ILA Berlin Air Show 2018.
U Berlinu je održan Međunarodni sajam zrakoplovstva i astronautike ILA 2018.
Svake dvije godine sajam ILA Berlin Air Show u srcu Europe u Berlinu okuplja najvažnije donositelje odluka iz politike, oružanih snaga, gospodarstva i znanosti. Kao marketinška i poslovna platforma ovaj sajam je idealno mjesto za upoznavanje najnovijih tehnologija i rješenja u zrakoplovstvu i astronautici. Cjelokupna dobavljačka industrija iz svih tržišnih segmenata na sajmu ILA Berlin Air Show 2018. Predstavila je svoje mnogobrojne inovacije.
Pored stručnih segmenata u izlagačkom dijelu, predstavljanja letjelica te pratećeg konferencijskog programa s vrhunskim međunarodnim predavačima, sajam je također pružio mnoge prilike za stvaranje poslovnih kontakata i umrežavanje.

Prva dva dana sajma bila su rezervirana isključivo za stručne posjetitelje, a u prvom planu je bilo umrežavanje između izlagača, kupaca, stručnih posjetitelja i predstavnika politike.
Sajam ILA Berlin Air Show je također mjesto na kojem zainteresirani mogu dobiti informacije o karijeri u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji.
Industrija te znanstveni i istraživački sektor sajam koriste i kao platformu za informiranje o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja te pridobivanje mladih stručnjaka.
Posljednja dva dana sajma (petak i subota)  bila su otvorena i za široku publiku.

Na sajmu u  ILA 2018. u Berlinu je nazočilo je 1100 izlagača iz 41 zemalje svijeta koj isu izlagali na 250000 kvadratnih metara gdje je između ostaloga bilo izloženo i oko 200 zrakoplova različitih namjena.
122.500 stručnih i 300.000 posjetitelja nazočilo je sajmu koji je ove godine ponudu razvrstao u sljedećum segmentima: Civilno zrakoplovstvo (Civil Aviation), Astronautika (Space), Obrana i sigurnost (Defence and Security), Međunarodni dobavljači (International Suppliers Center ISC)
Helikopteri, Bespilotne letjelice (Unmanned Aircraft Systems), Zapošljavanje (CareerCenter) i razni konferencijski programi.

Atrakcija sajma bio je transportni zrakoplov Antonov An-225. Ovaj ukrajinski gigant proizveden je 1988.godine i unikatni je primjerak proizvođača zrakoplova Antonova. An-225 Mriya ukrajinski strateški transportni avion izrađen u tvornici zrakoplova Antonov sa središtem u Kijevu trenutačno je najveći avion na svijetu. Konstrukcijski je prilagođen za prijevoz svemirskog broda Buran. Konstrukcijski gledano je znatno proširena inačica svog uspješnog prethodnika An-124 Ruslan. Naziv Mriya na ukrajinskom jeziku označava maštu. S maksimalnom težinom uzlijetanja od 640 tona najteži je avion na svijetu, veći od transportnog zrakoplova Antonov An-124, američkog Lockheed C-5 Galaxy, te europskog putničkog zrakoplova Airbus A380. U studenom 2004. godine, An-225 ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda sa svojih 240 postignutih rekorda.

Ništa manja atrakcija bio je i zrakoplov Airbus A350 širokotrupni putnički avion srednje veličine i velikog doleta razvijen kao konkurencija Boeingovim avionima B777 i B787. A350 je također prvi Airbusov avion na kojem su konstrukcija trupa i krila uglavnom izrađeni od karbonskih kompozitnih materijala.

A350 ipak je ostao u sjeni velikog Airbus A350.
Airbus A380 je dvopalubni, širokotrupni, četveromotorni putnički zrakoplov, proizvod europske korporacije Airbus, podružnice zrakoplovne korporacije EADS. S kapacitetom od 525 do 853 putnika i maksimalnom masom od 590 tona, najveći je putnički zrakoplov na svijetu. Prvi je puta poletio 27. travnja 2005. u Toulouseu u Francuskoj, dok je prvi komercijalni let za kompaniju Singapore Airlines obavio 27. listopada 2007., na letu Singapur-Sydney. Za vrijeme razvoja bio je poznat kao Airbus A3XX, dok se danas često koristi i nadimak Superjumbo.

Gornja paluba proteže se skoro cijelom dužinom trupa, te je široka kao širokotrupni zrakoplov. To omogućuje kabinu s 50% više prostora u odnosu na drugi najveći putnički avion, Boeing 747-400, s 525 mjesta u standardnoj konfiguraciji tri klase, ili do 853 mjesta u konfiguraciji s jednom, ekonomskom klasom. A380-800, najveći je putnički zrakoplov, no kraćeg je trupa u odnosu na novi Boeing 747-8I.

Video vijesti

Najave i termini