Vaterpolo igrate za njemačkog prvoligaša Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Moramo kod Vas krenuti malo drugačije u uvodu. Vi ste se rodili u Berlinu i ostvarili već danas zapaženu sportsku karijeru?
Da, ja sam se rodio u Berlinu gdje sam i odrastao. Dijete sam Hrvatske katoličke misije Berlin. Ja sam počeo igrati vaterpolo s devet godina u Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. U prvu momčad ušao sam s 16 godina. 2017.godine ušao sam u A reprezentaciju Njemačke.

Podrijeklo Vas veže za  dvije domovine hrvatskog naroda. Odakle su došli Vaši roditelji u Njemačku?
Moj otac je iz Kaštel Kambelovca pored Splita a mama je rodom iz Livna.

Kada ste se počeli baviti ovim zahtjevnim vodenim sportom. Jeste li probali neki drugi sport kao mladić?
Da, jesam igrao sam nogomet u SSC Südwest 1947 e.V. to je u berlinskoj  općini Steglitz. Pored nogometa trenirao sam i plivanje. Prvo sam počeo kao plivač da bih uopće mogao igrati vaterpolo. Više mi se dopao vaterpolo pa sam tako ostao trenirati samo taj sport.

Misim da nekoliko vaših bližih rođaka u Berlinu trenira također nogomet ili su bili dobri i uspješni nogometaši, za raliki od Vas koji ste se okrenuli vaterpolu?
Da, igrali su Zvonimir i Branimir Milanović, danas još igra aktivno u SD Croatia Berlin Ivo Vukadin, ali mene je više vukao vaterpolo jer sam jednostavno taj sport volio. Impresionirali su me igrači vaterpola u Hrvatskoj koji su trenirali u
moru. Vaterpolo je uvijek bio vrlo popularan sport u Hrvatskoj i tako mi se jednostavno dopao taj sport.

Počeli ste igrati vaterpolo s devet godina, danas imate 20 godina. Jeste li se umorili od plivanja i vaterpola?Mogu reći da se čovjek stvarno umori! Ja sam bio učenik sportske škole u Berlinu i nije jednostavno trenirati već s 12 godina, 2x dnevno. No, čovjek se nauči i trenirati i učiti.

Kada spominjete školu, što danas radite, studirate?
Da, studiram ekonomoju i pravo na fakultetu HWR (Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin) u općini Schöneberg.Aktualni trener u Wasserfreunde
Spandau 04 Berlin je Petar Kovačević rođeni Crnogorac (s putovnicom Francuske op.A). Kažu da je dobar stručnjak?Jeste. Mogu isto reći da je vrlo  dobar stručnjak. Puno sam naučio od njega.Dosta sam napredovao s njima.Dosta individualno radi s mlađim igračima. Što je vrlo bitno za nas.

Koja Vas reprezentacija interesira, odnosno jeste li imali već pozive iz Hrvatske ili je to već kasno, kada ste več naglasili da igrate za reprezentaciju Njemačke?
Moram reći da sam prošao sve kategorije igranja u reprezentaciji Njemačka i da sam tek počeo igrati za A reprezentaciju Njemačke, ne mogu govoriti o drugim reprezentacijama.Mogu samo reći da svaki Hrvat osjeća neku blizinu reprezentaciji Hrvatske.

U momčadi  je i iskusni hrvatski igrač Mateo Ćuk, danas njemački reprezentativac. Vidim na društvenim mrežama da se dosta dobro razumijete. A u nedavnom  razgovoru s Mateom, imao je samo riječi pohvale o Vama. Koliko Vam Mateo kao igrač pomaže iskustvom i savjetima. On je također reprezentativac Njemačke?

Mateo mi pomaže puno i kao igrač i kao prijatelj. On je super igrač s velikim iskustvom.  Prošao je sve uzraste hrvatskih mladih reprezentacija. Bii je i najbolji igrač i strijelac njemačke vaterpolo lige. On se i na treninzima ponaša prijateljski, želi pomoći, pokazuje mi neke taktičke stvari i puno mogu naučiti i učim od njega.Dosta se i privatno družimo.

Koju poziciju igrate odnosno koji broj kapice nosite?
Nosim broj 6 u momčadi Wasserfreunde Spandau 04 Berlin a u reprezentaciji Njemačke imao sam do sada broj 10.Prije sam igrao lijevo krilo, no trener Petar Kovačević me je prebacio na desnog krilnog igrača. Tako da sam s 17 godina prešao na desno krilo, tako da mogu više voditi igru i dodavati. Meni je u biti bila čast da me trener Petar Kovačević vidi na ovoj poziciji više nego da igram lijevo krilnog igrača. 

