JUDO SPORT   Mateo Ćuk osvojio 3.mjesto na prvenstvu Europe u Zagrebu
Mladi judaš Mateo Ćuk (16) čiji sportski put pratimo od 10-te godine, ovih  dana se vratio s brončanom medaljom s 12. Europskog judo kupa za kadete i kadetkinje koji je održan u Zagrebu (CEJC Zagreb).Na velikom međunarodnom natjecanju u starosnoj dobi U18 i težinskoj kategoriji do 66 kg nastupilo je 86 judaša u njegovoj klasi. Mateo je tako nastavio niz uspješnih osvajanja medalja. Sa svakog natjecanja vraća se s osvojenom medaljom bilo da se radi o brončanoj kako zadnjoj s EP iz Zagreba ili srebrenim i zlatnim medaljama, koje također krase veliku riznicu odličja, ovog mladog po korijenima Hrvata iz Berlina, koji je višestruki prvak Berlina, prvak Njemačke, njemački reprezentativac i aktualno treći borac na europskoj judo ljestvici u svojoj kategoriji.
Na 12. Europskom judo kupu za kadete i kadetkinje, koji je održan u Zagrebu nastupilo je 800 judaša iz 37 zemalja svijeta.
Mateo je u prvoj borbi savladao Slovaka Gasparovića a potom Slovenca Herkovića. U trećoj brorbi pobjedio je Brazilca Lemenczuka.
U polufinalu Mateo je imao borbu s austrijancem Samuelom Gassnerom. Bila je to vrlo zanimljiva brorba koju je Mateo izgubio u produžetku u takozvanom  “Golden Score”.
Nakon ukupno 7 minuta borbe Matea je pobjedio austrijanac Gassner.
U nastavku borbi za treće mjesto Mateo Ćuk je savladoa izraelca  Sahara  i  ukrajinca Skrynnyka.  U završnoj borbi za 3. mjesto Mateo je savladao ruskog judaša Kozlova.

CEJC Zagreb 12. Europski judo kup za kadete i kadetkinje održava se u Zagrebu od 2006. Kada je sve počelo  s 200 natjecatelja, da bi ovo 12.izadnje za redom završilo s više od 800 narjecatelja. Zagreb je istinski grad sporta, a posebno vrhunskog juda, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na svečanosti otvaranja Europskog judo kupa za kadete i kadetkinje u sportskoj dvorani Sutinska vrela na Podsusedskom trgu. Također je zaželio sudionicima dobrodošlicu u glavni grad Hrvatske te sportsku sreću na ovom prestižnom turniru.
Ovo zagrebačko natjecanje u zadnje tri godine svrstava se među tri najbolja, od desetak takvih natjecanja u Europi, istaknula je predsjednica Hrvatskog judo saveza dr.sc. Sanda Čorak.
Za potporu i doprinos judo sportu u Zagrebu organizatori su zagrebačkom gradonačelniku uručili zlatnu medalju.   

Mateo Ćuk učenik je sportske škole „Schul- und Leistungssportzentrum Berlin“ a sportske uspjehe potpisuje pod imenom kluba ShidōSha Dojo Berlin e.V. iz Berlina.
Mateo Ćuk je u mjesecu ožujku 2018. potvrdio i njemačku titulu najboljega judaša Njemačke u starosnoj klasi U18 u Judu. Sve borbe je završio pobjedama prije isteka vremena s odličnom Mateovom tehnikom na podu.  Prvak Njemačke Mateo Ćuk je postao kratko nakon srebrene medalje u Mađarskoj i brončane medalje na Europskom kupu u Španjolskoj nakon čega je ponio i titulu prvaka Njemačke a posljednje u nizu je uslijedila i najnovija brončana medalja u Zagrebu.

Po svemu opisanom i napisanom Mateo se nalazi u vrhunskoj formi a njegov trener Sascha Heu je posebno zadovoljan formom i uspjesima Matea Ćuka te njegovim sportskim rezultatima i razvojem.  
U jednom od razgovora Mateo nam je naglasio da mu je cilj nastupiti na Olimpijskim igrama 2024 ili 2028. godine. Ima još 6 godina da se priprema za Olimpijske igre, te je mišljenja da je s 23 godine dobra starosna granica za Olimpijske igre. Treba puno sreće, zdravlja i minimum sportkih ozlijeda.  
Mateo Ćuk nositelj  je crnog pojasa prvi dan, japanski naziv je „Shodan“.  Što reći? Sretno Mateo i još puno sportskih uspjeha, rekli bi smo na kraju ove naše priče.

Video vijesti