BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Novosti

Berlin: Dodjeljene nagrade Veleposlanstva RH u Berlinu najboljim apsolventima na sveučilištima u SR Njemačkoj

Dodjeljene nagrade Veleposlanstva RH u Berlinu najboljim apsolventima na sveučilištima u SR Njemačkoj

Na njemačkim sveučilištima studira veliki broj studenata hrvatskoga porijekla, koji često za teme svojih završnih radova izabiru tematska područja povezana s hrvatskom kulturom i društvom. Istovremeno, razni drugi studenti na njemačkim sveučilištima, poput primjerice studenata kroatistike, često pišu svoje završne radove upravo na hrvatske teme. Navedeni završni radovi nastaju na stupnjevima bachelor ili master, ali i na stupnju disertacija ili čak i habilitacija.

Potaknuti time, iniciran je natječaj na kojem bi se jednom godišnje nagradili najbolji radovi hrvatskih studenata i mladih znanstvenika, odnosno najbolji završni i sveučilišni radovi na teme iz hrvatske kulture i društva. Naglašeno je da to trebaju biti radovi koji su dobili ocjene od 1,0 do 1,5, odnosno o izvrsnim radovima (kod disertacije ocjene summa i magna cum laude).

Na starnicama Hrvatskog radija (HRT-a) poslušajte i pročitaje prilog o ovom događaju

Osim odavanja priznanja radovima studenata i mladih znanstvenika, mišljenje je da će dodjela ovih nagrada pružiti doprinos stvaranju daljnjih veza između hrvatskih iseljenika i njemačkih studenata zainteresiranih za Hrvatsku s Hrvatskom.

Natječaj je bio objavljen na javnim stranicama Junge Osteuropa-Experten, te na javnim stranicama Veleposlanstva RH u Berlinu. Za prijavu na natječaj na adresu Dr. phil. Marijane Erstić (Universität Siegen) poslani su radovi koji nisu smjeli biti stariji od dvije godine.

Veleposlanik RH u SR Njemačkoj Ranko Vilović  na početku je kazao. Sve vas srdačno pozdravljam i ponosan sam na sve vas koji ste uzeli sudjelovanje na ovom natječaju. Posebno pozdravljam dr. Erstić koja je pokrenula ovu inicijativu. Žiri je imao težak zadatak. Nagrde uručujemo dan uoči Dana hrvatske državnosti. Slavimo 25 godina Hrvatske države. Ponosno smo stekli našu samostalnost. Pobjedili smo i vojno i fizički i danas trebamo pobjediti i kulturno i duhovno. Mi jesmo bili napadnuti, mi jesmo bili žrtva, ali nemožemo biti samo žrtva. Idemo korak dalje i upravo u tome smislu je ovaj projekat, ovaj pokušaj. Idemo prezentirati našu Domovinu, na jedan sasvim drugačiji način. Na način da pokažemo što Hrvatska sve jeste. Da Hrvatska ima u Njemačkoj 100-na tisuća sjajnih krasnih ljudi koji rade desetljećima ovdje u Njemačkoj. Hrvatska se prezentira kulturom, jezikom i kroz puno drugih ključnih stvari, kazao je Vilović.

Dr. Marijana Erstić sa Sveučilišta u Siegenu  koja je bila član komisije potom je naglasila. Da je ponosna na ovaj prvi susret dodjela nagrada najboljim apsolventima na sveučilištima u SR Njemačkoj. Naglasila je kako je do ideje dšlo nakon njezinog razgovora sa suprugom veleposlanika Vilovića i nakon toga razgovora s veleposlanikom Vilovićem. Uručenje nagrada održano je tijekom tjedna proslave Dana državnosti u Veleposlanstvu RH u Berlinu i željeli bi da se ovaj prvijenac nastavi, kazala je dr Erstić. Predstavljala je nagrađene za najbolje apsolvenstke radove koji su napisani u Njemačkoj i na njemačkom govornom području i to na tri stupnja.

Dr. Marijana Erstić sa Sveučilišta u Siegenu  koja je bila član komisije u razgovoru nam je kazala sljedeće:

Nagrade su primili te svoje radove pred nazočnim uzvanicima predstavili:

B.A. Katarina Stjepandić, primila je nagradu za najbolji završni rad na stupnju Bachelor of Arts bakalaureat iz društvenih i humanističkih znanosti. Rad je bio s područja politologije pod naslovom „Nationalismus mit Migrationshintergrund. Eine Analyse der nationalen Identitätskonstruktion kroatischer Jugendlicher der zweiten Generation in Deutschland“ (Eberhard Karls Universität Tübingen)

M.A. Mira Soldo primila je nagradu za najbolji završni rad na stupnju Master of Arts  Magistar/magistra znanosti na temu: „Stimmen in Ivana Sajkos, Trilogija o neposluhu“  (Humboldt-Universität Berlin). To je jedna nagrada na području rada kroatistike - hrvatske književnosti.

