Nadbiskup Eterović priredio prijam povodom 6 godina pontifikata pape Franje.
U nuncijaturi apostolskog nuncija u SR Njemačkoj, nadbiskup Nikola Eterović, papin veleposlanik, hrvatski nadbiskup, priredio je svečani prijam povodom 6 godina od početka pontifikata pape Franje.
Prijemu su odazvalo oko 350 uzvanika među kojima su bili predstavnici Katoličke crkve u Berlinu i Njemačkoj, drugi vjerski poglavari i predstavnici, te veleposlanici i predstavnici diplomatskog kora, političkih i društvenih organizacija i drugi uzvanici iz Berlina i Njemačke. Među uzvanicima bio je i Josip Juratović zastupnik hrvatskih korjena u 4.mandatu u Bundestagu, te Valentin Inzko austrijski političar slovenskog podrijetla koji je od 13. ožujka 2009. visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.
apin veleposlanik u SR Njemačkoj nadbiskup Eterović na početku govora naglasio je stihove iz Markovog Evanđelja 16:15-16 koji su poznati kao Veliko poslanje. Kazao je kako je Isus rekao svojim učenicima: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se.”  Kazao je kako je ovim riječima uskrsli Isus prije odlaska nagovjestio misiju svojim apostolima, da propovjedaju Evanđelje.
(One su božanska zapovijed i sadrže doslovce njegovu posljednju želju te su, ako ih se vidi na takav način, također Isusova oporuka op.A.).

Apostoli i njihovi nasljednici uzeli su ovu zapovjed i počeli su s propovjedanjima diljem svijeta, ljudima njihovog vremena. Ta evangelizacija traje do danas neprekidno skoro 2000 godina. Sveta Stolica kao centar katoličke crkve daje posebne impulse kada je u pitanju evangelizacija našeg planeta. U tom kontekstu aktualno se uklapaju putovanja pape Franje, rimskog Biskupa, koji je nasljednik prvog pape Sv. Petra, koja čini po raznim dijlovima zemaljske kugle.
Sveti Franjo koji je 266. rimski biskup, također jedan je hodočasnik Evanđelja. Za vrijeme dosadašnjih 6 godina njegovog pontifikata Papa Franjo posjetio je 40 zemalja svijeta na 4 kontinenta. Papa Franjo je posjetio 4 puta Afriku, Ameriku 11puta, Aziju 12 puta i 12 puta europske države. Pred papom su posjeti Maroku, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji. Papa do danas još nije posjetio nijednu zemlju petog kontinenta Australije i Oceanije, kazao je nadbiskup Eterović
VIDEO  Prijem i govor nadbiskupa Eterovića


U pozdravnom govoru nadbiskup Eterović, povodom šest godine od pontifikata Pape Franje, naglasio je kako se svi skupa zahvaljujemo Trojedinom Bogu za dar koji nam je dao u osobi Pape Franje, da predvodi crkvu i društvo. Molimo se za njegovu važnu misiju u crkvi i svijetu, posebno za njegove inicijative za mirom, pravednosti, dijalogom i tolerancijom, za slobodu vjere, ne samo u nekim zemljama nego u cijelom svijetu. Optimizam crkve gradi se ne na ljudkoj snazi, strukturama i metodama nego na upućenim riječima Isusa Krista iz Evanđelja po Mateju „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“, naglasio je između ostaloga nadbiskup Eterović.

Nadbiskup Eterović je pozdravni govor završio zdravicom u čast pape Franje i njegove službe kao Petrova naslijednika, latinskim riječima Ad multos annos. (Bog ga poživio – Ad multos annos! ...Na mnoga ljeta. o.A)
Papa Franjo rođen kao Jorge Mario Bergoglio 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, je 266. poglavar katoličke Crkve. Za papu je izabran 13. ožujka  2013. godine, kao nasljednik Benedikta XVI, koji je 28. veljače 2013. podnio ostavku. Papa Franjo je prvi papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne hemisfere, te prvi papa neeuropljanin nakon 1272. godine od Grgura III.
Nadbiskup Nikola Eterović rođen je u Pučišća na otoku Braču 20. siječnja 1951. Od 21. rujna 2013. apostolski je nuncij u Njemačkoj koja mu je druga destinacija u diplomaciji nakon Ukrajine, gdje ga je Apostolskim nuncijem u Ukrajini imenovao papa Ivan Pavao II. godine 1999., kada postaje naslovni nadbiskup drevne Siscije.

Nadbiskup Eterović prije toga  djelovao je u diplomatskim predstavništvima u Bjelokosnoj Obali, Španjolskoj, Nikaragvi, te u Odjelu Državnog tajništva Svete Stolice za odnose s državama.
Nikola Eterović je za biskupa zaređen10. srpnja 1999. u hvarskoj katedrali, po rukama državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Tu je službu vršio do veljače 2004. godine, kad ga Papa imenuje generalnim tajnikom Biskupske sinode. Na toj dužnosti ostaje do 21. rujna 2013. kad ga papa Franjo imenuje apostolskim nuncijem u Njemačkoj gdje djeluje do danas.

Dana 30. studenoga 2009. papa Benedikt XVI. imenovao ga je prvim naslovnim nadbiskupom Cibalae, današnjih Vinkovaca, budući da je 5. prosinca 2009. opet uspostavio Sisačku biskupiju.
FOTO GALERIJA - Nadbiskup Eterović priredio prijam povodom 6 godina pontifikata pape Franje.

Video vijesti

Najave i termini