni i Hercegovini te ulogu istaknutih pojedinaca.
"Znamo koliko upravo hrvatski sportaši i glazbenici pridonose popularizaciji Hrvatske diljem svijeta, no isto tako i znanstvenici i drugi istaknuti pojedinci, naše udruge i klubovi i drugi dionici raznih nacionalnih događanja javnog života u pojedinim državama", kazala je.

Zahvalila je iseljenim Hrvatima.
"Hvala vam što svojim karijerama i svojim javnim djelovanjem pridonosite ugledu Hrvata i Hrvatske u zemljama u kojima živite", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Pozvala ih je da što čvršće budu povezani s Hrvatskom, kao i s Bosnom i Hercegovinom, koja je također  "drevna domovina Hrvata".


U zahvali njemačkim prijateljima i Badu Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika, Predsjednica se prisjetila uloge Njemačke u vrijeme Domovinskog rata.
"Hrvatski narod ne zaboravlja veliku potporu Njemačke, osobito naših prijatelja kancelara Helmuta Kohla i ministra Dietricha Genschera, u vremenu naše borbe za osamostaljenje i međunarodno priznanje.

Vjerujem da će se suradnja između Hrvatske i Njemačke i nadalje proširivati i učvršćivati", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

VINKO SABLJO OSOBA GODINE U ISELJENIŠTVU

Večernjakova domovnica 2018. Odnosno dodjeli Hrvatskog oskara u Bad Homburgu, gradiću kod Frankfurta, biolo je 12. u nizu najveće okupljalište Hrvata u iseljeništvu.
Okupilo se oko 500 Hrvata i Nijemaca uzvanika, predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga, klubova i zajednica iz cijele Europe, te njihovih njemačkih gostiju te  uzvanika iz Hrvatske i BiH.
Večernajkovoj domovnci 2018.  nazočila je  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, šef ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjers, a među mnoštvom poznatih uzvanika bio je i Miroslav Ćiro Blažević te gradonačelnici Dubrovnika, Mostara,Vukovara i Raba, Mato Franković, Ljubo Bešlić, Ivan Penava i Nikola Grgurić, šef zagrebačke skupštine Andrija Mikulić i brojni drugi uzvanici.

Ovogodišnju titulu osobe godine ponio je Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa i organizator Hrvatskih svjetskih igara. 
Vinku Sablji nagradu je uručila predsjednica Grabar Kitarović čiji je dolazak na najveći okupljanje iseljenih Hrvata izazvao veliko pozornost ne samo kod naših sunarodnjaka već i njemačkih medija.

Najboljim sportašem proglašen je Ante Rebić, nogometaš Eintrachta, a po izboru žirija ta nagrada pripala je Marinu Mariću, rukometašu TS Melsungena.
Najboljim amaterskim sportskim momčadima u iseljeništvu proglašene su ekipe SV Croatia Reutlingen i FC Croatia iz Frankfurta.
Posebno prizanje dobila je Ena Ćorić, mlada taekwondo sportašica iz Münchena.
Valentina Pahde i Ante Luburić proglašeni su najboljim glumcima, dok je u kategoriji spektakla glavna nagrada pripala Ivi Batistić, street art fotografkinji iz Frankfurta.

Hrvatske svjetske igre, održane u Zagrebu prošle godine, proglašene su najznačajnijim događajem u iseljeništvu.
Priznanje za najuspješniju udrugu u iseljeništvu pripalo je Hrvatskom centru iz Beča.
Ove godine u izboru najpopularnijih osoba u iseljeništvu bilo je nominirano 79 kandidata, a njih 29 ušlo je u finalni izbor.

Večernjakovu domovnicu slobodno možemo nazvati mali sabor hrvatskog iseljeništva. Znam da je Hrvatska živa u svim vašim srcima. Svi ste vi krenuli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svijet u nadi da ćete negdje drugdje naći bolji život. Jeste li ga našli, to vi najbolje znate.
Hrvatska je pošla vašim stopama u svijet.
Svijet je upoznaje najprije po vama, dragi moji Hrvati - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u prigodnom govoru.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić predsjednici je predao skulpturu zahvalnicu, autorsko djelo zagrebačke likovne umjetnice Dunje Cossetto, koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za potporu održavanja Večernjakove domovnice.

Nakon dodjele priznanja najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu predsjednica se vratila u Zagreb, a zabava iseljenika u Bad Homburgu potrajala je do ranih jutarnjih sati uz glazbenu pratnju Miroslava Škore, Tamburaškog sastava Bisernica iz Wuppertala i još nekoliko mladih glazbenika iz dijaspore.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se susrela s gradonačelnikom Bad Homburga i upisala u Zlatnu knjigu grada u kojemu je,  Večernjakova domovnica uvrštena u službeni katalog godišnjih događanja.

Stipe Puđa je glavni organizator, pokretač i realizator 12 do danas održanih Večernjakovih domovnica.
Puđa je glavni urednik inozemnog izadanja Večernjeg lista.
Dobitnik je niza priznananja među kojima je priznanje Hrvatskog svjetskog kongresa i nagrada Grada Frankfurta kojom je Puđa nagrađen za izuzetan doprinos na području javnog djelovanja, koje mu je uručio Gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann.

Video vijesti

Najave i termini