Promjene u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin –  Fra Zvonko Tolić novi župnik HKM Berlin.
Zadnje nedjelje u rujnu iz Hrvatske katoličke misije Berlin na nove redovničke dužnosti  službeno su raspoređeni dosadašnji svećenci HKM Berlin župnik fra Edvard Sokol i subraća fratri: fra Mijo Šabić i fra Tomislav Brekalo. Tri svećenika HKM Berlin odlaze na nove redovničke dužnosti u Hrvatsku i SR Njemačku.
Odlukom  Uprave Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, došlo je do personalne promjene na čelu Hrvatske katoličke misije Berlin, kao i u brojnim drugim župama diljem Njemačke.

Dosadašnje svećenike HKM Berlin u obnašanju redovničkih dužnosti zamjenit će svećenici: fra Zvonko Tolić  iz HKM Stuttgart Zentrum i svećenik fra Dejan Međugorac (iz župe u Drniš) rodom iz zeničke župe Čajdraš.

Dosadašnji svećenik iz Berlina, voditelj i župnik fra Edvard Sokol otišao je München u samostan Sv. Gabriela gdje će obnašati redovničko zvanje gvardijana i provincijalovog delegata za  SR Njemačku. Fra Edvard Sokol bit će i župni vikar.

Odlukom Uprave Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu od 13. ve¬ljače 1986. provincija je prihvatila ponudu, da se prihvati župa i samostan St. Gabriel u Münchenu, koji su danas ujedinjeni.

Nakon dogovora o preuzimanju samostana i crkve, 14. rujna 1986. biskup Engelbert Siebler u ime Nadbiskupije München, uz nazočnost predstavnika ba¬varskih franjevaca, svečano je uveo u službu hrvatske franjevce.
Dosadašnji župnik iz Berlina Frau Edvard Sokol tako odlazi kao nasljednik svoji predhodnika na odgovornu redovničku zadaću u samostan Sv. Gabriela u München.

Svećenik fra Tomislav Brekalo iz Berlina odlazi na mjesto župnika u župu  Banjevci u zaleđu Vodica.
Banjevci su selo na rubu Zadarske županije u središtu Dalmacije, u blizini najvećeg hrvatskog jezera zvanog Vransko jezero

Fra Mijo Šabić preuzet će redovničku službu voditelja novaka na otoku Visovcu, u franjevačkom samostanu Majke od Milosti na Visovcu.

Svećenici su se oprostili od vjernika članova HKM Berlin uz završne riječi, preporuke Božjeg blagoslova i franjevačkim pozdravom “Mir i dobro“.
Ovaj pozdrav u naše vrijeme nazivamo i Duhom Asiza. Jer, željeti i činiti ljudima mir i dobro, temeljna je odrednica života svetoga Franje i njegove Obitelji.

U ime redakcije Berlinskog magazine našim dosadašnjim svećenicima koji su djelovali u HKM Berlin želimo puno uspjeha na novim redovničkim dužnostima kako u Domovini tako i u SR Njemačkoj.

(Na slici: Novi župnik HKM Berlin fra Zvonko Tolić)
Svećenici su prvi svjedoci Isusa Krista, no to svjedočanstvo ne zaobilazi nijednog vjernika. Svaki je vjernik pozvan biti Kristov svjedok.
Svaka naša molitva i zahvala  kao što su mišljenja i vjernika koje ste predvodili upućena je Gospodinu Bogu. Ponajprije stoga što Vam je uputio svoj poziv i odabrao Vas za radnika na svojoj njivi, konkretno s nama u Berlinu. Služili ste Bogu i ljudima molitvom, žrtvom, odricanjem, mukotrpnim radom, nesebičnim zalaganjem i donošenjem Boga, svakom čovjeku u svetim sakramentima. Bog neka vas čuva!

Video vijesti

Najave i termini