INTERVJU   Prof.dr. Miljenko Bura – Hrvatska je zemlja neiskorištenog potencijala zdrastvenog turizma.
U Berlinu je održana 4. Godišnja konferencija o medicinskom turizmu „4th ANNUAL MEDICAL TOURISM CE CONFERENCE“ u organizaciji tvrtke Euroevents. Uz brojne priznate stručnjake, otvorenju je kao pozvani govornik pristustvovao i dr. Miljenko Bura, konzultant i Predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Zagreba, konzultant u zdravstvu, turizmu i zdravstvenom turizmu, koji je i sam osnivač i inicijator međunarodne konferencije o zdravstvu i turizmu Adriatic regije (AHT INVEST). Među ostalim, dr. Miljenko Bura je u svom izlaganju istaknuo važnost korištenja alata koji povezuju zdravstveno turističke usluge i potiču njihovo korištenje. U tom smislu predstavljen je Health Card - ujedno partner konferencije. Dr Bura je svoj boravak u Berlinu iskoristiti za razvijanje i unaprijeđenje Adriatic Health platforme te je dao ekskluzivni intervju za
Berlinski magazin. Prof. dr. Bura u Berlinu,15. i 16. veljače održana je četvrta po redu konferencija na temu medicinskog turizma.
Vi ste bili jedan od govornika?
4. Godišnja konferencija o medicinskom turizmu koja je održana u Berlinu je konferencija s određenom tradicijom. Orijentirana je na razvoj medicinskog turizma u srednjoj Europi. Ja sam pozvan kao onaj koji več 10-tak godina sudjeluje u cijelom projektu globalnog razvoja medicinskog turizma ali naravno i onaj koji ima iskustva u području Hrvatske i jadranske regije i kao jedan od onih koji su unatrag 10 godina aktivni na tom području. Za nas je značajno sudjelovanje na ovoj konferenciji jer imamo puno razloga učiti od Njemačke, koja se u posljednjih 5-6 godina pretvorila u jednu od značajnih destinacija medicinskog turizma. Za nas je ovo iskustvo Njemačke upravo jedna mogućnost obzirom da veliki broj Nijemaca provodi ljetne praznike u Hrvatskoj, da vidimo i ostvarimo suradnju s Njemčakom za pred sezonu i pod sezonu, na koji način možemo privući njemačke turiste kako bi tijekom cijele godine dolazili u Hrvatsku.
   
Što ste Vi tematski točno naglasili u svome predavanju u Berlinu?
Tema je bila da ulazimo u jednu novu značajnu fazu u razvoju općeg zdrastvenog sustava u Hrvatskoj, koji će biti orijentiran na medicinske usluge ali i na jednu podršku turistima koji dolaze u Hrvatsku i izvan sezone. To se odnosi prije svega na stariju populaciju 70-75 godina koja ima potrebu da u dužem boravku obave određene preglede, također to se odnosi na naše ljude koji žive u Hrvatskoj ili su umirovljeni u Njemačkoj a provode u starom kraju mjesece i mjesece a htjeli bi i prezimiti. Govorimo o projektima koji bi trebali osigurati bolju infrastrukturu. O gradnji bolnica kapaciteta 100-200 kreveta na visokom nivou  s standardom kao u Njemačkoj. U tome slučaju naš čovjek umirovljenik u Njemačkoj može s punim povjerenjem koristiti te usluge i da mu te uslugu budu dostupne i priznate od nejmačkog osiguranja.

Mišljenja ste da Nijemci ne poznaju zimsku Hrvatsku?
Definitivno ne poznaju! Ja sam se u to uvjerio i ranije a sada u ovoj cijeloj priči ne nudi im se Hrvatska u tom ostatku godine a resursi su isti. Moje pitanje i u Stuttgartu,Münchenu i sada i u Berlinu je bilo da li je zgodnije obilaziti Dubrovačke zidine, slapove Krke, sveti Donat ili svetog Jakova u Šibeniku,  na temperaturi od 42 ljeti u 7. ili 8. mjesecu ili na temperaturi od 22.-24. ili recimo u 10. ili 11.mjesecu ili u proljeće. To je nešto što mi sami sebi moramo pojasniti a onda takvu Hrvatsku ponuditi. Mi jednostavno nemamo dovoljno svjesti o tome. Nudimo najjednostavniji oblik masovnog turizma i mislim definitivno da je ovo put na koji se možemo odmaknuti od tog jeftinog turizma prije svega.

