38. Božićni domjenak Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina. Članovi Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić Berlin iz Berlina održali su 38. Božićni domjenak. Oko 70 članova društva, uzvanika, gostiju i domaćina zajedno su se družili u prostorijama HKM Berlin. Pozdravni govor je održao i nazočne pozdravio Stjepan Lozančić predsjednik društva VF Mažuranić.
Neki od Hrvata u Berlinu dobro se sjećaju zimske večeri 19. Prosinca 1980. kada su se odazvali pozivu tadašnjega hrvatskog župnika fra Rafaela Begića da bi porazgovarali o tome što bi se moglo učiniti za kulturni život Hrvata u Berlinu. Taj datum se uzima kao osnivački dan najstarijega hrvatskog kulturnog društva u Berlinu, Vladimira Frana Mažuranića.

A 38 godina kasnije, pozdravljajući članove, goste i uzvanike koji su se okupili na zajedničkom druženju povodom kraja 2017. godine, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina, Stjepan Lozančić, zahvalio je svima koji su potpomogli da se očuva lik i dijelo velikana, te da se ova kalendarska godina zaokruži kao još jedna radna i uspješna.

Nazočne je u nastavku večeri pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić sa suprugom, koji je nazočio sa suradnicima veleposlanstva opunomoćenim ministrom Antom Cicvarićem, šefom konzularnog odjela prvim tajnikom  Antom Jovićem i prvom tajnicom Ivanom Karanušić. Prijemu su nazočili i Ela Tomičić i Gordana Kešina učiteljica i kordinatorica Hrvatske nastave u Berlinu. Nazočne je pozdravio prigodnim govorom župnik Frau Edvard Sokol a nazočila su i subraća Fra Radoslav i Fra Tomislav. Ispred HSk Njemačke nazočila je Martina Ćosić. Gosti večeri bili su i četvorica hrvatskih rukometnih reprezentativaca koji igraju u Berlinu: Stipe Mandalinić, Jakov Gojun, Drago Vuković i Marko Kopljar.

Vladimir Fran Mažuranić je rođen 26. ožujka 1859. u Novom Vinodolskom. Imao je zanimljiv životopis, a bio je u stalnom sukobu s okolinom. Otpušten iz vojske nakon 22 godine službe, postaje veliki lutalac. Pripada jednoj od najistaknutijih obitelji hrvatskoga javnoga života 19. i 20. stoljeća, ali se u mnogo čemu razlikuje od ostalih Mažuranića: samosvojan je, tvrdoglav i svojevoljan. Osnovnu školu završava u rodnome mjestu, realnu gimnaziju u Zagrebu, a studij u Pragu. U vojsci dostiže čin konjičkog satnika. Ali ne poštuje strogu vojničku stegu pa biva osuđen – kao dezerter. Godine 1900. Jednostavno nestaje negdje u svijetu, a od 1910. živi i radi kao novinar u Berlinu. U velikoj inflaciji god. 1923. gubi sve što je posjedovao pa do smrti živi siromašno, gotovo bijedno. Mažuranićevo Lišće su prekrasne pjesme u prozi, a autobiografski članci iz knjige „Od zore do mraka“ neobično su zanimljivi za suvremeno duhovno stanje. Vladimir Fran Mažuranić umro je 20. kolovoza 1928. u Berlinu.

Pogledajte foto galeriju:38. Božićni domjenak Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina

Video vijesti

Najave i termini