63. mladih krizmanika primilo Sakrament Svete Potvrde koji im je udjelio nadbiskup Nikola Eterovića.
63. mladih krizmanika svečano je krizmano 2019. godine u crkvi Svetog Sebastiana u HKM Berlin. Misno slavlje predvodio je hrvatski Nadbiskup dr. Nikola Eterović u koncelebraciji s župnikom fra Edvardom Sokolom, svećenicima Tomislavom Brekalom i Mijom Šabićem.
Misno slavlje započelo je formiranjem  procesije i ulaznom pjesmom: O dođite s hvalama pred Gospoda. Voditelj obreda fra Mijo Šabić potom je naglasio, poštovana braćo i sestre, sada će, u ime današnjih krizmanica i krizmanika Ivan Gegić, Ema Petrović, Lovro Blažević i Ana Jarpun pozdraviti današnjeg krizmatelja nadbiskupa Nikolu Eterovića, apostolskog nuncija u Berlinu.
KRIZMA BERLIN 2019 - PROPOVJED NADBISKUPA NIKOLE ETEROVIĆA

Ivan Gegić je kao prva u pozdravima naglasila: „Poštovani i dragi nadbiskupe Nikola, pozdravljamo Vas u ime svih krizmanika i krizmanica i u ime cijele naše Hrvatske katoličke misije Berlin.
Mnogi se od nas sjećaju prvih naših pitanja u školi na koja smo trebali odgovoriti. Bili smo nervozni i u iščekivanju što će nas pitati učitelj i  hoćemo li dati prave odgovore. I danas osjećamo laganu tremu. Jer, primanjem sakramenta sv. krizme preko Vaših ruku i Vaših molitava, ulazimo u svijet odraslih i odgovornih kršćana“.

Cvijeće je potom biskupu predala krizmanica Mia Polić.

Papin izaslanik u SR Njemačkoj hrvatski nadbiskup Nikola Eterović nakon toga je kazao. Draga braćo i sestre svi smo mi grešni ali pozvani na svetost. Svetosti nema bez duha svetoga. Zato smo radosni što će danas sići Duh Sveti na ove krizmanike i što će nama omogućiti da obnovima, dar koji smo i mi primili u sakramentu svete Potvrde.Dopustimo Duhu Svetom još jednom da nas očisti od svih grijeha kako bi čistim srcem proslavili ova sveta Otajstva.
Uslijedilo je pjevanje pjesme „Gospodine, smiluj se“ i „Slava Bogu na visini“.
KRIZMA 63. KRIZMANIKA U  HKM BERLIN 2019.

Uvod u službu riječi najavio je voditelj svečanog obreda  fra Mijo Šabić. Naglasio je kako se
za čovjeka kaže da je biće koje čuje i razumije. Kad se dijete  krsti svećenik mu na uhu čini znak križa i izgovara riječi: "Da uskoro možeš Božju riječ primati svojim ušima", a znak križa na ustima čini uz riječi: "I da tu riječ možeš ispovijedati svojim ustima". Krizmanici su sposobni čuti i razumjeti riječ Božju, kazao je fra Mijo, te najavio mlade koji su čitali naviješćenje Riječi Božje: Mariu Vujević koja je čitala prvo čitanje i Ivana Kolaka koji je čitao drugo čitanje.

Pripjevni psalam pjevali su mladi Zbora HKM zu napjev „Pošalji Duha svojega i obnovi lice zemlje“
Sveto Evanđelje po Ivanu čitao je župnik Fra Edvard Sokol.

Apostolski nuncij u SR Njemačkoj dr. Nikola Eterović u propovijed je naglasio.
Dragi Krizmanici čast mi je što mogu u ime crkve danas udjeliti vam sakramenat svete Potvrde. Rado vas pozdravljam također u ime svetog Oca Franje kojega imam čast predstavljati u SR Njemačkoj. Drago mi je što se ovaj Sakramenat događa u ime velikog blgdana Duhova. Kada cijela crkva zahvaljuje na daru Duha Svetoga i ujedno ga moli za obilje darova Duha koji nam je toliko  potreban u našem današnjem vremenu i u crkvi i u svijetu. Dragi krizmanici vi ste se pripravili za ovaj Sakramenat putem vjeronauka tako da znate o čemu se radi. Vi ste primili Duha Svetoga u krštenju ali su onda u ime vas vjeru ispovjedili vaši roditelji i kumovi. Sada vi osobno kao protagonisti primate Duha Svetoga koji je u istinu jedini protagonsit i koji se raduje što ste vi sada kao zrele osobe slobodno i svjesno izabrali biti kršćani a to sve može biti samo po snazi Duha Svetog…