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin je desetljećima prvak Njemačke, nema konkurenciju. Je li mu se netko približio?
Moram naglasiti da se posljednje dvije godine momčadi Wasserfreunde Spandau 04 Berlin približila momčad WASPO 98 Hannover. Oni su jako puno uložili u vaterpolo momčad koju aktualno imaju. Došlo je puno igrača „balkanaca“. Došli su pojačanja sa svih strana Europe ali nas još nisu pobjedili i nisu osvojili prvenstvo. Wasserfreunde Spandau 04 Berlin je do danas 36 puta osvojio prvenstvo Njemačke.

Kavi su Vam daljnji vaterpolo planovi. Gdje bi željeli igrati vaterpolo u Europi, kada bi mogli birati novi klub?
Kada bih mogao birati, igaro bih poslije Wasserfreunde Spandau 04 Berlin za močad Jug-a iz Dubrovnika.  Mislim da je to jedna uspješna momčad. U zadnje 4 godine bili su dva puta u finalu i osvojili su jednom ligu prvaka. Mislim da bi to bila jako dobra opcija.

Odrasli ste u Berlinu, naučili hrvatski jezik u u okrilju ovdašnje Hrvatske katoličke misije u Berlinu. Imate dosta prijatelja u Berlinu. Gdje rado izlazite, odnosno što radite u slobodno vrijeme?Moram naglasiti da nemam previše slobodnog vremena jer puno vremena potrebno mi je za sport i fakultet. No, nađem malo vremena za kavu i druženje u našim hrvatskim kafićima.

Bili ste kapetan U-19 reprezentacije Njemačke u vaterpolu?
Da bio sam kapetan i za mene je to bila velika čast, da ja kao Hrvat budem kapetan njemačke reprezentacije. Igrali smo Europsko prvenstvo.

U međuvremenu otišli ste korak dalje. Ušli ste u kadar A reprezentacije Njemačke. Odradili ste sve pripreme i odigrali 4 utakmice?
Da ovo ljeto sam prošao sve pripreme reprezentacije Njemačke. Odigrao sam četiri utakmice. Jedna utakmica je bila i protiv Mađarske koja je igrala finale protiv Hrvatske, bilo mi je stvarno drago da sam igrao protiv jedne momčadi kao što je Mađarska. Postigao sam jedan gol.

Koje je to sve odricanje. Koliko ste se Vi svega odrekli u svome životu da bi danas mogli igrati profesionalno i za reprezentaciju Njemačke?
Odricanja ima dosta. To nije lako. Kada drugi izlaze s prijateljima ja moram trenirati ili učiti. To nije stvarno lako pogotovo kada čovjek ima 20 godina. Nemam slobodu za slobodno vrijeme. Tako da je najbolje naći prijatelje koji su isto sportaši. Matični klub je Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Aktualno igrate prvenstvo, kup i Ligu prvaka, a još i fakultet i školovanje.

Može li se to sve osvojiti?
Može! Ali puno treba napora i rada. Mora se slušati. Liga prvaka je nešto najviše što se može osvojiti u vaterpolu. Prvenstvo i kup idu nekako sami od sebe. Osvojili smo prvenstvo Njemačke 36 puta do danas. Znači Liga prvaka i fakultet oduzimaju više napora.

U Ligi prvaka  aktualno  zauzimate prvo mjesto Tko je još u skupini?
U skupini igraju jako dobr ekipe. To su: mađarski Szolnok Viszilabda Sportclub, Pro Recco iz Italije, ZF Eger iz Mađarske, Jadran Carine Herceg Novi iz Crne gore i Club Natacio Sabadell iz Španjolske. U skupini su i Steaua Bucharest iz Rumunjske i španjolski AZC Alphen.

Vi ste jedan od rijetkih hrvatskih sportaša koji su rođeni u Berlinu i ima sreću da uči i igra još uvijek u Berlinu. Imate li već profesionalni ugovor?
Da imam profesionalni ugovor i potpisao sam ga prvi put s 16 godina i jako sam sretan zbog toga.

Tada ste bili premladi za prvi potpis?
Da, tada su to učinili moji roditelji. Prijašnji ugovori bili su na godinu dana. Ovo ljeto potpisao sam  ugovor s Wasserfreunde Spandau 04 Berlin na dvije godine.

Video vijesti

Najave i termini