Vi ste osnivač “Medicinske Mreže” d.o.o.,  dugogodišnji djelatnik KBC-a Zagreb, otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata, s međunarodnim ugledom i velikim uvidom u organizaciju i stanje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj?
Medicinska Grupa d.o.o. je investicijsko-konzultantsko-tvrtka za razvoj projekata zdravstva i turizma. Kao konzultantska tvrtka specijalizirana za projekte zdravstvenog turizma u Hrvatskoj već devet godina, od svog osnivanja (2008.), potiče i provodi projekte održivog rasta te zagovara i promovira brži razvoj posebnog oblika turizma koji spaja zdravstvenu industriju i turizam. Mi oko sebe okupljamo različite profile stručnjaka od medicinara, hoteljera sa iskustvom u zdrastvenom turizmu u toplicama, do financijskih stručnjaka koji mogu napraviti studije isplativosti do arhitekata koji će napraviti erhitekstonska riješenja i drugo. Mi smo se profilirali za projekte koji nose tu zdrastveno komponentu uz turističku dio i tu smo prepoznati. S druge starne imamo značajne partnere to su poznate međunarodne tvrtke kao tvrtka TAHPI (Total Alliance Health Partners International),Australija koja ima 40 godina iskustva u planiranju i izgradnji različitih zdravstvenih ustanova do najvećih bolnica diljem svijeta. Naš sponsor je  i AMBASSADOR CARE, Sjedinjene Američke Države. Tvrtka 40+ godina promiče zdravlje i unapređenje kvalitete života za silver generaciju.  Sponzor nam je i Američko-hrvatsko partnerstvo sa sjedištem u Washingtonu D.C.; tvrtka je osnovana radi stvaranja uvjeta i infrastrukture za silver generaciju i zdravstveni turizam visoke kvalitete. To je naš partner za ovu priču koji želimo razvijati sa američko-hrvatskom dijasporom. Znači možemo se pojaviti kao ozbiljan partner za sve one koji žele investirati. Od nedavno smo uspostavili partnerski odnos s njemačkim udruženjem medicinskog Wellnessa. Oni su partneri za projekte u Hrvatskoj.

Možete li nam nešto reći o projektu s američko-hrvatskom dijasporom?
U Washingtonu je osnovano Udruženje hrvatsko-američkih poduzetnika „The Association of Croatian American Professionals". Udruženje okuplja, stručnjake i znanstvenike iz raznih struka koji su iz Hrvatske ili hrvatskih korijena, a koji žive i rade u SAD. Kroz tu liniju biznis interesa naše dijaspore mi želimo djelovati. Mislimo da je to način na koji naša dijaspora može pomoći Hrvatskoj.   

Nove bolnice, novi hoteli, nova mediteranska naselja i novi mediteranski  gradovi, mogli bi zaustaviti i odlazak Hrvata iz Hrvatske?
Definitivno! To je put, to jedna vizija, to je razlog zašto sam ja ušao prije 10.-tak godina u sve ovo. Jer sam imao i dosta posla i obveza u kirurgiji. Ali to je bila moja vizija. Ja sam uvjeren da će se ona ostvariti. Koliko brzo, to ovisi o svima nama. Bez infrastukture, nema napretka. Treba se vratiti izvornom kamenu i izvornom mediteranu zbog koga naši turisti i dolaze. Mi to promoviramo i svjedočimo, da imamo jako puno onih koji žele ulaziti u takve investicije. Gdje će se prepoznati mediteranski ambijent i mediterasnka hrana proizvedena u Hrvatskoj, koja će omogućiti onu plavo-zelenu Hrvatsku o kojoj sanjamo 40-50 godina da se spoje Slavonija i more. Naši ljudi odlaze a mi ih hoćemo na taj način zadražati. Trebali bi stvoriti uvjete da u sljedećih pet godina u svakome trenutku u Hravtskoj bude 100.000 cjelogodišnjih boravaka a nema razloga da ih ne bude i 200.00. nema razloga da ih ne bude.  Takve usluge traže veliki broj zaposlenika. Nose veliko zapošljavanje. To ne treba nikome pojašnjavati što bi trebalo to značiti za Hravtsku. To su uslugu daleko od onoga što imamo u ljetnom turizmu, puno zahtjevnije. Moj dolazak u Berlin je ponuda poslovnim ljudima Nijemcima i Hrvatima da se uključe u ovu priču i da im pomognemo da pronađu mjesto za investiranje u Hrvtskoj na ovoj liniji, zapravo stavranje cijelogodišnje destinacije Europe u hrvatskoj na ovom području.
    
