BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Novosti

Berlin: „Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić

„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i Hrvatska nastava Berlin organzirali su izložbu  učeničkih likovnih radova i književni susret s Anđom Marić, u prostorijama Veleposlanstvu RH u Berlinu.

„Hrvatski slikari u dječjim očima“ naziv je ovogodišnje izložbe likovih radova učenika hrvatske nastave. Izložba je dala pregled najznačajnijih hrvatskih slikara i njihovih prepoznatljivih ostvarenja od kraja 19. st. do današnjih dana.

Ovom prigodom u Berlinu je gostovala Anđa Marić (Zagreb, 1976.) hrvatska glazbenica i spisateljica knjiga za djecu, televizijska voditeljica, blogerica i kolumnistica. Na gostovanju u Berlinu Anđa Marić predstavila je knjigu „Afra“ (do15.) svoj prvi roman za djecu.

Anđa Marić u obitelji je poznata pod nadimkom "Slovojed" zbog svoje velike ljubavi prema čitanju.  Ovo je njezin prvi roman za djecu i govori o samopouzdanju. Napisala ga je u želji da svom sinu prenese prave poruke i iskustva za koja misli da su bitna za djecu. I, naravno, u nadi da će njezin sin zavoljeti čitanje.

"Anđa Marić ima izrazit pripovjedački dar i glatku, toplu rečenicu, dijalozi su joj tečni i izviru iz karaktera lika, narativni dijelovi neopterećeni mudrovanjem i nepotrebnim ekstenzijama. Zabavna (i poučna, zašto ne reći?) “Afra” zasigurno predstavlja pravo osvježenje u hrvatskoj književnosti namijenjenoj djeci." Napisao je Hrvoje Hitrec u predgovora 2. Izdanja.

U veleposlanstvo RH u Berlinu došao je veliki broj djece u pratnji roditelja i rodbine da vide dječije radove na temu „Hrvatski slikari u dječjim očima“ i nazoče s učenicima Hrvatske nastave u Berlinu, književnom susretu s književnicom Anđom Marić.

Pozdravljajući nazočne, Ante Cicvarić ministar savjetnik veleposlanstva RH u SR Njemačkoj je kazao. Čast mi je i veliko zadovoljstvo pozdraviti Vas ovdje u hrvatskoj kući u ime veleposlanika Vilovića , koji je službeno spriječen da bude s Vama i kolegice Ivane Karanušić koja je brinula oko pripreme ovog susreta i u ime drugih kolega veleposlanstva. Posebna zahvalnost ide učiteljicama i učitelju (Gordani, Eli i Danijelu) te učenicima koji su pripremili ovu izložbu. Pozdravljam i književnicu Anđu Marić koja je došla na ovaj susret s učenicima.

Posebno je zadovoljstvo vidjeti našu djecu koja pohađaju Hrvatsku dopunsku nastavu da uče o svojim korijenima i danas je prigoda da se nešto nauči o hrvatskim slikarima. Vi svi znate kako ona stara pjesma kaže „Od stoljeća VII.“, mi smo jedan stari mali europski narod koji je dao puno velikana iz područja umjetnosti, glazbe i znanosti i to se obično ne uči kod kuće nego u školama. Tako i naša djeca u Berlinu uče o hrvatskoj kulturi i tisućljetnoj povijesti, naglasio je između ostaloga Ante Cicvarić ministar savjetnik u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj.

U ime Hrvatske nastave Berlin, Anti Cicvariću i djelatnicima veleposlanstva zahvalila je Gordana Kešina kordinatorica Hrvatske nastave u Berlinu. Zahvalila im je na kontinuiranoj suradnji i potpori Hrvatskoj nastavi u Berlinu.

Pripremili smo 70-tak radova za ovu izložbu pod nazivom „Hrvatski slikari u dječjim očima“. Pokušali smo dati presjek hrvatske likovne umjetnosti od kraja 19. stoljeća pa sve do ovih suvremenih dana. Od modernizma, hrvatske naive do apstraktne umjetnosti. Danas nismo ovdje zbog likovne vizualne umjetnosti, nego i zbog književnosti a književnost je umjetnost riječi. I meni je jako drago da danas ovdje mogu pozdraviti Anđu Marić, kazala je kordinatorica Gordana Kešina.

Naglasila je kako je Anđa Marić svestrana umjetnica ali je nama u Berlin došla kao spisateljica knjiga za djecu. Predstaviti će nam svoj prvi album Afra. Objavljen je 2014. Trenutno je u pripremi i uskoro bi trebao izaći i njen drugi roman „Tajna zmajevog mosta“ a polako se priprema i treća knjiga.

O Anđinom pisanju su se pozitivno osvrnuli i pozitivne kritike dali velikani hrvatske dječije književnosti poput Luke Paljetka ili Hrvoja Hitreca. Ova knjiga mada spada u dječiju književnost nije samo knjiga za djecu. Knjiga je to koja je namijenjena i odraslima, roditeljima, koji su u jednom trenutku svoga života ostavili djetinjstvo iza sebe.

Knjiga govori o suvremenom roditeljstvu, o odnosima djece i roditelja, odrastanju, izazovima prijateljstva u školi i još mnogo čemu, ali ja ću to prepustiti Anđi i njenoj maloj prijateljici Afri, kazala je kordinatorica Kešina.

Književnica Anđa Marić na početku je zahvalila svima nazočnima na velikom odazivu. Zahvalila je prijateljici Afri, koja kada  skine  periku se zove Gita Ulaga, koja je jedna od prvih koja je pročitala moju knjigu.

