Nogometni turnir 4 glavna grada U-15 (Zagreb, Beč, Ljubljana i Berlin)
U Berlinu je u tri dana odigran turnir četiri glavna grada: Zagreb, Beč, Ljubljana i Berlin na kojemu su nastupile izabrane selekcije navedenih gradova.  Iz Hrvatske u Berlin je doputovala reprezentacija Zagrebačkog nogometnog saveza, igrača starosnog uzrasta U15. Ovogodišnji domaćin turnira bio je Berlin i Berlinski nogometni savez na čelu s predsjednikom Berndom Schultzom. Reprezentacije gradova odigrale su po tri utakmice u tri dana, na ovom u Berlinu prepoznatljivom turniru gdje se po sistemu rotacije svake četiri godine sastanu igrači generacije 4 europske metropole, te omjere snage u starosnoj kategoriji do 15 godina.
Turnir je održan na stadionima: Poststadion Berlin i Olympia Park.
Ovogodišnji turnir odigran je u tri dana a na međunarodnom turniru U-15 četiri europske metropole postignuti su sljedeći rezultati:

Prvog dana turnira reprezentacija Zagrebačkog nogometnog saveza izgubila je od Beča  rezultatom 1:0. Berlin je poražen od Ljubljane  rezultatom 2:1. Drugog dana  reprezentacija Zagrebačkog nogometnog saveza pobjedila je selekciju Berlina rezultatom 1:0. Beč je pobjedio Ljubljanu rezultatom 2:0. Trećeg završnog dana turnira Zagreb je pobjedio Ljubljanu rezultatom 4:3. Beč je savladao Berlin rezultatom 2:1.

Nakon šest odigranih utakmica: Zagreb - Beč 0:1, Berlin-Ljubljana  1:2, Berlin-Zagreb 0:1, Beč -Ljubljana 2:0, Ljubljana-Zagreb 3:4, Beč -Berlin 2:1, prvo mjesto na ljestvici pripalo je momčadi reprezentacije Beča, koji su imali isti broj bodova kao i drugoplasirana reperezentacija Zagrebačkog nogometnog saveza ali su mladići iz Beča imali bolju gol razliku (4:2) u odnosu na dečeke iz Zagreba koji su imali gol razliku (5:4). Treće mjesto zauzela je selekcija Ljubljane, dok su domaćini iz Berlina osvojili posljednje četvrto mjesto.

Reperezentacija Zagrebačkog nogometnog saveza U15 na turniru u Berlinu nastupili su u sljedećem kadru: Dominik Vincelj, Lovro Gubijan, Patrik Klančir, Bruno Žagmeštar, Franko Vidović, Luka Lukanić, Gabrijel Rukavina, Mateo Šimić, Vito Matijević, Antonijo Perić, Alen Dizdarević, Vito Matijević, Luka Pršlja, Kristijan Čabrajić, Filip Hrs, Jakov Gurlica, Niko Radujković, Anes Krdželić i Fran Čuljak. Stručnu delegaciju  Zagrebačkog nogometnog saveza sačinjavali su: Josip Kautero glavni trener,
Marko Salatović pomoćni trener, Marijan Živković pomoćni trener i Vesna Hodić fizioterapeut. Goran Lacković boravio je u Berlinu kao izbornik reprezentacije Zagreba i voditelj delegacije.

Goran Lacković izbornik reprezentacije Zagreba i voditelj delegacije, ekskluzivno za Berlinski magazin u Berlinu je kazao kako je ovo tradicionalni turnir gdje je reprezentacija Grada Zagreba nazočna na ovome turniru već 8 godina. Ponosni smo da sudjelujemo na turniru s našim prijateljima iz četiri glavna grada Zagreb, Beč, Ljubljana i Berlin. Tradicija se nastavlja. Cilj turnira je komparirati i vdjeti u ovom godištu najbolje igrače iz ova četiri grada koji su u principu nositelji svojih nacionalnih reprezentacija, koje se počimaju stvarati s kategorijom U-15.

…Ja sam instruktor za Grad Zagreb i vodim sve reprezentacije Grada Zagreba. Sudjelujemo u reprezentacijama hrvatske nogometne reprezentacije u mlađim kategorijama. Mogu reći da bazu hrvatskih nogometnih reprezentacija čine upravo igrači iz Zagreba s obzirom da nama pripadaju i igrači nogometne škole Dinama između ostaloga kao jedna od najboljih škola u Europi.

…Igrači reprezentacije Zagreba dolaze nam iz klubova NK Dinamo, NK Lokomotiva i NK Sesvete u ovom trenutku s tim da su svi ti igrači selekcionirani iz naših manjih klubova u Gradu Zagrebu.

…Osobno sam bio asistent Niki Kovaču dok je bio izbornik reprezentacije Hrvatske. Mogu reći da je pola A reprezentacije prošlo ovakve susrete ili ovake akcije baš iz našeg zagrebačkog nogometnog saveza. Spomenut ću samo neke. To su: Čorluka, Kovačić, Brozović, Jedvaj ili Kramarić. Svi su oni bili prepoznati kao mladi igrači da bi kasnije mogli biti potencijalni A reprezentativci. Kao što se nadam da će netko od ovih današnjih dječaka koji igraju u Berlinu biti jednoga dana u A reprezentaciji Hrvatske.

…S roditeljima se treba nositi u današnje vrijeme. Ovi igrači su probrani, usko selekcionirani, i svakome treba biti čast da može predstavljati Grad Zagreb i državu Hrvatsku pod imenom, reprezentaciju Zagrebačkog nogometnog saveza.

…Niku Kovača sam upoznao kroz dugogodišnji rad u mladoj reprezentaciji. Radili smo zajedno u reprezentaciji U21 Hrvatske. Razvijali smo se nešto zajednički i velika mi je čast da smo se upoznali ja i Niko Kovač kao i Robert Kovač i da sam imao sreću s njima raditi. Evo upravo me je za vrijeme turnira u Berlinu Niko pitao porukom kako smo prošli. To je čovjek koji se sveukupno brine o nogometu  i uvijek ga interesiraju mladi, tko dolazi i tako dalje i nije slučajno da je postao trener Bayerna iz Münchena.

…Drago mi je da imamo prijatelje u Berlinu koji su nas i ove godine bodrili. Zahvaljujem se Berlinskom nogometnom savezu na čelu s predsjednikom Schultzom koji nas je odlično ugostio. Primljeni smo i u gradskoj Vjećnici grada Berlina.

...Većina mladih igrača po prvi put je u Berlinu. Imali smo dosta susreta s našim ljudima u Njemačkoj i Berlinu. Naš domaćin u Berlinu je bio Toni Petrina koji je i prije četiri godine bio s nama u Berlinu. Bio nam je od velike pomoći i zbog njega se osjećamo kao kod kuće ovdje u Berlinu.

…Turnir se „vrti“ da je svake godine u drugom gradu od ova četiri grada. Cilj turnira osim sportske komponente i igranja najboljih igrača je i  da djeca upoznaju druge nacije i gradove i da na taj način šire obrazovanje i odgoj i da jednoga dana izađu na pravi put i budu pravi ljudi kojima nije strano ništa niti u Europi niti u cijelom Svijetu. Kazao je Goran Lacković izbornik reprezentacije Zagreba i voditelj delegacije u Berlinu ekskluzivno za čitatelje Berlinskog magazina.
Foto galerija Turnir U Berlinu 2018.

Video vijesti

Najave i termini