Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na Gospodarskom kongresu u Berlinu.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Berlin je sudjelovala u radu trodnevne Gospodarske konferencije dnevnika Sueddeutsche Zeitung.
Posjet je započeo večerom povodom Noći njemačkog gospodarstva u zgradi Povijesnog muzeja Njemačke gdje se gostima obratila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Hrvatska predsjednica govorila je završnog dana na zatvaranju Gospodarskog kongresa Sueddeutsche Zeitunga.
Gospodarski kongres Sueddeutsche Zeitunga održava se po 12. put i ove godine je okupio niz državnika i visokih predstavnika gospodarstva. U sklopu kongresa sudjeluju i predsjednici vlada Islanda, Estonije i Srbije.
Konferenciju je otvorio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker svojim izlaganjem o budućnosti Europe. Kongres je ove godine u znaku slogana „Stvorimo povjerenje“ i opiranju sve jačih protekcionističkih pretenzija u svijetu.
Gospodarski sastanak na vrhu u organizaciji dnevnika "Süddeutsche Zeitunga" okupio je u Berlinu oko 400 predstavnika gospodarskog i političkog života iz Njemačke, Europe i svijeta.
Predsjednica Grabar-Kitarović svojim govorom službeno je zatvorila skup.
"Cilj ove konferencije je da jednostavno spojimo one grupe koje inače u svakodnevici međusobno ne komuniciraju često: političare i gospodarstvenike, visokopozicionirane menadžere i start-up-ove", rekao je šef gospodarske redakcije dnevnika Süddeutsche Zeitung i jedan od organizatora ove konferencije u Berlinu.
Organizatori su izdvojili tri tematske cjeline skupa, a to su politički, digitalni i gospodarski izazovi u vođenju tvrtki.
PREDAVANJE HRVATSKE PREDSJENDICE U BERLINU 14.11.2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tijekom svečane večere u Berlinu povodom Gospodarske konferencije dnevnika Sueddeutsche Zeitung.
"Razgovarali smo o položaju žena u politici, ali i o mnogim drugim temama iz međunarodne politike, između ostalog i o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu odnosu prema Europi“, rekla je hrvatska predsjednica nakon svečane večere u zgradi Njemačkoj povijesnog muzeja tijekom koje je razgovarala i  s premijerkom Islanda Katrin Jakobsdottir i premijerkom Srbije Anom Brnabić.
Kolinda Grabar-Kitarović je najavila da će u svom govoru, kojim se završava trodnevna Gospodarska konferencija, osvrnuti na Inicijativu triju mora i na potrebu brisanja razlika između tzv. stare i nove Europe.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je na Gospodarskoj konferenciji dnevnika Sueddeutshe Zeitung u Berlinu svoju viziju gospodarskog razvoja Hrvatske posebice ukazavši na potrebu poboljšanja investicijske klime, 'rebrendiranja' Hrvatske te potrebu porezne reforme i smanjenja troškova rada.

„Želimo poboljšati investicijsku klimu kako bi Hrvatska postala konkurentna unutar Europske unije. Mislim da bi Hrvatska mogla biti jedna od najnaprednijih zemalja na svijetu“, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović na završetku trodnevne gospodarske konferencije.

Ona je spomenula i uspjeh Hrvatske na svjetskom nogometnom prevenstvu u Rusiji istaknuvši da bi taj uspjeh mogao biti i od koristi za Hrvatsku.
„Isto tako kao što je Irska nakon Svjetskog prvenstva u Italiji izbacila slogan ‚Keltski tigar' tako je moja želja da Hrvatska postane 'Jadranski tigar'“, rekla je hrvatska predsjednica u Berlinu.
Spomenula je i kako je to utjecalo na njezin imidž u svijetu. „Možete godinama raditi kao političarka ali onda odjednom zbog jednog prvenstva postaneš poznat“, rekla je Grabar-Kitarović.
Predsjednica je istaknula želju za „rebrendiranjem“ Hrvatske kako bi ona mogla biti prepoznata kao zemlja u koju se isplati ulagati.
Kao jedan od glavnih ciljeva Grabar Kitarović je navela poreznu reformu i smanjenje troškova rada, što utječe i na najveći problem Hrvatske trenutno, a to je odljev mozgova.
„Naš problem je jer gubimo ljude koje odlaze tamo gdje su uvjeti bolji“, rekla je predsjednica RH zaključivši da bi reforme trebale ići u smjeru povećanja plaća, jer bi to zadržalo radnu snagu u Hrvatskoj.
„Neki su mi rekli da bi ostali u Hrvatskoj da im je plaća samo 1000 kuna viša“, kazala je je Grabar Kitarović.

