Prof. dr.Josip Jurčević predstavio dvije nove knjige u Berlinu.
Prof. dr. se. Josip Jurčević boravio je u Berlinu, gdje je promovirao svoje dvije nove knjige: “Heroji Hrvatskoga domovinskog rata – svjedočanstva” i  “Odnos republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990.-1995.” U Berlinu je imao susret s brojnim Hravtima u Berlinu a zadnjeg dana boravka u Berlinu posjetio je i Hrvatsku katoličku misiju u Berlinu. Mnogi Hrvati su kupili knjige prof. Jurčevića koji je viši znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Osijeku.
Istražuje suvremenu hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat, Hrvatski domovinski rat i hrvatsko iseljeništvo.
Prof. dr. se. Josip Jurčević autor je 7, a suautor 23 knjige; objavio je 31 znanstveni članak; uredio 14 knjiga. Izlagao je na 27 međunarodnih i 36 domaćih znanstvenih skupova. Vodio je ili kao istraživač sudjelovao u 15 znanstveno-istraživačkih projekata. Stručni je suradnik u 16 dokumentarnih filmova. Bio je ekspertni svjedok na tri suđenja za ratne zločine.
Nova knjiga prof. dr. sc. Josipa Jurčevića, “Heroji Hrvatskoga domovinskog rata – svjedočanstva”.
Prije nekoliko dana iz tiska je izašla nova knjiga prof. dr. sc. Josipa Jurčevića, “Heroji Hrvatskoga domovinskog rata – svjedočanstva”, koja sadrži 19 iznimno zanimljivih svjedočanstava koja su nastala temeljem provođenja ciljanih intervjua s dragovoljcima i korištenjem različitih vrsta povijesnih izvora (dokumenata, knjiga i članaka, te video i tonskih zapisa).
No, jednako je zanimljiv i uvodni dio knjige pod naslovom “Herojsko doba hrvatske povijesti” u kojem autor piše o pojmu i društvenom značenju herojstva općenito, o razlozima zbog kojih se Hrvatski domovinski treba vrednovati kao herojsko doba hrvatske povijesti, te naglašava problem paradoksalne hrvatske javne šutnje o herojima koju naziva – “hrvatskim bijegom od istine”.

Video vijesti

Najave i termini