Ministar dr. Gordan Grlić Radman službeno posjetio njemačku saveznu državu Sasku.
Slobodna Država Saska (njemački : Freistaat Sachsen) je savezna pokrajina na istoku Njemačke. S nešto više od četiri milijuna stanovnika ovo je jedna od manjih njemačkih pokrajina. Glavni grad je Dresden, dok je najmnogoljudniji  grad Leipzig.
NUNCIJ NADBISKUP NIKOLA ETEROVIĆ PAPIN VELEPOSLANIK U NJEMAČKOJ  SLUŽIO MISU - DOLAZAK NADBISKUPA NAKON 90 GODINA U GRADIĆU RALBITZU U SASKOJ.
Posljednjeg dana posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj  ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u Saveznoj njemačkoj državi Saskoj, gdje je sudjelovao na Svetoj misi u crkvi Sv. Katarine u Ralbitzu, koju je koncelebrirao nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj. VIDEO: NUNCIJ NADBISKUP NIKOLA ETEROVIĆ PAPIN VELEPOSLANIK U NJEMAČKOJ  SLUŽIO MISU - DOLAZAK NADBISKUPA NAKON 90 GODINA U GRADIĆU RALBITZU U SASKOJ.


MINISTAR GRLIĆ-RADMAN POSJETIO GRAD WITTICHENAU U SASKOJI UPISAO SE U ZLATNU KNJIGU GRADA I POSJETIO CRKVU U KOJOJ JE GROB  HRVATA JANKA ŠAJATOVIĆA KRABATA

Ministar Grlić-Radman je u nastavku službenog posjeta posjetio i grad Wittichenau, gdje se u Gradskoj vijećnici upisao u knjigu gostiju „Zlatnu knjigu“ grada Wittichenau gdje je razgovarao s gradonačelnikom grada Wittichenaua Markusa Poscha,  te  posjetio crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se nalazi grob  hrvatskog časnika Janka Šajatovića Krabata, kojega Nijemci slave kao značajnu povijesnu ličnost.

VIDEO: MINISTAR GRLIĆ-RADMAN POSJETIO GRAD WITTICHENAU U SASKOJI UPISAO SE U ZLATNU KNJIGU GRADA I POSJETIO CRKVU U KOJOJ JE GROB  HRVATA JANKA ŠAJATOVIĆA KRABATA


ODRŽAN SVEČANI PRIJEM U ORGANIZACIJI POČASNOG KONZULA RH U SASKOJ PETERA NEUMANNA UZ NAZOČNOST OKO 250 UZVANIKA

Ministar je prigodom boravka u Saskoj posjetio i tvrtku Krabat Milchwelt, u kojoj je u njegovu čast održan svečani prijem u organizaciji počasnog konzula RH u Saskoj, Petera Neumanna te uz nazočnost  predsjednika zemaljskog parlamenta Saske Matthiasa Rösslera, gradonačelnika grada Wittichenaua Markusa Poscha te zamjenika gradonačelnika grada Varaždina Zlatana Avara. Ministar je u prigodnom obraćanju istaknuo važnost daljnjeg produbljivanja odličnih odnosa Hrvatske i Njemačke kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini. Zahvalio je počasnom konzulu Neumannu i visokim uzvanicima Slobodne države Saske na svim aktivnostima koje poduzimaju na polju povezivanja naših dviju država.

VIDEO: ODRŽAN SVEČANI PRIJEM U ORGANIZACIJI POČASNOG KONZULA RH U SASKOJ PETERA NEUMANNA UZ NAZOČNOST OKO 250 UZVANIKA
Prijem u u organizaciji počasnog konzula RH u Saskoj Petera Neumanna (pozdravni govori)
Govor ministra Grlića-Radmana
Govor predsjednika zemaljskog parlamenta Saske Matthiasa Rösslera
Govor gradonačelnika grada Wittichenaua Markusa Poscha
Govor zamjenika gradonačelnika grada Varaždina Zlatana Avara.


U SASKOJ JE BORAVIO I ZLATAN AVAR ZAMJENIK GRADONAČELNIKA VARAŽDINA S DELEGACIJOM IZ VARAŽDINA
Na poziv počasnog konzula RH u Saskoj Petera Neumanna u povodu  svečanog prijema, u Saskoj je boravio i Zlatan Avar zamjenik gradonačelnika Varaždina s delegacijom iz Varaždina. Prilikom trodnevnog službenog boravka zamjenik Avar susreo i s ministrom vanjskih i europskih poslova RH Gordanom Grlićem Radmanom. Sudjelovali su na Svetoj misi u crkvi Sv. Katarine u Ralbitzu, koju je koncelebrirao nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj. Nakon mise su posjetili i grad Wittichenau i Gradsku vijećnicu te crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se nalazi grob  hrvatskog časnika Janka Šajatovića Krabata, kojega Nijemci slave kao značajnu povijesnu ličnost. Zlatan Avar zamjenik gradonačelnika Varaždina također se upisao u Zlatnu knjigu grada Wittichenau.

Zamjenik Zlatan Avar iskoristio je posjet Saskoj za razgovore o daljnjim aktivnostima koje će se poduzimati na polju povezivanja ovih dviju država, mogućim investicijskim ulaganjima i kulturnoj i gospodarskoj suradnji.

FOTO GALERIJA: SLUŽBENI POSJET MINISTRA GORDANA GRLIĆA RADMANA SAVEZNOJ NJEMAČKOJ DRŽAVI SASKOJ

Video vijesti

Najave i termini