PRVA PRIČEST U BERLINU U berlinskoj župi sv. Sebastiana 58 djece primilo je sakrament prve Svete Pričesti.
Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Sakrament Sveta Pričest u Berlinu primilo je 58 mladih a svečano misno slavlje predvodili su svećenici fra Radoslav i fra Tomislav te župnik fra Edvard i svećenik Tom koji je bio uzvanik HKM Berlin.
Prije početka svetog misnog slavlja nazočne je pozdravila Suzana Smolković u ime župskog vijeća HKM. Pozvala je nazočne da pjesmom tijekom mise, uveličaju ovo posebno misno slavlje za djecu, posebno na početku procesije pjevajući svi skupa pjesmu „Kriste u tvoje ime“.
Fra Radoslav Tolić je na početku misnog slavlja naglasio kako će danas u ovoj crkvi Sv. Sebastiana 58 berlinsih bijelih anđela primiti Svetu Pričest. Pozdravio je sve nazočne u crkvi koji su došli u pratnji prvopričesnika. Pozdravio je vjeroučitelje i svećenike. Kazao je kako je sve u znaku mora, mreže i ribe. Naši su prvopričesnici ribice koje se nalaze u moru svoga života, koje je Isus uzeo u svoju mrežu, kazao je fra Radoslav.
Potom je nazočne u ime svih majki pozdravila jedna majka Janja Kovačević. Za pokajnički čin ispred oltara govorili su: Stipe Jukić, Maja Marić i Roko Krolo.

U nadahnutoj propovjedi fra Radoslav je kazao kako je moto ovogodišnje pričesti „Isus ribar ljudi“. U tome tonu smo i okitili našu crkvu, kazao je. Isus je taj ribar ljudi koji vas je, ja bih rekao danas ulovio u svoju mrežu. Svi ste u toj mreži, svi ste u moru vašega života, počeli ste živjeti svoj život. Danas ću vam ispričati jednu priču koja govori kako je u jednom kineskome kraju na vlast došao jedan mladi kineski kralj koji je imao želju posjetiti svako mjesto i svako selo svoga kraljevstva. Fra Radoslav ispričao je priču o siromašnom dječaku koji je na fasadi kuće nacrtao srce i napisao ovo je srce za moga kralja. Te kako se kralj odlučio da prespava u toj kući koja je slovila za siromašnu i oskudnu, unatoč mnogim raskošnim kućama. No, kralj je mještanima na kraju kazao. Svi ste vi uredili svoje kuće za kralja i okućnice ali jedino mi je ovaj dječak dao svoje srce koje je nacrtao na zidu kuće, za svojega kralja. Poučna je to priča, kazao je fra Radoslav, obraćajući se prvopričesnicima. Nemojte danas zaboraviti pokloniti svoje srce darovati Isusu. Ostanite zauvijek ovako dobri. Neka vam uvijek bude stalo do toga da vam Isus bude u srcu, kazao je između ostaloga u nadahnutoj propovjedi fra Radoslav.

Uslijedila je obnova krsnih obećanja, kada su četiri majke upalile četiri svijeće o uskršnju svijeću te potom upalile sve prvopričesničke svijeće.
Slijedio je prinos molitva vjernika koju su govorili: Mihaela Novković, Mijo Marić, Marijela Bašić, Ana Brčić, Jelena Novković i Laura Gabrijela Jukić.
Prije molitve Oče naš prvopričesnici su se  uhvatili za ruke i podigli ruke u zrak te molili zajedničku molitvu Oče naš.
Uslijedila je dodijela prve pričesti prvopričesnicima a potom i svima drugima u crkvi sv. Sebastiana.
Nakon prve pričesti iskazana je zahvala Isusu koju su odaslala djeca: Mateo Duvnjak, Valeria Matić, Mateo Nußbeck, Ana Maria Čeko i Vanna Grizelj. Nakon čega su djeca nagrađena jednim velikim aplauzom.

Veliku zaslugu i zahvalu za naše ovogodišnje prvopričesnike zaslužujete upravo vi, dragi roditelji, koji ste ih pratili do ovoga današnjega dana. Posebno hvala onima koji su bili s našim prvopričesnicima protekle školske godine. Posebno se zahvaljujem: Ivani Kalajica i Ines Igel, Štefania Antolović, Janja Kovačević, Dijana Marić, Draška, Mijo, Suzana Smolković i zboru mladih, Kristini, Zrinki, Mireli, Anti, Drini, Ankici i Anđi, evo svi su oni danas doprinjeli da ovo slavlje lijepo proteče. Hvala im, kazao je fra Radoslav te im uručio prigodan dar.
Fra Radoslav je potom predao riječ župniku fra Edvardu koji se zahvalio svima na ovoj velikoj nagradi, da vidimo 58 mladih oko oltara danas u Berlinu. Hvala svima nazočnima i dragom Bogu što nam je poklonio ovu veliku radost. Pozdravio je svećenika Toma koji je bio sudionik ovog svečanog misnog slavlja.
Potom je jedna majka Dijana Marić zahvalila fra Radoslavu na trudu kojim iz godine u godinu priprema djecu HKM za sakramenat prve Svete Pričesti, te mu predala mali znak zahvalnosti i zahvalila se od srca na svemu. Zahvalila se još jednom i Ivani Kalajici i Ines Igel od strane majki. Fra Radoslav se zahvalio na iskazanim riječima zahvale, te pozvao prvopričesnike da zapjevaju zajedničku pjesmu koju su pripremili za ovu priliku za sve nazočne.
Uslijedila je zajednička fotografija ispred tabernakula (lat. tabernaculum) svetohraništa, koja je obilježila i na taj način Prvu Pričest u Berlinu 2018.

Video vijesti

Najave i termini