Promocija knjige pravnice Claudia Stahl autorice knjige „Alojzije Stepinac – Die Biografie“
Nakon večernje svete mise u crkvi sv. Sebastiana u Berlinu uz nazočnost oko 200 posjetitelja održano je predavanje i prezentacija knjige o Alojziju Stepincu “Die Biografie”koje je održala  pravnica Claudia Stahl. Predavanju je nazočio i papin veleposlanik u SR Njemačkoj papski nunciji nadbiskup Nikola Eterović, koji je zajdno sa svećenicima HKM Berlin fra Edvardom Sokolom i Tomislavom Brekalom predvodio svetu misu  korizmenog petka. Na svetoj misi i predavanju nazočio je i prvi čovejek hrvatske diplomacije u SR Njemačkoj veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman.

Prije početka predavanja Claudiu Stahl autoricu knjige “Die Biografie” o životu i djelu Alojzija Stepinca, čija velika slika krasi i unutrašnjst crkve sv. Sebastiana u Berlinu, sve nazočne pozdravio je župnik Fra Edvard. Zahvalio se Claudia Stahl da je došla u Berlin i našla vremena da premijerno prezentira knjigu u okrilju Hrvatske katoličke misije u Berlinu.

Stahl je na početku predavanja pozdravila nazočne i zahvalila na dolasku i interesu da čuju predavanje o blaženom Alojziju Stepincu zagrebačkom kardinalu .
Smrt Alojzija Stepinca u veljači 1960.godine potresla je cijeli svijet a ova berlinska crkva gdje se danas nalazimo, crkva svetog Sebastiana je također povezana s blaženim Stepincem. U ovoj crkvi je ondašnji berlinski biskup kardinal Julius Döpfner 17.ožujka 1960. godine  slavio svetu misu zadušnicu za kardinala Alojzija Stepinca.

Claudia Stahl je govorila o životu i dijelu kardinala Stepinca, što je detaljno opisala u svojoj knjizi, te zaradila veliku pozornsot nazočne publike. Na kraju predavanja nazočnima je predstavila i neke od fotografija iz života kardinala Stepinca. Autoricu knjige je na kraju predavanja župnik fra Edvard pozdravio još jednom a nazočnima je kazao  da se nada da sada imaju malo dugačiju sliku i o Stepincu i da su shvatili važnost Stepinčevu i u našoj hrvatskoj povijesti.

Nakon predavanja Claudia Stahl je ostala u srdačnim razgovorima s nazočnima od kojih su mnogi s radošću ponijeli primjerak knjige  “Die Biografie”koju su mogli kupiti nakon predavanja u Berlinu.

Knjiga je prva ovakove vrste a pogotovo biografske naravi na njemačkom govornom području a Claudia Stahl nakon predavanja otkrila nam je još neke zanimljive detalje o knjizi “Die Biografie” Alojzije Stepinac.

…Ja sam na ima kardinala Stepinca naišla za vrijeme moga studija prava. Ja sam se za vrijeme studija molila Alojziju Stepincu i danas znam da mi je pomogao da završom moj pravni fakultet. Osjećala sam obvezu i veliku radost da se dalje upoznam s njegovim životom i djelovanjem, te da mu odam posebnu zahvalu. Počela sam učiti hrvatski jezik, kako bi što bolje razumjela njegov život. Odlazila sam u Hrvatsku i počela sam prevoditi njegova pisma koja je slao iz zatvora i tako se sve dalje razvijalo kroz dugački proces i  dugo vremensko razdoblje, dok na vidjelo nije izašla ova knjiga, biografija o Alojziju Stepincu koju sam premijerno predstavila u Berlinu. Sretna sam da sam knjigu premijerno prezentirala u Berlinu. Priprema knjige trajala je od 2009.godine. Čitala sam puno objavljenih povijesnih radova o Stepincu. Knjigu sam počela pisati 2012. Knjiga je bila gotova u rukopisu  2016. i evo 2018. knjiga “Die Biografie” o Alojziju Stepincu, u Berlinu je ugledala svjetlo dana.
Narudžba knjige preko interneta na adresi:
https://www.amazon.de/Alojzije-Stepinac-Biografie-Claudia-Stahl/dp/350678773X

Video vijesti

Najave i termini