Dodijeljene su dvije nagrade za najbolje disertacije za najbolje doktorske radove. Nagrade su dobili:

Dr. des. Daniel Lalić – povjesničar na sveučilištu u Bambergu. Naslov rada je: „Oben geblieben? Der Hochadel Kroatien-Slawoniens 1868-1918 zwischen Verlust, Verteidigung und Neuerwerb gesellschaftlicher Elitenpositionen“ (Universität Passau)

Dr. Klaudija Sabo – povjesničarka sa sveučilišta u Beču. Naslov rada je: „Ikonen der Nationen. Mythische Heldinnen in Kroatien und Serbien nach Tito in visuellen Kulturen“ (Universität Wien)

Članovi Komisije bili su  prof. dr. Ludwig Steindorff s Katedre za istočnoeuropsku povijest Sveučilišta u Kielu,  prof. dr. Elisabeth von Erdmann s Katedre za slavistiku Sveučilišta u Bambergu, prof. dr. Walburga Hülk-Althoff s  Katedre za romanistiku Sveučilišta u Siegenu, dr. Marijana Erstić sa Sveučilišta u Siegenu te predstavnici Veleposlanstva RH u Berlinu.

FOTO GALERIJA: Dodjeljene nagrade Veleposlanstva RH u Berlinu najboljim apsolventima na sveučilištima u SR Njemačkoj

OPŠIRNIJE U BERLINSKOM MAGAZINU BM 170

   

Berlin: Službeni posjet članova predsjedništva BiH SR Njemačkoj.

Berlin: Službeni posjet članova predsjedništva BiH SR Njemačkoj.

U Berlinu je podignuta zastava BiH u Berlinu ispred dvorca Belevue rezidencije 10 njemačkog predsjednika u povijesti Joachima Gaucka, u čast dolaska delegacije Predsjedništva BiH u službeni posjet SR Njemačkoj.

Više...

   

Berlin: Prijem povodom 25. Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske

Berlin: Prijem povodom 25. Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske

U Berlinu je 20. lipnja 2016.  održan Prijem povodom Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na prijemu u zgradi reprezentativnog predstavništva Deutschen Bank Berlin, na adresi Unter den Linden 13-15, na poziv domaćina Veleposlanika RH u SR Njemačkoj Ranka Vilovića i vojnog izaslanika brigadira Galića, odazvalo se oko 400 gostiju, koje su dočekali i pozdravili izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ranko Vilović, opunomoćeni ministar Ante Cicvarić,  i vojni izaslanik brigadir Tomislav Galić, sa suprugama.

Više...

   

61. krizmanika primilo pečat dara Duha Svetoga. Krizma u Berlinu 2016.

61. krizmanika primilo pečat dara Duha Svetoga. Krizma u Berlinu 2016.  

U subotu, 11. lipanja 2016. god., 61. krizmanika u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu primilo je sakrament Svete potvrde. Slavlje je predvodio berlinski pomoćni biskup (Weihbischof)  Dr. Matthias Heinrich, koji je bio darovatelj krizme, uz koncelebraciju svećenika iz HKM Berlin, župnika fra Frane i dušobrižnika fra Radoslava i đakona Nikole.

Više...

   

Ekskluzivni razgovor: Slavko Eugen Kvaternik sveučilišni profesor u Argentini

Slavko Eugen Kvaternik već 68 godina živi u Argentini. Rođen je kao prvo dijete Eugena Dide Kvaternika, jednoga od prvaka ustaškoga pokreta, organizatora atentata na Aleksandra Karađorđevića u Marseilleu, a kasnije jednoga od najutjecajnijih državnih dužnosnika i šefa Ustaške nadzorne službe.

Više...

   

Novi broj: Berlinski magazin BM 169

U novom broju Berlinskog magazina broj BM 169 za mjesec Lipanj- 2016 donosimo:

SADRŽAJ:

Riječ urednika

Sadržaj

Više...

   

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Berlinski magazin - BM 176
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Berlinski magazin  - BM 176  Ožujak (03-2017)Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta