U organizaciji HKD  VF Mažuranić iz Berlina, tri dana u Berlinu boravili su članovi udruge Balatura iz Opuzena i Metkovića, gdje su upriličeni neretvanski dani i Neretvanska večer 2018.
Vrhunac susreta Neretvanska večer održana je u prostorijama Hrvatske katoličke misije Berlin, pred oko 200 posjetitelja koji su imali priliku osjetiti, čuti i vidjeti „neretvanske“ specijalitete, uživati u pisanoj riječi i glazbenom umijeću trio Balatura, koji su susretu dali odličan glazbeni ugođaj. Nazočne je na početku „Neretvanska večeri 2018“ u Berlinu pozdravio Stjepan Lozančić predsjednik HKD  VF Mažuranić iz Berlina, pozdravio je goste i uzvanike te se zahvalio svima koji su doprinjeli realizaciji ovog posjeta i projekta iz Domovine.

Pozdravljeni su: Svećenici Hrvatske katoličke misije Berlin fra Radoslav i fra Tomislav te uručeni pozdravi župniku Edvardu, svećenik Izidor Pečovnik - Dori, slovenski župnik u Berlinu, Ante Cicvarić ministar savjetnik veleposlanstva RH u SR Njemačkoj, Ante Jović voditelj konzularnog odjela VRH u SR Njemačkoj, Željko Janjetović veleposlanik BiH u SR Njemačkoj, kordinatorica i učitelji Hrvatske nastave u Berlinu, glumica Lea Mornar, predsjednici i članovi hrvatskih udruga u Berlinu i svi nazočni.

Prvog dana susreta u Berlinu uz ugodno druženje i promociju, udruga Balatura je u hrvatskom restoranu Plava Laguna vlasnika obitelji Gudelj imala prezentaciju i promociju rada Udruge. Susret je upriličen u restoranu gdje u Berlinu privremeno radi njihov član Jure Zonić – Lui, član Udruge Balatura, koji je ugostio svoje prijatelje u ovomm hrvatskom restoranu u Berlinu. Susretu je nazočio i Ante Cicvarić, ministar savjetnik veleposlanstva RH u SR Njemačkoj i Željko Matić tajnik društva Mažuranič, inicijator organizacije Neretvanskih dana u Berlinu 2018.
Na prijedlog Ante Cicvarić, ministra savjetnika veleposlanstva RH u SR Njemačkoj, članovi Udruge Balatura u Berlinu imali su i prijam te srdačne razgovore s članovima veleposlanstva, gdje je ih je ugostio Ante Cicvarić u ime veleposlanika dr. Grordana Grlića Radmana, te ih upoznao s radom i aktivnostima veleposlanstva RH u SR Njemačkoj. Predsjednik udruge Balatura Ivo Lozina potom je upoznao članove veleposlanstva s radom udruge Balatura, te su razmijenili prigodne darove.

Naglasio je kako su aktivni u organizacijama i sudjelovanju u organizaciji zabavnih, kulturnih, ekoloških, sportskih, znanstvenih, obrazovnih i drugih skupova, ribina, priredbi i manifestacija u Delti Neretve.
Vrhunac boravka članova udruge Balatura iz Opuzena bila je „Neretvanska večer 2018“ u Berlinu.  Večer je realizirana je u tri programska dijela a doprinos odličnoj realizaciji dali su  članovi udruge Baladura u sastavu: Ivo Lozina-predsjednik udruge Balatura, Ante Kiridžija Žagrović - dopredsjednik udruge, Stanisalv Njavro-tajnik udruge, te članovi udruge Jure Zonić-Lui, Mario Kiridžija (Mame), Mario Martić (Patak), Ivan Mađor (Cipac), Ivo Ćotić (Ćoto), svi iz Opuzena, te trio Balatura članovi vokalno instrumentalnog sastava u postavu: Želimir Manenica (Lero), Prof. Marko Mustapić i Mateo Mustapić (Musta). Članovi glazbenici sastava trio Balatura rodom su iz Metkovića.

U Berlinu je posebno pozdravljen Darko Glasovića rodom iz Opuzena, člana ove udruge i njegova supruga Brita, koji su članovi udruge Balatura a žive i rade u Berlinu, koji su bili također odlični domaćini članovima udruge Balatura u Berlinu.

U programskom dijelu večeri Udruga „Balatura“  iz Opuzena predstavila je: Knjigu „TEŠTAMENTI - kronika jednog vrimena.
Pripremali su neretvanske specijaliteta (pobjednici tradicionalne Neretvanske brudetijade") a sve su zasladili glazbenom pratnjom "Trio Balatura" iz Opuzena.

U ime udruge Balatura na Neretvanskoj večeri nazočne je pozdravio predsjednika udruge Balatura, Ivo Lozina, te uručio prigodne darove organizatorima i gostima večeri.
Medijski pokrovitelji „Neretvanske večeri 2018“  u Berlinu bili su radio Nerona iz Metkovića i Berlinski magazin.

Svim posjetiteljima večeri uručena je knjiga „TEŠTAMENTI - kronika jednog vrimena, posjetitelji su dobili i prigodne darove marmelade od neretvanskih plodova, te kušali i pili vina iz nekoliko vinarija koji su bili sponzori ove večeri. Tako su uzvanici, gosti i posjetitelji u Berlinu uživali u odličnim vrhunskim vinima: Plavac Mali-Komarna, Teuta-Prović, Rose i Quatro vinarije Volarević, Rizman-Slivno i Pošip-Klek a u gastronomskom dijelu pripremljene su: Jegulje, brudet, žabe, srdele, lignje i inćuni...

Članovi udruge Balatura zahvalili su se na podršci svima od sponzora do pojednaca koji su im omogućili i olakšali dolazak u Berlin od najnižih razina vlasti pa do županijske razine odnosno Žane Marović dožupanice i Nikole Dobroslavića Župana.

Bila je ovo ujedno i prezentacija turizma i gastronomije delte Neretve u izaslanstvu udruge Balatura. Podijeljeni su brojni promidžbeni materijali, predstavljena je brošura „Neretva dolina života“ i Dani jegulje u Neretvi. Odlično su dočekani u Berlinu i ostavili su odličan dojam na svim upriličenim susretima i skupovima održanim u tri dana u Berlinu na početku ljeta 2018. Dogovren je nastavak suradnje između Hrvata u Berlinu i gradova delte Neretve u prvom redu Opuzena i Metkovića te moguće novo predstavljanje u Berlinu 2019. 
POGLEDAJTE FOTO GALERIJU: DANI NERETVE U BERLIN U2018.

Video vijesti

Najave i termini