MAKSIM MRVICA U BERLINU 10.03.2019.
Ekskluzivni razgovor za Berlinski magazin.
Njemačka turneja obuhvaća nastupe u tri velika njemačka grada München, Stuttgart i Berlin. Koliko Vas dugo nije bilo u Njemačkoj?
Bio sam prošle godine u Njemačkoj s nekoliko koncerata, ali ove godine po prvi puta sviram u Münchenu i Berlinu tako da me to posebno raduje. Što donosi Vaš novi album „New Silk Road“ koji prezentirate na ovoj njemačkoj turneji?
Donosi malo drugačiji zvuk od onog s dosadašnjih albuma, više klasičan i bez produkcije kao do sada. Snimljen je isključivo s orkestrom, s Budimpeštanskim orkestrom.

Danas imate 43 godine i veliku karijeru. Kako je tekla Vaša glazbena karijera, možete li nam sažeti vašu glazbenu karijeru do danas?
S 9 godina počeo sam svirati klavir. Završio sam osnovnu i srednju školu u Šibeniku, zatim glazbenu akademiju u Zagrebu, nastavio studij na Liszt Ferenc Konzervatoriju u Budimpešti i 2 godine u Parizu. S 26 godina sam potpisao ugovor sa svojim menadžerom Mel Bushom za novi projekt crossover glazbe sa izdavačkom kućom EMI i tu je moja karijera krenula uzbrdo . Odonda sam snimio 13 albuma i nastupao na mnogobrojnim pozornicama diljem svijeta.
VIDEO
Maksim Mrvica - All of Me (John Legend Cover)
S Vašim imenom potpisane su mnoge glazbene nagrade koje su uručene za Vaš glazbeni učinak.
Možete li nam naglasiti neke od Vaših nagrada?
Jedna od mojih najdražih nagrada je pobjeda na nacionalnom pijanističkom natjecanju 1993., to je ujedno i moja prva nagrada. Kasnije sam osvojio još nekoliko nagrada u struci, no možda bi istaknuo MTV Awards za najboljeg debitanta 2004. koja je i svojevrsno priznanje za moju crossover karijeru.

Danas nastupate diljem svijeta na svim kontinentima. Imate veliki broj slušatelja Vašeg glazbenog stila, gdje se najbolje osjećate, odnosno gdje je po Vama publika najzahvalnija?
Azija je moje najveće tržište, pogotovo Kina koja je u zadnjih par godina definitivno postala tržište sa najviše mojih fanova, tako da se tamo uvijek osjećam dobro primljen. Ali sigurno da je uvijek najposebniji osjećaj svirati u Hrvatskoj, u svojoj domovini gdje me publika prati još  od djetinjstva.

Do danas ste potpisali 13 nosača zvuka, Vaši albumi ugledali su tržište 57 zemalja svijeta te prodani u 4 milijuna primjeraka. Koliko ste zadovoljni ovim statističkim podacima?
Naravno da sam jako ponosan na taj podatak. To je zajednički trud mene, mog menadžera Mel Busha i mojih izdavačkih kuća IME I Universal.

Rođeni ste u Šibeniku, imate li vremena za rodni grad ili ste danas na nekim drugim adresama. Gdje živite odnosno boravite kada imate slobodne dane između nastupa i turneja?
Živim u Zagrebu, ali svako ljeto se po završetku škole moje kćeri preselimo u Šibenik na 3 mjeseca.
Obožavam Šibenik i rado se vraćam svako ljeto. No jako puno putujem  tako da sam između Zagreba i Šibenika u prosjeku 8 mjeseci na putu.

Dobitnik ste diskografske nagrade Porin 2002. za najbolji album u kategoriji klasične glazbe. Koliko je u Hrvatskoj interes Hrvata za klasičnu glazbu?
U Hrvatskoj definitivno postoji interes za klasičnu glazbu, ali mislim da nažalost ne postoji dovoljan interes kod mladih. Prilikom odlaska na koncerte klasične glazbe u Lisinski recimo većinom su to starije generacije , ne vidim toliko mladih ljudi koliko bi bilo poželjno. Jednoga dana neće imati tko nastaviti tu tradiciju klasične glazbe.

U Berlinu živi oko 20.000 Hrvata, mnogi će Vas možda i prvi put čuti u živo.
Što bi im poručili, što ih očekuje na berlinskoj premijeri Maksima Mrvice?
Obzirom da je to moje prvo predstavljanje berlinskoj publici napravio sam selekciju repertoara kao svojevrsni 'best of' svih mojih kompozicija kako sa novog tako i sa prethodnih albuma.
Kao i obično bit  će i jedan blok klasične glazbe iz mog repertoara koji sam odabrao,  tako da se nadam sjajnoj atmosferi.

MAKSIM MRVICA U BERLINU 10.03.2019.  

MAKSIM MRVICA Nedjelja 10.03.2019 u 20:00 sati – (Heimathafen Neukölln – Saal),  ulica (Karl - Marx - Straße 141) - 12043 Berlin).
Jedan ste od najuspješnijih hrvatskih glazbenika u svijetu - pijanist Maksim Mrvica - nakon dvije godine vraća se u Njemačku. Nakon rasprodanih prestižnih dvorana u Sydneyu, Seoulu, Pekingu, Shanghaiu i u mnogim drugim gradovima - ‘New Silk Road’ - 08.ožujka dolazi u Gastieg - München, 09.ožujka u Liederhalle - Stuttgart i 10.ožujka u Heimathafen Neukölln - Berlin.
Koncerti u Njemačkoj dio su Maksimove velike svjetske turneje koja sadrži više od 60 koncerata na tri kontinenta, a kojom ujedno predstavlja i svoj novi album istoimenog naziva - 'New Silk Road'. Njemačka publika će tako moći uživati u nastupu ovog osebujnog glazbenika, te premijerno poslušati izvedbe uživo kompozicija iz poznatog baleta ‘Nutcracker’’, All Of Me'’ od John Legenda, 'Clocks' od Coldplaya, 'Game Of Thrones' kao i ostale s posljednjeg albuma.
Uz to Maksim će izvesti i najpoznatije hitove s prethodnih 10 albuma, poput ‘Flight Of The Bumblebee’, ‘Exodus’, ‘The Godfather’, zajedno sa odabranim klasičnim kompozicijama. Prilika da uživo poslušate klavirskog genijalca svjetske reputacije je uistinu rijetka, te događaj koji se ne propušta!

Video vijesti

Najave i termini