Preminuo fra Rafael Begić – Osnivač društva HKD VF Mažuranić iz Berlina i 7 godina župnik u Berlinu.
U Hrvatskoj je u Imotskom u 78. godini života preminuo Fra Rafael Begić, koji je služeći Gospodinu napunio 60. godina redovništva i 53. godine svećeništva.
Fra Rafael Begić bi je voditelj više Hrvatskih katoličkih misija u SR Njemačkoj: Stuttgart (1969. – 1970.) – dušobrižnik
Düsseldorf (1970. – 1972.) – voditelj misije, Frankfurt (1972. – 1973.) – dušobrižnik, Sindelfingen (1973. – 1975.) – voditelj misije, Berlin (1975. – 1982.) – voditelj misije, Wuppertal (1982. – 1984.) – voditelj misije i Frankfurt (1984. – 1988.) – voditelj misije. U novicijat je stupio 1958. na Visovcu, gdje je položio prve jednostavne zavjete 1959. godine. Svečane zavjete položio je 1962. u Makarskoj. Za đakona je zaređen 1965. u Makarskoj, a red prezbiterata primio je 1965. u Makarskoj. Mladu misu proslavio je u Posuškom Gracu 1. kolovoza 1965. godine.  Preminuli fra Rafael Begić posljednjih godina službovao je u Imotskom gdje je bio od (2013. – 2016.) – Pastoralni suradnik u Prološcu te od  (2016. – 2018.) – Ispovjednik Postulanata.
Sažalnice povodom smrti fra Rafaela Begića uputili su Stjepan Lozančić predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran  MAŽURANIĆ iz Berlina i predsjednica Župnog vijeća HKM Berlin Anica Krstanović u ime Župnog vijeća HKM Berlin. Sadržaj pročitajte na linku http://www.franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=7358:imotski-oprotaj-od-fra-rafaela-begia-&catid=83:vijesti-2018
Hrvati u Berlinu s velikom tugom primili su vijest o smrti fra Rafaela Begića koji je od 1975. – 1982. bio voditelj HKM Berlin na tadašnjoj adresi Stressemannstr. 62  u Kreuzberg - Berlin.  Fra Rafael Begić je ujedno bio i prvi predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina od 1980-1982. godine, te kasnije 1.počasni predsjednik društva, koje je kroz cijelu povijest djelovanja i rada cijenilo pregalaštvo i trud koje je fra Rafael dao glede osnivanja, rada i djelovanja  Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina.

Stjepan Lozanćić aktualni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina, koje je Fra Rafael Begić osnovao 1980.godine, uputio je sućut Upravi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja  Ocu Provincijalu Fra Jošku Kodžomanu i zamolbu da sućut proslijedi i svim franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja, koji su izgubili suputnika u ovozemaljskom životu brata fra Rafaela Begića.

U  pismu sućuti predsjednik HKD VF Mažuranić iz Berlin Stjepan Lozanačić je napisao:
Poštovani Oče Provincijale Fra Joško Kodžoman!
Povodom završetka zemaljskog hodočašća našeg dragog svećenika fra Rafaela Begića, izražavamo svoju ljudsku i kršćansku sućut Vama, oče Provincijale, svoj braći i sestrama velike franjevačke obitelji, rodbini, prijateljima i svima koji su voljeli, poštivali i poznavali pokojnoga fra Rafaela.

Fra Rafael Begić bio je 7 godina svećenik i župnik HKM Berlin od 1975 – 1982. godine.
Prvi je predsjednik i osnivač Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina od 1980-1982. godine, te kasnije 1.počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić i uvijek rado viđen na svim našim velikim danima u Berlinu.
Sućut izražavamo, ja osobno kao osmi predsjednik HKD VF Mažuranić iz Berlina, članovi našeg upravnog odbora i svi članovi društva vrijedni štovatelji lika i dijela VFM iz Berlina.  
Bio je ugledan svećenik u nekadašnjem Zapadnom Berlinu u godinama kada je Berlin bio okružen željeznom zavjesom komunizma, te je kao  član Provincije Presvetog Otkupitelja dao veliki doprinos dušobrižništvu Hrvata u Berlinu, te se s ponosom sjećamo njegovog rada i djelovanja, koje nećemo nikada zaboraviti.

Nesebično se darivao Bogu, Crkvi i svom hrvatskom narodu, kako tada u Berlinu, tako i kasnije u najtežim godinama povijesti Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, po povratku iz Njemačke 1988. godine iz Frankfurta u domovinu a posebno u teškim godinama Domovinskog rata.

Fra Rafael Begić bio je veliki svećnik, domoljub i Hrvat.

...Neki od Hrvata u Berlinu dobro se sjećaju zimske večeri 19. Prosinca 1980. kada su se odazvali pozivu tadašnjega hrvatskog
župnika fra Rafaela Begića da bi porazgovarali o tome što bi se moglo učiniti za kulturni život Hrvata
u Berlinu. Taj datum se uzima kao osnivački dan najstarijega hrvatskog kulturnog društva u Berlin, Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina...

U sjećanju na osnivanje HKD VF Mažuranić Fra Rafael je napisao:
„ Kad se more uzgiba valovi šume. Srce je more a riječi su valovi.

Neka našeg dragog Fra Rafaela Begića Krist raspeti i uskrsli kao svoga  svećenika primi i uvede u kuću Oca nebeskoga! Počivao u miru Božjemu!

Uprava društva HKD VF Mažuranić iz Berlina nagovještava i Mise zadušnice koje će se slaviti u Berlinu u nedjelju, 6. svibnja u sve tri crkve u Berlinu, koje pohađaju katolici Hrvati.

Misa zadušnica za pokojnog fra Rafaela Begiće slavit će se u crkvi Sv. Frane u Imotskom u srijedu 2. svibnja 2018. u 15 sati. Nakon svete mise obavit će se pokop na groblju Gospe od Anđela u Imotskom.
Fra Rafael (Ivan) Begić rođen je 22. lipnja 1940. u Svinjači (župa Kongora) od oca Ante i majke Josipe. Osnovnu školu završio je u Posuškom Gracu i Posušju (1948.-1956.), a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu (1956.- 1961.). Filozofsko-teološki studij pohađao je u Makarskoj (1961.-1966.).

Video vijesti

Najave i termini