Knjiga vam uglavnom govori o samopouzdanju, kazala je Marić. Te upitala djecu kako oni dobivaju stvari od mame u dućanu koje vam možda ne želi kupiti! Piatala je djecu za njihove metode. Ova djevojčica u knjizi se počela bacati po podu i plakati. Te je upitala nazočne jeli im to poznato i jesu li ikad vidjeli da se tako neko dijete ponaša. Pitala je slikovito, književnica Anđa. Upustila se u dijalog i diskusiju s učenicima, koji su pažljivo upijali svaku riječ Anđe Marić.
OVDJE POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS: „Hrvatski slikari u dječjim očima“ i književni susret s Anđom Marić

Godrana Kešina je pročitala dva ulomka iz knjige Afra a književnica Marić je djeci pojašnjavala neke od Afrinih „ideja“, što je je kod djece ostavljalo prostora da u mašti zavire u dušu glavnog lika Afre i prije nego što započmu s čitanjem knjige.

Ugodni razgovor, čitanje ulomaka i razmjena riječi književnice i učenika na kraju je završen zajedničkom druženjem u prostorijama veleposlanstva u Berlinu, a mnogi su poželjeli za uspomenu kupiti knjigu od književnice Marić, slikati se s Anđom Marić i Afrom, te tako zabilježiti u sjećanju ovaj lijepi događaj, koji su odlično i uspješno i ovaj put relizirali učitelji Hrvatske nastave u Berlinu na čelu s kordinatoricom Gordanom i učiteljima Elom i Danijelom uz potporu veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.

Pogledajte fotogaleriju: „Hrvatski slikari u dječjim očima“ i književni susret s Anđom Marić

   

„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu

„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
Za blagdan Uskrsa 2017, Koprivničko-križevačka županija i njena Turistička zajednica poklonili su Berlinu veliko Uskršnje jaje visine 2,05m, promjera 1.50 m, koje su oslikali hrvatski umjetnici: Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček.

Više...

   

5. Istočni forum u Berlinu

5. Istočni forum u Berlinu
Pod naslovom „Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva: Obnova povjerenja i definiranje upravljačkih programa u Berlinu je održan 5. Istočni forum Berlin 2017. godine, s naglaskom na potencijal digitalne revolucije i prevladavanja prepreka za dublje političke i ekonomske integracije u zajedničkom ekonomskom prostoru od Lisabona do Vladivostoka.

Više...

   

Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.

Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
Predstavnici vodnoga gospodarstva RH boravili su na Međunarodnom sajmu o vodi u Berlinu 2017.

Više...

   

Berlinski magazin BM 177

U novom broju Berlinskog magazina za Travanj -  April - 04-2017  Proöitajte:
SADRŽAJ: Berlinskog magazina broj 177

Više...

   

SD Croatia : BFC Dynamo 0:3 - Polufinale Berliner Pilsner-Pokal

SD Croatia : BFC Dynamo  0:3  - Polufinale  Berliner Pilsner-Pokal

SD Croatia Berlin časno se oprostila od berlinskog Pilsner-Pokal u utakmici protiv BFC Dynamo pred 2000 gledatelja. Momčad predvođena predsjednikom Josipom Begićem i dopredsjednikom i menadžerom Igorom Čaktašem uz sve članove Uprave i rekordan broj volontera i članova, dali su sve od sebe da budu odlični domaćini polufinalne utakmice Berliner Pilsner-Pokal-a, koja je odigrana na stadionu Dominicusstraße (Berlin Schöneberg).

Više...

   
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Berlinski magazin - BM 176
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Berlinski magazin  - BM 176  Ožujak (03-2017)Berlinski magazin BM 175
Subota, 04 Veljača 2017

Berlinski magazin BM 175  Veljača (02-2017)

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO
Kuharica iz Splita traži posao...
0176 637 489 35 (BM)
Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Ketering i kućna dostava za sve vrste svečanosti  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se kuhar za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se konobarica za rad u kafiću Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Radio bih u kuhinji kao pomoćni radnik.  Kontakt: 00385 996908680
 Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Tražimo kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.  Tel: 0163 6034271
GRADITELJSTVO - POSLOVI
 Tražim posao u Berlinu, pomoćni radnik u skladištu ili u tvrtki . Broj telefona: +38760 3519961
  Traži se kolona fasadera za rad u Berlinu i na terenu. 0176 637 489 35 (BM)
 Tražim posao, Govorim engleski,malo razumijem njemacki,a slabo ga govorim.
Tel.: ‪+49176 68234778‬
 Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165
ČIŠĆENJE, ODRŽAVANJE
 Ženska osoba traži posao ćišćenja i peglanja kod kuće ili u stanu. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Tvrtka traži pomoćnog radnika za bauštelu.. 0176 637 489 35 (BM)    
 Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber
0049 95 8632114.
POSLOVNI PROSTOR
 Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje  
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
IZNAJMLJIVANJE STANOVA
 Traži se dvosoban stan...
Tel.:  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se jednosoban stan
Tel.: 0176 637 489 35
OSOBNI AUTOMOBILI
 Prodaja i kupnja polovnih automobila
+49 176 28863000
DOMAĆI KOLAČI
 Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235
RAZNO
  Traže se knjige s hrvatskim naslovima... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Fotografske usluge - krštenja, vjenčanja, rođendani ...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35
... mali oglasi  Berlinskog magazina. 
E-mail pressberlin@yahoo.de   ili   Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM)
Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi....
www.berlinskimagazin.com   ili
Facebook  Berlinski Magazin

 

 

 Video

Brojač posjeta