Tijekom svog govora, Grabar-Kitarović se dotakla i Inicijative triju mora koja bi, kako je rekla, pomogla smanjenju razlike u blagostanju između istočnog i zapadnog dijela Europske unije.
„Ta inicijativa je krivo shvaćena kao inicijativa razdora, a ona zapravo ide u smjeru kohezije unutar Europske unije“, rekla je hrvatska predsjednica.
Nakon govora Kolinda Grabar-Kitarović je odgovarala na pitanja publike Gospodarske konferencije.
Konferencija je ove godine okupila niz državnika i visokih predstavnika gospodarstva. U sklopu kongresa sudjelujovali su i predsjednici vlada Islanda, Estonije i Srbije.
„Imala sam vrlo uspješne razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o otvorenosti Hrvatske za investicije posebice više iz zemalja partnera, Europske unije i NATO-a. A razgovarale smo i o projektu budućnosti Europske unije“, rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon održanog završnog govora trodnevne konferencije.

Predsjednica je istaknula kako je Merkel političarka s „kojom ne dijelimo uvijek potpuno mišljenje ali koju poštujem zbog toga jer je toliko godina u politici“.
Grabar-Kitarović je izjavila kako je tijekom svečane Večere njemačkog gospodarstva osim s kancelarkom Merkel imala prilike razgovarati i s predsjednicom islandske vlade Katrin Jakobdottir i srbijanskom premijerkom Anom Brnabić.
„Naš prvi susret, to moram reći bez obzira na to što će tko reći u Hrvatskoj, je bio izvrstan. Ani Brnabić je jako stalo do budućnosti srbijansko-hrvatskih odnosa i nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu kako bismo rješavali goruća pitanja na području jugoistoka Europe“,rekla je predsjednica Hrvatske.
Ona je napomenula kako bi u svrhu procesa pomirenja bilo dobro i kada bi Milorad Pupovac došao na komemoraciju u Vukovar.

„Ja bih na njegovom mjestu to učinila“, rekla je Graber Kitarović koja je spomenula kako je s premijerkom
Srbije Brnabić razgovarala i o projektu obnove željezničke pruge od Zagreba do Beograda.
Ona je govorila i o svom današnjem susretu s predstavnicma njemačkih srednjih i malih poduzeća koji nose najveći dio njemačkog gospodarstva.
„Dogovorili smo neke aktivnosti. Oni će se vrlo rado uključiti u rad mog gospodarskog vijeća a pozvala sam ih da nam daju neke ideja kako bi mogli poboljšati investicijsku atmosferu“, rekla je Grabar-Kitarović.
Ona je je sudionicima Gospodarske konferencije, kako je rekla, pokušala dati do znanja da je Hrvatska puno više od prelijepih krajobraza i talentiranih nogometaša. Također je bilo riječi i o krizi „vodstva“ u Europi.

Hrvatska predsjednica je i rekla kako ima podvojeno mišljenje o ideji zajedničke europske vojske koju podržavaju francuski presjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka.
„Na znam kako bi to izgledalo s obzirom na to da je većina zemalja članice Europske unije i u članstvu NATO-a. A bojim se i reakcije SAD-a“, rekla je Grabar-Kitarović hrvatska predsjednica u Berlinu.
FOTO GALERIJA

Video vijesti

Najave i termini