BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Berlin: „Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić

E-mail Ispis PDF

„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i Hrvatska nastava Berlin organzirali su izložbu  učeničkih likovnih radova i književni susret s Anđom Marić, u prostorijama Veleposlanstvu RH u Berlinu.

„Hrvatski slikari u dječjim očima“ naziv je ovogodišnje izložbe likovih radova učenika hrvatske nastave. Izložba je dala pregled najznačajnijih hrvatskih slikara i njihovih prepoznatljivih ostvarenja od kraja 19. st. do današnjih dana.

Ovom prigodom u Berlinu je gostovala Anđa Marić (Zagreb, 1976.) hrvatska glazbenica i spisateljica knjiga za djecu, televizijska voditeljica, blogerica i kolumnistica. Na gostovanju u Berlinu Anđa Marić predstavila je knjigu „Afra“ (do15.) svoj prvi roman za djecu.

Anđa Marić u obitelji je poznata pod nadimkom "Slovojed" zbog svoje velike ljubavi prema čitanju.  Ovo je njezin prvi roman za djecu i govori o samopouzdanju. Napisala ga je u želji da svom sinu prenese prave poruke i iskustva za koja misli da su bitna za djecu. I, naravno, u nadi da će njezin sin zavoljeti čitanje.

"Anđa Marić ima izrazit pripovjedački dar i glatku, toplu rečenicu, dijalozi su joj tečni i izviru iz karaktera lika, narativni dijelovi neopterećeni mudrovanjem i nepotrebnim ekstenzijama. Zabavna (i poučna, zašto ne reći?) “Afra” zasigurno predstavlja pravo osvježenje u hrvatskoj književnosti namijenjenoj djeci." Napisao je Hrvoje Hitrec u predgovora 2. Izdanja.

U veleposlanstvo RH u Berlinu došao je veliki broj djece u pratnji roditelja i rodbine da vide dječije radove na temu „Hrvatski slikari u dječjim očima“ i nazoče s učenicima Hrvatske nastave u Berlinu, književnom susretu s književnicom Anđom Marić.

Pozdravljajući nazočne, Ante Cicvarić ministar savjetnik veleposlanstva RH u SR Njemačkoj je kazao. Čast mi je i veliko zadovoljstvo pozdraviti Vas ovdje u hrvatskoj kući u ime veleposlanika Vilovića , koji je službeno spriječen da bude s Vama i kolegice Ivane Karanušić koja je brinula oko pripreme ovog susreta i u ime drugih kolega veleposlanstva. Posebna zahvalnost ide učiteljicama i učitelju (Gordani, Eli i Danijelu) te učenicima koji su pripremili ovu izložbu. Pozdravljam i književnicu Anđu Marić koja je došla na ovaj susret s učenicima.

Posebno je zadovoljstvo vidjeti našu djecu koja pohađaju Hrvatsku dopunsku nastavu da uče o svojim korijenima i danas je prigoda da se nešto nauči o hrvatskim slikarima. Vi svi znate kako ona stara pjesma kaže „Od stoljeća VII.“, mi smo jedan stari mali europski narod koji je dao puno velikana iz područja umjetnosti, glazbe i znanosti i to se obično ne uči kod kuće nego u školama. Tako i naša djeca u Berlinu uče o hrvatskoj kulturi i tisućljetnoj povijesti, naglasio je između ostaloga Ante Cicvarić ministar savjetnik u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj.

U ime Hrvatske nastave Berlin, Anti Cicvariću i djelatnicima veleposlanstva zahvalila je Gordana Kešina kordinatorica Hrvatske nastave u Berlinu. Zahvalila im je na kontinuiranoj suradnji i potpori Hrvatskoj nastavi u Berlinu.

Pripremili smo 70-tak radova za ovu izložbu pod nazivom „Hrvatski slikari u dječjim očima“. Pokušali smo dati presjek hrvatske likovne umjetnosti od kraja 19. stoljeća pa sve do ovih suvremenih dana. Od modernizma, hrvatske naive do apstraktne umjetnosti. Danas nismo ovdje zbog likovne vizualne umjetnosti, nego i zbog književnosti a književnost je umjetnost riječi. I meni je jako drago da danas ovdje mogu pozdraviti Anđu Marić, kazala je kordinatorica Gordana Kešina.

Naglasila je kako je Anđa Marić svestrana umjetnica ali je nama u Berlin došla kao spisateljica knjiga za djecu. Predstaviti će nam svoj prvi album Afra. Objavljen je 2014. Trenutno je u pripremi i uskoro bi trebao izaći i njen drugi roman „Tajna zmajevog mosta“ a polako se priprema i treća knjiga.

O Anđinom pisanju su se pozitivno osvrnuli i pozitivne kritike dali velikani hrvatske dječije književnosti poput Luke Paljetka ili Hrvoja Hitreca. Ova knjiga mada spada u dječiju književnost nije samo knjiga za djecu. Knjiga je to koja je namijenjena i odraslima, roditeljima, koji su u jednom trenutku svoga života ostavili djetinjstvo iza sebe.

Knjiga govori o suvremenom roditeljstvu, o odnosima djece i roditelja, odrastanju, izazovima prijateljstva u školi i još mnogo čemu, ali ja ću to prepustiti Anđi i njenoj maloj prijateljici Afri, kazala je kordinatorica Kešina.

Književnica Anđa Marić na početku je zahvalila svima nazočnima na velikom odazivu. Zahvalila je prijateljici Afri, koja kada  skine  periku se zove Gita Ulaga, koja je jedna od prvih koja je pročitala moju knjigu.

Knjiga vam uglavnom govori o samopouzdanju, kazala je Marić. Te upitala djecu kako oni dobivaju stvari od mame u dućanu koje vam možda ne želi kupiti! Piatala je djecu za njihove metode. Ova djevojčica u knjizi se počela bacati po podu i plakati. Te je upitala nazočne jeli im to poznato i jesu li ikad vidjeli da se tako neko dijete ponaša. Pitala je slikovito, književnica Anđa. Upustila se u dijalog i diskusiju s učenicima, koji su pažljivo upijali svaku riječ Anđe Marić.
OVDJE POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS: „Hrvatski slikari u dječjim očima“ i književni susret s Anđom Marić

Godrana Kešina je pročitala dva ulomka iz knjige Afra a književnica Marić je djeci pojašnjavala neke od Afrinih „ideja“, što je je kod djece ostavljalo prostora da u mašti zavire u dušu glavnog lika Afre i prije nego što započmu s čitanjem knjige.

Ugodni razgovor, čitanje ulomaka i razmjena riječi književnice i učenika na kraju je završen zajedničkom druženjem u prostorijama veleposlanstva u Berlinu, a mnogi su poželjeli za uspomenu kupiti knjigu od književnice Marić, slikati se s Anđom Marić i Afrom, te tako zabilježiti u sjećanju ovaj lijepi događaj, koji su odlično i uspješno i ovaj put relizirali učitelji Hrvatske nastave u Berlinu na čelu s kordinatoricom Gordanom i učiteljima Elom i Danijelom uz potporu veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.

Pogledajte fotogaleriju: „Hrvatski slikari u dječjim očima“ i književni susret s Anđom Marić

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta