Hrvatski slikar Lovro Artuković već je sedam godina na privremenom radu u Njemačkoj. – Nisam došao u Njemačku trbuhom za kruhom – kaže uz osmijeh Artuković i dodaje: – Možda zbog pogače! Na to pitanje u različitim situacijama odgovaram različito. Došao sam u Njemačku jer sam ostatak života želio provesti kao slikar. Našao sam mir, imam uvjete da se bavim onim što sam uvijek želio raditi.

Znači, kada je nekako krenula situacija da mogu živjeti od toga što sam proizvodim, priuštio sam sebi luksuz da odem van. Nisam otišao iz egzistencijalnih ni političkih razloga. To je bila moja odluka jer sam želio mir i koncentraciju, želio sam se baviti onim što hoću.

Berlin je došao nekako slučajno, ali opet dobro jer je vrlo živo mjesto što se tiče umjetničke scene.  Posebno zapaženo umjetničko djelo bila je moja slika “Potpisivanje deklaracije o pridruživanju Zapadne Hercegovine i Popova polja Republici Hrvatskoj” ili “Tko je naručio pivo?” Bila je to slika provokativna naslova, koja je dobila veliku medijsku pozornost – kaže Artuković.

AKADEMSKI SLIKAR LOVRO ARTUKOVIĆ

Video vijesti