Plasman u finale SP 2018: Hrvatska Engleska 2:1 uz podršku nekoliko tisuća Hrvata u Berlinu.
Oko 200 Hrvata imalo je čast gledati uživo u Moskvi polufinalnu utakmicu SP 2018 između Hrvatske i Engleske. Otišli su uživo biti sudionici povijesne pobjede reprezentacije Hrvatske. Svi ostali koji su ostali kući u Berlinu gledalali su utakmicu života na već poznatim odredištima, u hrvatskim restoranima, kafićima, udrugama ili domovima. Na poznatoj adresi berlinskog ugostiteljskog objekta Golden Brown Café, vlasnika Jakova Kolaka iz Berlina adresi Schönhauser Str. 1 u 12157 općina Steglitz u Berlinu i ovaj put je sve bilo u znaku hrvatskih boja.
Nepredvidljiva kiša kvarila je navijačku atmosferu ali nije omela oko 700 posjetitelja da proslave najveći uspjeh hrvatskog nogometa u povijest Hrvatskog nogometnog saveza i da sve završe automobilskim korzom kroz centar Berlina, te se na Kudammu okupi više od 2000 Hrvata.

Predivnoj atmosferi Hrvata u Berlinu koji su slavili do kasno u noć svoj doprinos je dao i hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman. Navijao je s članovima veleposlanstva i više od 12 veleposlanika akreditiranih u SR Njemačkoj koje je pozvao kao goste večeri. Hrvatskom slavlju nazočio je i papin veleposlanik u SR Njemačkoj, apostolski nuncij nadbiskup Nikola Eterović, koji je također u hrvatskom dresu, koji mu je poklonio veleposlanik dr. Grlić Radman, dao navijačku podršku reprezentaciji Hrvatske.
Među navijačima u Golden Brown Café u Berlinu bila su i  dva saborska zastupnika Ante Babić i Milovan Petković, tajnik Saborskog izaslanstva koje boravi u Berlinu.
Svi skupa su bodrili hrvatske igrače od prvog sudačkog zvižduka do završnog pobjedničkog pogotka, kada je nastala prava euforija oduševljenja i radosti.

VELEPSOLANIK DR. GORDAN GRLIĆ RADMAN PRIJE UTAKMICE PROGNOZIRAO KONAČNI REZULTAT 2:1 ZA HRVATSKU

Hrvatski veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman prije početka utakmice prognozirao je i konačni rezultata utakmica. Kazao je da će biti 2:1 za Hrvatsku i njegova prognoza se ostavrila. Nekoliko puta je tijekom utakmice izlazio pred navijače s hrvatskim barjakom, bodrio ih nakon početnog šoka i vodstav Engleza od 1:0. Nakon utakmice primio je pregršt čestitki i pohvala od kolega veleposlanika i navijača, kako je odvažno stao na čelo navijača koji su svim srcem bodrili reprezentaciju Hrvatske do konačne pobjede i plasmana u finale SP 2018. u Rusiji.
Veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman utakmicu polufinala između Hrvatske i Engleske pratio je u društvu veleposlanika: Apostolskog nuncija u Njemačkoj nadbiskupa msgr. Nikole Eterovića, veleposlanice Francuske, veleposlanika Albanije, Češke koji je donio i gajbu českog piva, Kosova, Slovenije, Šri Lanke, Makedonije, Luksemburga i drugih, te navedenih saborskih zastupnika Babića i Petkovića a od Nijemaca je nazočio Martin Kremer iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Utakmici su nazočili i brojni djelatnici veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.
U Golden Brown Café u Berlinu uz navijače, političare i sve druge goste bio je i proslavljeni hrvatski rukometaš Jakov Gojun kao i Mateo Ćuk mladi hrvatski judaš prvak Njemačke. Svi su skupa bili presretni pobjedom Hrvatske koja se između 210 nacija koje su sudjelovale od početka kvalifikacija ovog najvećeg svjetskog turnira, domogla finala SP 2018.  Pobjeđena je Engleska zemlja koja je izmislila nogomet a Hrvatska je ispisala klasičnu nogometnu povijest plasmanom u finale koje se nikada neće zaboraviti a koje će se odigrati u nedjelju protiv Francuske. Hrvati u Berlinu svim srcem žele vidjeti u nedjelju uzdignuti pehar prvaka Svijeta u hrvatskim rukama.
Foto galerija: Berlin utakmica Hrvatska Engleska 2:1

Video vijesti

Najave i termini