BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika u Berlinu

E-mail Ispis PDF

Razgovor: Anica Krstanović  - Novi koncept pripreme prvopričesnika  u Berlinu

Nakon održane svete pričesti u Berlinu 2017. razgovarali smo s Anicom Krstanović predsjednicom župskog vijeća HKM Berlin.

BM: Na kraju mise fra Rade se među ostalom zahvalio kod župnog vijeća odnosno Vama kao predsjednici, učiteljicama i studenticama teologije. Koji  doprinos su spomenuti ljudi imali u pripremi za Prvu Pričest u ovoj školskoj godini?

Priprema za Prvu Pričest u ovoj školskoj godini bila je drugačija nego predhodnih godina. Prije prošlogodisnje ljetne stanke u župnom vijeću je u novom pastoralnom planu uostalom bio osmišljen novi koncept pripreme za Prvu pričest kao odgovor na izazove današnjice s kojima se susreću sve misije diljem Njemačke. Koncepti vjeronauka, da sa grupama od 50 -70 djece, kojima u frontalnoj nastavi jedna osoba (svećenik / pastoralni suradnik) u sat vremena pokušava poučiti djecu u vjeri – djecu sa sve slabijim poznavanjem hrvatskog jezika i puno puta sve slabijim osnovnim znanjem vjere odnosno molitava (Oče nas, …) - nije više adekvatan.
Novi koncept pastoralnog plana stoga predviđa rad u manjim grupama, dodatne suradnike u izvedbi, korištenje adekvatnih materijala i metoda nastave, te organizaciju i koordinaciju kako bi svi bili uključeni i informirani o svemu a da sve to ne bude još  veće opterećenje svećenika odnosno voditelja pripreme Prve pričesti.

U ime Župnog vijeća sam preuzela ulogu koordinatorice cijele priprave Prve Pričesti – sazvala tim stručnih suradnika, bila zadužena od izrade detaljnog popisa termina i tema, usku komunikaciju s roditeljima putem whatsapp grupe, uključivanje roditelja, izradu radnih listova …i sve drugo što je bilo potrebno za optimalnu organizaciju – naravno uvijek u dogovoru s voditeljem Prve pričesti fra Radoslavom Tolić.

Fra Radoslav i ja smo odmah na početku školske godine počeli sa roditeljskom sastankom na kojem smo predstavili novi koncept i način rada sa pregledom svih termina, uključujuci i  vanredne termine kao npr. intenzivne "Dane za prvopričesnike", predstavljanje prvopričesnika župi, i senzibiliziranje za važnost uloge roditelja u očuvanja i njegovanju hrvatskog jezika, te značenju toga za hrvatsku misiju.
Učiteljice Kata Pocrnja, Ivana Akrap i Anita Luig, te studentica teologije Ivana Kalajica i Ines Igel studentica religiozne pedagogije su svojim stručnim znanjem i iskustvom osmislile su sadržaj i metodiku svakog sata vjeronauka. Prvopričesnički tim se susretao sa fra Radom i sa mnom redovno kako bi izradio potrebne materijala i radne listove uz udžbenik za Prvu pričest, koji smo nabavili u Hrvatskoj, kako bi nastava bila prikladna uzrastu djece te održavana adekvatnim metodama. To znači, naše stručne suradnice dale su znatan doprinos da je naša misija krenula novim putem pastorala sakramenata kako bi djeca bolje razumjela i naučila za njih bitne vjerske teme, pogotovo i što je ispovijed i euharistija. Od duhovnika je u držanje vjeronauku uz fra Rade bio uključen i Đakon Nikola.

Optimiranje priprave za Prvu pričest odnosilo se na sva polja organizacije. Čak smo uspjeli i optimirati slikanje i snjimanje na dan Prve pričesti. Draška Perić, član Župnog vijeća, pregledala je razne ponude za slikanje i snjimanje Prve pričesti, predstavila ih Župnom vijeću, te smo se skupa sa svećenicima odlučili za snimatelje i fotografe koji već godinama profesionalno, uspješno i vrlo povoljno odrađuju svoj posao u Poljskoj katoličkoj misiji.