Sveto pismo nam govori o prisutnosti Duha preko raznih simbola. To su: Vjetar, jezici, oganj, kiša i ljubav. Dobro je znati da svatko od njih označava jedno obilježje Duha Svetog. Za nas je navažnije ljubav. Duh Sveti je za ljubav u samom Presvetom Trojstvu. Ljubav između Boga Oca i Boga Sina…

Mi osjećamo u našem ljudskom životu, također i kao kršćani, da je ljubav temelj naših odnosa s drugima i s Bogom. Ljubav ne vidimo ali je živimo, osjećamo, izražavamo preko raznih gesta…

Danas će te doživjeti Duha Svetoga i njegov dolazak preko znakovitih gesta. U prvom redu to je molitva da Duh Sveti siđe na vas. A onda će Duh Sveti sići na Vas preko dvaju veoma važnih gesta. To je polaganje ruku i to je jedna tradicionalna gesta koju nalazimo usvetom Pismu. Tako su i

„ZAJEDNIŠTVO U JEDNOJ ŽUPI SE GRADI OKO ŽUPNIKA I U TOM ZAJEDNIŠTVU SVI SU POZVANI DATI SVOJ DOPRINOS ALI S TIM DA SE RAZVIJA OPĆE DOBRO A NE DA PREVLADAVAJU INTERESI JEDNE GRUPPE, NEKIH OSOBA NA UŠTRB CIJELE ZAJEDNICE… “      Nadbiskup Nikola Eterović

..Apostoli su prenosili Duha Svetoga na svoje učenike a Apostoli opet i na druge učenike i tako se nastavlja sveti niz sve do danas i tako će biti dok bude Crkve. Druga gesta je mazanje krizmom pomazanja. Ona označava jedan biljeg, poljubac Duha Svetoga svakome od vas.

„GDJE POSTOJI RAZDOR, GDJE POSTOJI NEMIR, GDJE POSTOJI OGOVARANJE, TU NEMA DUHA. DUH JE ONAJ KOJI USMJERUJE NA ZAJEDNIŠTVO, NA LJUBAV, NA JEDINSTVO U RAZLIČITOSTI DAROVA…“   Nadbiskup Nikola Eterović

Mazanje krizmom nas doista sjedinjuje s Isusom Kristom koji je pomazanik, Mesija, to znači u prevodu na hrvatski jezik pomazanik. Mesija je pomazanik. Mi smo pomazani kao i Krist, dakle mi smo kršćani jer smo suobličeni i s tim pomazanjem Isusu Kristu…

Danas su nam potrebna tri Dara Duha Svetoga. To su vjera, zajedništvo i nada. Svima nam je potrebna kršćanska nada. Osobito u ovo vrijeme gdje se ljudi boje budućnosti, pa čak i u Njemačkoj, dobrostojećoj zemlji… Kršćanin mora biti svjedok nade. Zato dragi Krizmanici učinite ono što možete da vaša zajednica bude bolja, dajte vaš doprinos pa bio on i malen. Budite autentični kršćani, svjedoci Isusa Krista ovdje i sve dane vašega života. Amen!  Kazao je u nadahnutoj propovjedi hrvatski nadbiskup, papin veleposlanik u SR Njemačkoj dr. Nikola Eterović.

Nakon propovijedi  uslijedila je središnji dio Sakramenta Svete Krizme, obnova krsnih obećanja i podjela sakramenta sv. Krizme. Voditelj obreda fra Mijo Šabić kazao je “Jednom smo se krstili i tada je na našem krštenju bila upaljena svijeća. Tada su je držali naši roditelji i kumovi. Danas su ta djeca narasla i sposobna su sama držati svjetlo vjere i svjetlo Kristovo. Upaljena svijeća znak je žive vjere koju smo dužni prenositi u svom životu.

U ime svih krizmanica i krizmanika svijeću je držao krizmanik Ivan Škaro.
U dijelu mise kada je uslijedila obnova krsnih obećanja, na pitanja Odričete li se i Vjerujete li, krizmanici su odgovarali svatko za sebe Odričem i Vjerujem!

