Uskrsna pisanica iz Hrvatske krasi Tierpark Berlin – Susret veleposlanika dr. Grlić Radman i direktora Knieriem
Velika uskrsna pisanica, dar Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, berlinskoj općini Charlottenburg-Wilmersdorf i ove je godine uoči Uskrsa 2018. bila izložena u Berlinu, ovoga puta na ulazu u dvorac Firedrichsfelde u Tierparku Berlin, jednom od dva berlinska zoološka vrta. Uskrsnu pisanicu, visine 2,05 i širine 1,5 metara, maštovito su u maniri naivne umjetnosti oslikali hrvatski podravski slikari Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček, a pisanica je gradu Berlinu svečano uručena povodom prošlogodišnjih uskrsnih blagdana.
Nakon ovogodišnjih  uskrsnih blagdana upriličen je susret veleposlanika RH dr. Gordana Grlića Radmana i Dr. Andreasa Knieriema, direktora Zoo i Tierpark Berlin. Susretu su nazočili i Petra Radić prvi tajnik veleposlanstva RH, Anke Pätzold iz ureda gradonačelnika Charlottenburg-Wilmersdorf zaduženica za razvijanje partnerskih odnosa gradova od kojih je jedan i hrvatski Grad Split, te Caludia Bienek voditeljica suradnje i sponzoringa Zoo,Tierpark Berlin i Aquarium Berlin.

Ovogodišnje prigodno izlaganje velike hrvatske uskrsne pisanice u Berlinu, veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman i direktor berlinskog Zoološkog vrta i Tierparka  dr. Andreas Knieriem iskoristili su kao povod za susret i upoznavanje u Tierparku. Veleposlanik je direktoru i djelatnicima Zoološkog vrta predao prigodne poklone predstavništva Podravke International Deutschland iz Münchena, te je direktoru zahvalio na zauzimanju da svake godine uoči uskrsnih blagdana izloži ovaj lijepi primjerak hrvatske kulture i baštine na jednom od turistički najposjećenijih mjesta u Berlinu.

Dr. Andreas Knieriem, direktor Zoo i Tierpark Berlin zahvalio se općini Charlottenburg-Wilmersdorf i RH odnosno Koprivničko-križevačkoj županiji i Turističkoj zajednici Hrvatske, koji su poklonili Berlinu Uskrsnu pisanicu prije godinu dana.  Nakon prošlogodišnje premijere Uskrsne pisanice na ulazu u Zoo Berlin, ovogodišnje postavljanje Uskrsne pisanice na samim ulaznim vratima dvorac Firedrichsfelde u Tierparku, izmamilo je poglede i radoznalost velikog broja posjetitelja. A da je dosita velika posjećenost Tierparka Berlin govori i činjenica da je samo u četiri dana Uskrsnih blagdana Tierpark Berlin posjetilo 90.000 posjetitelja, kazao je  direktor Dr. Andreas Knieriem.

Uskrsna pisanica  projekt koji je realiziran u zajedničkoj suradnji Koprivničko-križevačke županije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj i Hrvatskog ureda za turizam u Njemačkoj, po drugi put u dvije godine u nizu, plijeni pozornost turista i domaćina berlinčana, ove godine u Tierparku Berlin, koji je dio najposjećenije turističke atrakcija Grada Berlina.

Zoo (Aquarium) i Tierpark Berlin u 2017. godini posjetilo je 3,5 odnosno 1,6 milijuna turista.
Tierpark Berlin je jedan od dva zološka vrta u Berlinu koji se prostire na 160 hektara i nalazi se u općini Lichtenberg (gradska četvrt Friedrichsfelde), te u njemu živi 7200 životinja od 900 životinjskih vrsta. Dr. Andreas Knieriem upravitelj „Zoologischen Gartens“ i „Tierparks in Berlin“ po struci je liječnik veterinar, te od 2014 direktor ova dva prestižna njemačka zološka vrta.

Dr. Andreas Knieriem u razgovoru s veleposlanikom dr. Gordanom Grlićem Radmanom interesirao se o turističkim ponudama Hrvatske i aktualnoj ponudi hrvatskih Nacionalnih parkova. Veleposlanik Gordan Grlić Radman naglasio mu je između ostaloga i ljepote  zagrebačkog zološkog vrta Maksimir, što je dosta zainteresiralo  Dr. Andreas Knieriemana. Dr. Knieriem je naglasio veleposlaniku Grlić Radmanu da želi pod hitno otići u Hrvatsku i upoznati tu oazu ljepote gdje do danas još nije bio, naglasili su zu osmijeh prilikom razgovora.

„Zoologische Garten“ Berlin  je kao deveti „Zoo“ u Europi otvoren  prije 174 godine odnosno davnog 1. kolovoza 1844. „Zoologische Garten“  Berlin 2019. godine slavi veliki jubilej 175 godina postojanja, te se priprema velika proslava ovog jubileja, naglasio je Dr. Andreas Knieriem, uz mogućnost i neke vrste zajedničke suradnje u okviru obilježavanja ove svečanosti na relaciji Berlin-Zagreb, napomenuli su u razgovorima dr. Knieriem i dr. Grliće Radman.

Tierpark Berlin je s 8000 stabala drveća velika zelena oaza koja u proljeće procvjeta s najljepšim bojama  i publici daje poseban ugođaj i nezaboravne slike a sve to vodi površinom od oko 25 km staza i puteva kojima se dolazi do raznih destinacija parka, odakle pogledi dalje odlaze put zanimljivih i dosta egzotičnih životinjskih vrsta, rasprostranjenih na ovom prekrasnom mjestu životinjskog carstva, smještenom u nekadašnjem Istočnom Berlinu. Pogledajte video zapis susreta.

„Pisanica od srca“, dar Nijemcima od prijatelja Hrvata, koja je poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu  postavljena prije ovogodišnjeg Uskrsa 10 dana prije na ulaz u „Tierpark Berlin“, privlači pažnju posjetitelja i izaziva oduševljenje brojnih građana i turista koji  se rado slikaju pored pisanice i čitaju u podnožju iste informacije o ovom umjetničkom radu, koji će još neko vrijeme krasiti ulaz u Tierpark Berlin.

U deset godina napravljeno je 75 hrvatskih pisanica, a izlagane su u 82 grada Svijeta, od Los Angelesa, preko New Yorka, Rige, Pariza, Münchena, Rima, Milana do Praga i Budimpešte, do ove prije godinu dana poklonjene pisanice gradu Berlinu, izložene dvije godine u nizu.

Pisanice su izlagane po cijeloj Hrvatskoj te zemljama bivše Jugoslavije. Neke su poklonjene, neke su posuđene, a neke prodane, te su uvijek zauzimale jako dobre pozicije u gradovima, a ponegdje se iz reakcija moglo se čuti da su i u drugim zemljama ljudi upoznati s tehnikom naive i autorima Koprivničko-križevačke županije.

Koprivničko-križevačka županija, jedna je od 20 hrvatskih županija koja se prostire na 1.748 km² hrvatskog prostora, gdje je naseljeno 115.584 žitelja. Charlottenburg-Wilmersdorf  jedna je od 12 berlinskih općina koja se prostire na  64,72 km² i ima 334.351 stanovnika a jedan od gradova partnera ove općine je i hrvatski grad Split.
POGLEDAJTE FOTO GALERIJU:

Video vijesti

Najave i termini