Fra Zvonko Tolić (župnik) i fra Dejan Međugorac (dušobrižnik) novi svećenici HKM Berlin.
27. nedjelju kroz crkvenu godinu Hrvatsku katoličku misiju u Berlinu (HKM Berlin) službeno su u vođenju preuzeli novi svećenici, župnik fra Zvonko Tolić i subrat fra Dejan Međugorac.
Odlaskom dosadašnjih svećenika HKM Berlin fra Edvarda Sokola, fra Mije Šabića i fra Tomislava Brekala, koji su službeno iz Berlina otišli završno s mjesecom rujnom, vjernicima su se u prvu nedjelju listopada predstavili novi svećenici HKM Berlin Fra Zvonko i fra Dejan.
Sve tri svete mise koje se slave pod okriljem HKM Berlin prve nedjelje u listopadu predvodili su novi svećenici misije.

Po prvi put služena je misa u crkvi na novoj adresi u Spandau, kao i na starim dosadašnjim adresama u župnoj crkvi u Weddingu i crkvi na Mehringdamu.

Vjernike je na početku misnih slavlja pozdravio župnik fra Zvonko Tolić, u osobno ime i u ime svećenika fra Dejana, te započeo sa službom Božjom.
Nakon čitanja Evanđelja po svetom Luki u prvoj propovjedi u novoj župi HKM Berlin, župnik Fra Zvonko Tolić u nadahnutoj propovjedi naglasio je sljedeće.
Razmišljajući o današnjim svetomisalskim tekstovima, trebalo bi razmišljati o svojoj vjeri i svojem povjerenju u Boga i onome što u životu činimo za Boga, odnosno što od Boga očekujemo da bi nam trebao činiti.
Trebali bi smo u prvom planu imati prvo i osnovno a to je ljubiti Boga a Bog će naći načina, kako nas učiniti sretnim...

...Isus nas na poseban način opominje da ne izgubimo vjeru, da sačuvamo vjeru, da živimo vjeru ili zapravo da pronađemo vjeru kojom bi mogli Boga slijediti...
...Za svoju vjeru počesto znademo očekivati nagradu, zato što smo ljudi, znademo očekivati da nas ljudi časte, bilo to na vjerskom planu ili svakodnevnici, očekujemo nagradu, očekujemo da netko to primjeti, da netko kaže hvala. To je s jedne strane ljudski opravdano ali s druge strane, zar nas treba hvaliti, zbog onoga što je naša dužnost i što trebamo izvršavati. To nam je dužnost, svakodnevna dužnost i nama svećenicima i vjernicima i roditeljima, kazao je u nadahnutoj propovjedi fra Zvonko Tolić.

Prije blagsolova vjernika i kraja svete mise novi župnik HKM Berlin župnik fra Zvonko Tolić osobno se predstavio vjernicima HKM Berlin.
Kazao je kako su u HKM Berlin došla dvojica novih svećenika.
Ja sam vam poznat. Dolazio sam 13 godina u HKM Berlin na ispomoć u vrijeme Uskrsa i Božića, dok nisam imenovan za župnika HKM Stuttgart, gdje sam bio župnik 9 godina, kazao je fra Zvonko.
Sada sam nakon 9 godina provedenih u Stuttgartu, domaćin u HKM Berlin. Uz mene je došao i moj kolega svećenik fra Dejan Međugorac, koji po rođenju dolazi iz BiH župa Zenica, koji je prošle godine rekao mladu misu. Bio je godinu dana kapelan u Drnišu.

Nije mi bilo drago doći u Berlin, pravo da vam kažem, iz razloga koji su vam dosta poznati, a eskalirali su posljednju godinu dana. To  je vjerujem iza nas. Ne bih željeli da nas svećenike opterećujete s tim bivšim problemima. Vi ćete za nas biti svi isti. Mi će mo se jedni drugima pokazivati kao pošteni a ne gledati ono što je loše.

Nastojat ćemo i raditi svi zajedno za opće dobro ove zajednice, opće dobro svih vas. Nitko se nemože ovdje ni na kakav način isticati bilo ja kao svećenik, bilo tko drugi. Meni se čini posljednjih godina, kaže jedna narodna izreka, bilo je situacija „kada se nije znalo tko pije, tko plaća“.

Vi svi znate kako društvo funkcionira, počevši od vaših tvrtki gdje radite. Poznato vam je kako vaše tvrtke i poslovi funkcioniraju. U svakom društvu, tvrtki, poslu postoji hijerarhija i zna se za što je tko odgovoran, kazao je fra Zvonko.

Ja sam odgovaran za ovu zajednicu, za sve vas, kao župnik, i tako će biti. Mene je moja splitska Uprava postavila. Moj i naš ovdašnji berlinski nadbiskup Heiner potvrdio i ja ću biti voditelj ove zajednice i to trebaju svi znati.

Mora se znati svakome mjesto gdje je. Hvala svima na pomoći i suradnji. Svatko bi trebao znati gdje mu je mjesto u funkcioniranju zajednice, kazao je novi župnik fra Zvonko, te naglasio staru hrvatsku poslovicu da gdje je „puno baba kilava su djeca“. Nikoga ne želim isključiti ali želim da se znaju točna pravila ponašanja i djelovanja u HKM Berlin.

Ja i moj kolega fra Dejan graditi ćemo s vama naše zajedniško dobro. Ja znam  da ćemo mi griješiti i unaprijed govorimo da nismo sveci i da nismo savršeni, da ćemo sto puta pogriješiti. Ali kada pogriješimo nemojte nas odmah ogovarati, nego izmolite koji „Oče naš“ za nas, da budemo bolji...

Ono što ću raditi, radit ću s ljubavlju s vama i za vas, za dobrobit ove Zajednice, za dobro sviju nas, kazao je u prvom obraćanju vjernicima HKM Berlin župnik fra Zvonko Tolić, koga su u nekoliko navrata vjernici pozdravili velikim aplauzom. 

Uz  subrata dušobrižnik fra Dejana Međugorca, župnik fra Zvonko Tolić od listopada 2019. novi je voditelj HKM Berlin, koja je ove godine proslavila i slavi veliki jubilej 50 godina postojanja i djelovanja.

Video vijesti

Najave i termini