BM: Koji je po Vašem mišljenu bio najveći izazov?
Veliki izazov je jezik. Djeca sve slabije govore i razumiju hrvatski. Župno vijeće  startalo je inicijativu "U ovoj kući se govori hrvatski". Na pripremi za Prvu pričest smo npr. pripremali za svaki vjeronaučni sat listu rijeći s prijevodom na njemačkom, za djecu, ali i za roditelje, kako bi ih potakli i olakšali im da ponove gradivo sa svojom djecom govoreći hrvatski. Potrebno je senzibilizirati roditelje na važnost očuvanja jezika.

Bez očuvanja jezika djeca gube identitet a misija u biti nema osnovu za opstanak u budučnosti jer se od drugih katoličkih župa u biskupiji razlikuje samo u jeziku. U kontaktu smo i s Maticom iseljenika radi pronalaženja projekata i ponuda za očuvanje hrvatskog jezika, koje bi dodatno ponudili djeci i roditeljima. To će biti i dalje jedna od najvažnijih tema Župnog vijeća za slijedeću školsku godinu.

Pored toga izazova i u budućnosti po mome mišljenu je senzibiliziranje roditelja na njihovu odgovornost pogotovo na teme i jezika ali i osnovnog vjerskog odgoja (npr. znanje osnovnih molitava kao Oče naš,…). Mi kao misija u sat vremena vjeronauka ne možemo sve ponuditi i nadoknaditi što roditeljski dom nije "odradio" odnosno "dao". Rad sa roditeljima u različitim poljima smatram za budućnost jako važnim. Naravno ima i roditelja koji to odlično rade, važno je senzibilizirati i ostale

BM: Što nam možete za kraj pripreme prvopričesnika reći? Koji su dojmovi?
Imamo jako puno pozitivnih komentara i dojmova od roditelja. S toga smatram da je ovaj način pripreme bio uspješan. Prije ljetne stanke ćemo i s timom Prve pričesti, s roditeljima i u Župnom vijeću još jednom porazgovarati o svemu, dogovoriti što bi trebalo izmijeniti i poboljšati za pripremu za Prvu pričest u slijedećoj školskoj godini.

Mislim da je ovo odličan primjer dobre suradnje svećenika i laika, te dokaz što se može postići kad se u jednoj zajednici spoje različiti talenti, znanja i iskustva. Slijedeće školske godine biti će nam lakše u vezi pripreme za Prvu pričest, jer imamo već izrađenjene materijale. A i imamo već naše dvije studentice, Ivanu i Ines, koje nam i dalje stoje na raspolaganju, ostali tim ćemo naći. Pozivam i ovim putem i ostale studentice teologije, religiozne pedagogije, pedagogije, učiteljstva,…kao i učiteljice, vjeroučiteljice i odgojiteljice da se misiji stave na raspolagenje, ne samo za prvu pričest nego i mjesečne susrete za djecu koje planiramo uvesti iza ljeta. Što je veći tim, manje je opterećenje za svakoga osobno.

Ovogodišnji provopričesnici će sudjelovati na centralnoj bsikupijskoj Tjelovskoj procesiji na Gendarmenmarkt-u jer je ove godine to izričita želja biskupa Kocha. Krajem lipnja obitelji prvopričesnika imaju izlet kao kraj školske godine. Pozvali smo ih da i od listopada djeca časte Prve petke, kako bi se uvježbala u ispovijedanju te i dalje viđali.

BM: Izazov za budućnost?
Kako potaknuti djecu i roditelje da i dalje budu „aktivni“ u misiji i žive svoju vjeru – da budu na okupu, kao vjernici, ali i kao generacija djece/prvopričesnika, tako da se ne dogodi da se vide tek opet za krizmu.
Čestitam i ovim putem i u ime Župnog vijeća, tima Prva pričest svim provopričesnicima i njihovim obiteljima na ovom velikom danu Prve svete Pričesti!

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta