Njemačka kancelarka Angela Merkel  razgovarala u Berlinu s članovima predsjedništva BiH.
Njemačka kancelarka Angela Merkel dan nakon raspisivanja izbora u BiH u Berlinu je primila vrhovno političko vodstvo BiH.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović za vrijeme dvodnevnog posjeta Berlinu, prvog dana posjeta sastali su se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Susret članova Predsjedništva BiH s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel održan je u Uredu kancelarke, gdje su uz radnu večeru razgovarali više od dva sata.
Prije radne večer održano je obraćanje medijima i zajedničko fotografiranje.
Novinarima su govorili njemačka kancelarka Merkel i Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare kazala je. Vrlo mi je drago da su večeras u Berlinu odgovorni za BiH, tročlanao predsjedništvo, ovdje kod nas u gostima. Pozdravljam gospodina Bakira Izetbegovića, gospodina Dragana Čovića i gospodina Mladena Ivanića i veoma mi je drago da su tri člana predsjedništva BiH ovdje u Berlinu te da ih mogu srdačno pozdraviti.

Već 25 godina imamo veoma tijesne prijateljske veze, ne samo u politici nego i u privredi, ali naravno i kroz veliki broj obitelji koji su ovdje i tamo kod kuće.
Njemačka je najvažniji trgovinski partner BiH i mi dosta radimo na tome da se investicije njemačkih tvrtki povećaju i da se pozitivno odraze na razvoj u zemlji. Takve diskusije vodićemo i večeras, posebno što se tiče energetskih pitanja i zaštite klime i ispunjavanja klimatskih ciljeva.
Mi znamo da će se uskoro otvoriti vjetroelektrana u BiH, znači da je to jedan vrlo dobar znak. Na tome polju dobro napredujemo i to je također jedan od simbola za našu suradnju.

Razgovarat ćemo danas i o izazovima, vi znate da je već objavljen termin za izbore u BiH. To su naravno veoma važna vremena, i ovdje kod nas u Njemačkoj, govorim o veoma jasnim, jasnim riječima i nadamo se da će se proces reformi veoma dobro nastaviti u BiH.
Potrebna je također promjena izbornog zakona, zbog toga se malo brinemo, zbog toga što je već objavljen termin za izbore, i sigurno ćemo razgovarati o tome kako u toj oblasti možemo ostvariti napredak.

Mi ne želimo blokade državnih institucija. Velika tema je pomirenja u cijeloj u regiji. Ta tema će igrati veliku ulogu.  
Njemačka se zauzima za europsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.
Mi smo i zadnji put prilikom našeg susreta razgovarali intezivno o tome i ostavrili smo određeni napredak ali naravno da se moraju ispuniti svi uvjeti i o tome ćemo razgovarati. Znači razgovarat ćemo o EU i približavanju euroatlanskom procesu.
Znači bit će vrlo intezivna večer, vrlo mi je drago da su tri člana predsjedništva došla ovdje k nama i da možemo voditi takvu diskusiju.

Vidjet ćemo se i sljedećeg tjedna u Sofiji na sumitu EU i Zapadnog Balkana na sumitu koji je pozvao predsjednik Bugarske. Ali naravno imamo samo večeras tu priliku da razgovaramo ovdje s Vama s tri člana predsjedništva i hvala Vam i srdačno dobro došli, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obraćajući se kancelarki Merkel i nazočnim novinarima kazao je sljedeće.
Hvala Vam kancelarko Merkel na pozivu koji nas je iznenadio i obradovao. Koji je došao tek prije par dana i evo naravno mi smo tu s Vama, s prijateljem BiH.
Hvala Njemačkoj na svemu što je u ovih 25 godina učinila za BiH. Za one koji su bili izbjegli iz BiH, za stabilizaciju prilika u BiH za reforme koje su nas povele naprijed.
Ključni trenutak je bio kada ste kroz njemačko-britansku inicijativu prije tri godine promjenili redoslijed prioriteta i mi smo se tada pokrenuli i uradili ste pravi potez. Vi ste osobno bdijeli nad tim procesom. Ja sam za ovim stolom, evo ovako kako danas stojimo, prije dvije godine zamolio Vas da uradite neke stvari za prilgodbu SSP-a i Vi ste to uradili. To je bio jedan od ključnih momenata kada smo se pokrenuli.

Dakla BiH je uložila kredibilnu aplikaciju, izradila upitnik koncenzusom, komplicirana BiH, odgovorila na 25000 stranica, odgovara, koncezusom, bez ijednog prijepora.  Dakle BiH može naprijed kada je u pitanju europski put i kada imamo prijatelje koji nas razumiju. Rezultati su dobri. Dakle ponekad dolaze loše vijesti iz BiH, situacija je bolja od percepcije od onoga kakvu sliku šalju mediji.
Kao što rekoh, putnici smo na europskom putu i gospodarski pokazatelji su sasvim solidni.
Dakla BiH prati region s nekih 3% porasta BDP-a industrijske proivodnje i tako dalje, a u izvozu smo prvi u regionu ispred svih zemalja koje nas okružuju i u padu broja nezaposlenih. Svake godine u ove tri godine od kada ste nam pomogli sa novim reformskim kursom, proizveli smo novih 15000 novih radnih mjesta u realnom sektoru što je puno za malu BiH.
Ono što u ovome trenutku trebamo jeste da se ponovno ubrza, odnosno da se ne dopusti zastoj BiH na europskom putu. Predali smo upitnik i očekujemo dodatna pitanja i mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine.
Ali bi nam bilo potrebno već u studenom, tako da imamo mišljenje. Jer ono se sastoji od stotinjak stranica preciziranja onoga što se očekuje od BiH na njezinom europskom putu. Mi bi željeli da to ugradimo u naše programe za koalicije koje će se formirati nakon izbora u listopadu. Dakle to bi Vas danas posebno zamolio.
BiH može. Nama je potreban mir, nama su potrebne reforme, nama je potrebna intezivna izgradnja infrastrukture, za koju smo stvorili sve uvjete. Imamo sredstava, imamo zakone, imamo konačno sve planove.
Možemo masom da pokrijemo izgradnju infrastrukture onako kako je to zacrtano berlinskim procesom.
Dakle i potreban nam je prijatelj na tome putu, ja mislim da to sve četvero imamo uz Vas, hvala Vam, kazao je Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Njemačka kancelarka Angela Merkel, na kraju je kazala: Hvala lijepa. Pitanja novinara nisu bila predviđena. Uslijedilo je zajedničko fotografiranja, te su se uputili na radni sastanak uz večeru, koji je potrajao više od dva sata.

Video vijesti

Najave i termini