Poslije obnove krsnih obećanja slijedio je središnji dio sakramenta krizme: Polaganje ruku i molitva Bogu da izlije Duha Svetoga s njegovim darovima, a zatim pomazanje Svetom krizmom. Kumovi su pratili 63. Krizmanika, a Krizmanici su jedan po jedan dolaziti pred oca krizmatelja ispred oltara. Kumovi su svoju desnu ruku držali na desnom ramenu krizmanika i krizmanica.

Za vrijeme dijeljena sakramenta Krizme zbor mladih HKM pod vodstvom Suzane Smolković pjevao je pjesme: Dođi duše svetosti, Duše Sveti, dođi sa vatrom, Izlij Duha svoga i Duše sveti dobro došao.

Nakon primanja sakramenta Krizme predstavnici 63. Krizmanika HKM Berlin izmolili su molitve vjernika a to su bili: Terezija Budimir, Loona Marija Jagnjić, Mia Glavurdić, Maria Ćubela, Jana Andrušić, Kristijan Lončar, Leonardo Bandov i Mateo Jagnjić.  Terezija Budimir kao prva je naglasila: Za nas krizmanike i krizmanice, koje je ojačio dar Duha Svetoga: da ukorijenjeni u vjeri i utvrđeni u ljubavi, svjedočimo za Krista Gospodina svojim životom, molimo te!

Uslijedio je vrhunac svetog misnog slavlja kojemu su pristupili vjenici a prvi među njima bili su krizmanici bez pratnje kumova.

Na kraju misnog slavlja župnik nakon popričesne molitve župnik Fra Edvard Sokol zahvalio je u prvom redu dragomen Bogu, kako je rekao, da su krizmanici pošli ovim putem. Hvala vam što ste danas primili sacrament svete Potvrde. Hvala vašim roditeljima koji su vas vodili kroz život do ovoga trenutka. Hvala kumovima koji ste primili odgovornost za vaše krizmanike. Kum nije onaj koji će dati skupcjeni dar ego će biti podrška krizmaniku. Hvala fra Miji koji se potrudio oko svega ovoga I koji nas je u pripremama doveo do ovoga trenutka. Hvala zboru mladih koji je pjesmom uveličao ovo slavlje. Hvala ministrantima.Hvala našemu nunciju Nikoli Eteroviću koji je radosno prihvatio poziv da danas bude ovdje s nama, kazao je prije svečanog blagoslova, župnik Fra Edvard Sokol.

Svečana misa za Krizmu 2019. u Berlinu završena je završnom pjesmom: Djeluj kroz mene.

Uslijedila je zajednička fotografija s nadbiskupom Nikolom Eterovićem. Potom su mladi krizmanici nastavili slavlje u okružjima obitelji i rodbine u domaćinstvima ili ugostiteljskim objektima diljem Berlina.

Krizma u HKM Berlin ove godine bila jedna od najljepših Krizmi do danas u Berlinu, odlično pripremljena, odlično organizirana i ostaće krizmanicima i vjernicima dostojnstveno zabilježena u sijećanjima, kako i priliči crkvi.

Bila je ovo ujedno i posljedja Krizma u Berlinu za svećenika HKM Berlin: fra Miju Šabić, fra Tomislava Brekala i župnik fra Edvarda Sokola, koji u jesen odlaze iz HKM Berlin na nove svećeničke postaje. Hvala na svemu!

„Velik je i neprocjenjiv dar kojeg svećenici predstavljaju ne samo za Crkvu, već i za samo čovječanstvo. Mislim na sve one prezbitere koji vjernicima i čitavome svijetu ponizno i svakodnevno nude Kristove riječi i geste, nastojeći se sjediniti s Njim u svojim mislima, volji, osjećajima i čitavim svojim životom. Kako im ne odati priznanje za njihove apostolske napore, njihovo neumorno i samozatajno služenje, njihovu ljubav kojom teže zagrliti sve? I kako ne pohvaliti vjernu odvažnost tolikih svećenika koji usprkos svim poteškoćama i nerazumijevanjima ostaju vjerni svojem pozivu biti “Kristovi prijatelji”, koje je on po imenu pozvao, sebi odabrao i poslao“?
OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU KRIZMA U BERLINU 2019.

Video vijesti

Najave i termini