Osječko-baranjska županija i župan Anušić predstavljali Hrvatsku na 7. Dunavskom salonu u Berlinu 2019.
Tradicionalni Dunavski salon koji se održava u okvirima najvećeg sajma turizma u Berlinu ITB-a 2019. održan je po sedmi put u nizu. 7. Donausalon održan je "7. ožujka 2019. u predstavništvu savezne njemačke države Baden-Württemberg na adresi Tiergartenstraße 15. Veleposlanstvo Republike Hrvatske i predstavništvo Baden-Württemberga u Berlinu kao domaćin i zemlja partner pozvali su oko 500 uzvanika na" 7. Donausalon koji je održan pod geslom „Digitalizacija i turizam u podunavskim zemljama“  a sve  u okvirima i povodom Međunarodne turističke burze ITB – 2019.
Ovgodišnje okupljanje zemalja „Dunava“ događaj je pod godišnjim motom" Snaga! Europa“", s kojom su organizatori željeli skrenuti pozornost na važne događaje u i za Europu, ne samo na europske izbore u svibnju 2019.

Program je započeo dobrodošlicom gostima i uzvanicima. Na počrtku večeri prikazan je film o turističkim ljepotam Slavonije u poveznici s ovogodišnjom prezentacijom Osječko-baranjske županije koja je predstavljala Hrvatsku koja je bila ovogodišnja zemlja partner Dunavskog salona 2019.
Prva je s govornice sve nazočne pozdravila Theresa Schopper, državna ministrica državnog ministarstva Baden-Württemberg. I ove godine Dunavski salon ponovno se održava u državnom predstavništvu Baden-Württemberg. Organizira se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske povodom Međunarodnog sajma turizma 2019. godine i bavi se temom "Digitalizacija i turizam u dunavskim zemljama".

Naglasila je kako je ITB kao i svake godine prilika da se okupe predstavnici dunavskih zemalja na ovom tradicionalnom skupu. Radujem se da je Hrvatska prvi put zemlja partner ovog našeg tradicionalnog susreta. Nedavno smo posjetili Hrvatsku i uvjerili se u sve ljepote i kvalitete turizma u Hrvatskoj.
Hrvatska će ove jeseni preuzeti predsjedanje strategijom EU za Dunavsku regiju. Strategija EU-a za dunavsku regiju predstavlja važnu osnovu za suradnju u ovom području, budući da su procedure i metode rada za mnoga područja politike zajednički razrađene, naglasila je između ostaloga  Theresa Schopper, državna ministrica državnog ministarstva Baden-Württemberg.

U pozdravnom govoru nazočne je u ime Hrvatske zemlje partnera 7. Dunavskog salona pozdravio državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Tony Glavina. Govorio je o hrvatskoj turističkoj ponudi i prilikama u hrvatskom turizmu te zahvalio domaćinima Nijemcima na srdačnom dočeku ako i njihovim turističkim posjetama i odanosti hrvatskom turizmu.  Tijekom 7. Dunavskog salona u Berlin u 2019. državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Tony Glavina zajedno sa županom Osječko-baranjske županije Ivan Anušićem imao je i bilateralni sastanak sa ministrom pravosuđa (nadležnim i za turizam) savezne zemlje Baden-Wurttemberg g. Guido Wolf-om a  zajedno su sudjelovali na 7. Dunavskom Salonu na kojem je zemlja partner bila Hrvatska.
Državni tajnik Glavina posebno je naglasio da ga raduje što je u sklopu ove manifestacije naša Slavonija bila vrlo kvalitetno predstavljena i pozicionirana te što slavonske delicije i vina nisu nikoga ostavili ravnodušnim. Kazao je „Bravo Slavonija“!

Guido Wolf ministar pravosuđa (nadležan i za turizam) savezne zemlje Baden-Wurttemberg u pozdravnom govoru sudionicma 7. dunavskog salona naglasio je kako ga uvijek nadahnjuje razmišljanje nazočnih kada turizam rade ljudi koji su dobri domaćini. Turizam treba odlične turističke djelatnike za dobru žetvu. Danas turisti traže turistička odredište i zahvaljujući odličnim slikama bilo na Faceboiku ili Instagramu. Digitalizacija je budućnost turizma i put smanjivanja birokracije. Digitalizacija nudi za turizam veliku šansu koja s emora iskoristiti kako turizam ne bi zapao u teškoće. Europa nudi veliku perspektivu za dunavske zemlje i želimo zajedniški riješavati mnoge naše zajedničke probleme, kazao je Guido Wolf ministar pravosuđa
POZDRAVNI GOVOR ŽUPANA ANUŠIĆA NA DUNAVSKOM SLAONU U BERLINU 2019.

Ivan Anušić župan Osječko-baranjske županije pozdravio je sve predhodne govornike kao i veleposlanika RH u SR Njemačkoj dr. Gordana Grlića Radmana i direktora Hrvatske TZ Kristijana Staničića.  U svome govoru zahvalio je na gostoprinstvu i prilici da na 7. Dunavskom salonu ima priliku da kao župan predstavi Osječko-baranjsku županiju, Slavoniju kao cijelinu, Slavoniju kao regiju, koja je naslonjena na Dunav, koja je  naslonjena na sve ono što Dunav nudi, a Dunav je izuzetno velik, jak i snažan potencijal, koji nadograđuje prostor u kome mi živimo i koji ga nadograđuje zajedno s turizmom, zajedno s gospodarstvom i svim onim što takava rijeka i takva prilika nam daje da živimo i funkcioniramo uz tu rijeku.

Danas Slavoniju u turističkom smislu nazivamo turističkom tajnom. Prije 30 godina Slavonija nije nudila turističke usluge. Otkrivamo Slavoniju svakodnevno a ovo je prilika da vama nazočnima večeras u Njemačkoj predstavimo Slavoniju sa svim  svojim ljepotoma, završno s gastonomijom. Ponijeli smo sa sobom naše ukuse, mirise, hranu,vino i promidžbeni materijal i cilj nam je da vam dočaramo Slavoniju, da vas vidimo i ugostimo u Slavoniji, da vidite naše ljude i zasigurno će te ostati iznenađeni i otići zadovoljni iz Slavonije. Hvala svima na gospodarstvu i prilici da se Slavonija predstavi u Berlinu 2019., kazao je Ivan Anušić župan Osječko-baranjske županije na 7. Dunavskom salonu u Berlinu 2019.

U glazbenom dijelu večeri 7. Dunavskog salona 2019. nastupio je vokalni sastav Akvarel. Otpjevali su pjesmu Krunoslava Kiće Slabinca - Tekla voda Karašica, s najnovijeg albuma "Iz sveg klasa" koja se savršeno uklopila u ovaj divan događaj.
POSLUŠAJTE AKVAREL NASTUP U BERLINU NA DUNAVSKOM SALONU 2019.

Trenutno Akvarel čini osam pjevača: Ozana Tomić (sopran), Nera Mamić (sopran) Ivana Marinić (alt), Marina Hlupić (alt), Dora Vestić (alt), Davor Solanović (tenor), Alan Marinić (bas), i Vanja Hrvoje Dražić (beatbox). Akvarel je a cappella sastav čiji je zvuk zanimljiv i poseban, osobito u ovom dijelu Hrvatske. Izvodi popularnu glazbu bez instrumentalne pratnje uz vokalne udaraljke. Višeglasje koje godi uhu i duši, pjesme svima drage i poznate uz ritam za koji ne možete vjerovati da izlazi iz ljudskoga vokalnog aparata. Članovima Akvarela na odličnom nastupu u Berlinu, čestitao je i cvijeće uručio veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman.

Nakon nastupa vokalnog sastava Akvarel prikazan je film  „Vukova za sva vremenar“. Potom je uslijedila podijumska diskusija koju je moderirala dr. Andrea Despot voditeljica Europske akademije u Berlinu.
Sudionicu su bili: Ing. Nóra Grančay, Slovačko udruženje turističkih vodiča, Slovačka, Prof. Dr. Dieter Hertweck, Hochschule Reutlingen -Baden-Württemberg, Krunoslav Weinpert, osnivač i vlasnik tvrtke Pointers Travel – Hrvatska i Ábel Kocsó, direktor iWelcome, Mađarska

Na završnom prijemu gosti su mogli upoznati kulturne i kulinarske užitke iz hrvatske odnosno Osječko-baranjske županije i cijelog Podunavlja, koji su specijalitetima približili Slavoniju i Baranju posjetiteljima a lijepom pjesmom sve začinili članovi vokalnog sastava Akvarel.
FOTO GALERIJA- Osječko-baranjska županija i župan Anušić predstavljali Hrvatsku na 7. Dunavskom salonu u Berlinu 2019.
 

Video vijesti

Najave i termini