U Berlinu na 4. Godišnjoj konferenciji o medicinskom turizmu  u svome izlaganju istaknuli ste važnost korištenja alata koji povezuju zdravstveno turističke usluge i potiču njihovo korištenje. U tom smislu predstavljen je Health Card - ujedno partner konferencije u Berlinu?
“Health Card” je kartica kojom ostvarujete popuste od 10 do čak 50%. Popust vrijedi za sve načine plaćanja kao i za sve usluge zdravstvenih ustanova u neograničenom broju tretmana tijekom perioda od godine dana. Imamo oko 200 ustanova u RH koje su uljučene u ovaj project. “Health Card” zahvaljujući ekskluzivnim dogovorima s pružateljima zdravstvenih usluga, okuplja vrhunske odabrane pružatelje medicinskih usluga u Hrvatskoj i okolnim zemljama koje našim članovima za samo 50 Euro godišnje omogućuju pogodnosti i popuste koji su dogovoreni sa svakom od ustanova posebno. Najčešća i najinteresantnija pitanja vezana su za stomatološke usluge i tretmane. Imamo u RH najkvalitetnije stomatološke klinike koje su dio naše mrže i koje nude popuste za vlasnike “Health Card” kartice kojima nude 10,15 ili 25% popusta. Popusti vrijede za sve usluge koje ustanova pruža i jednako važi za plaćanje u gotovini ili kreditnom karticom.
Detaljne  informacije o “Health Card” kartici  dostupne su na adresi: http://www.health-card.com.
 
Profesore Bura, Vi ste predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Grada Zagreba. Kako bi se mogli Hrvati u Njemačkoj uključiti u ove turističko-zdrastveno projekte?
Klaster je jedna neprofitna udruga. Cilj Klastera je promicanje sinergijskog razvoja i unapređenje pružanja usluga u zdravstvenom turizmu, ali i jačanje pozicija članova Udruge na međunarodnom tržištu usluga zdravstvenog turizma. Cilj nam je da Zagreb izraste u pravu destinaciju medicinskog turizma. Te usluge će biti i za lokalno stanovništvo ali i omogućiti i da drugi dolaze i da cijelo gospospodarstvo ima velike koristi od toga. Moj poziv Hrvtima u Njemačkoj je, pridružite se ovim našim projektima. Medicinska grupa kao konzultantska grupa može Vam u ovome trenutku ponuditi jedan niz definiranih projekata od: manjih bolnica, izgradnje naselja na nekim otocima, ukjučeni smo u projekt aerodroma Stankovci u aspektu zdrastveno turističke priče i mnoge druge projkete.
Sve informacije dostupne su na internetskim stranicama https://www.medicinska-mreza.com.

Korisnici zdrastvenog turizma ostavljaju  dnevno 7-8.000 Eura  i više od 15% korisnika putovanja u Svijetu  vezano je za zdrastveni turizam.
Turska je treća u Svijetu u zdrastvenom turizmu. Hrvatske je propustila dosadašnje šanse na ovom polju turizma?
Žao mi je, znam što je Turska npravila na ovom polju turizma. Oni svake godine grade po 10-20-30, bilo je perioda i 50 bolnica. To je dobro za lokalno stanovništvo ali i za dolazak stranih turista. To je taj dio koji ja zagovaram i kroz ove klastere ali i kroz ova djelovanja i savjetovanaj i mislim da ulazimo u tu fazu. Ono što tražimo i trebamo je određivanje zdrastvenog turizma kao jednog strateškog pravca ali mislim da ni nismo daleko od toga. Ne da o tome govore i neki ministri nego i sam premijer Plenković u nekoliko zadnjih mjeseci je rekao da Hrvatska ima veliku šansu u zdrastevnom turizmu. Ovo je jedan projekt koji je sve hrvatski i koji otvara dovoljno mogućnosti za sve. Ja mislim na nas u Hravtskoj ali i na dijasporu koja može imati značajnu ulogu u razvoju zdrastevnog turizma. Zdrastveni turizam i nova naselja u Hrvatskoj će se razviti, polako, puzajući i bez nas, međutim moramo slijediti primjer Turske i ubaciti sve u veću brzinu. To je perspektiva za sljedećih 10 godina da vratimo isljene ljude, ne samo koji su nedavno otišli nego i one koje su otišli u zadnja tri desetljeća. Sve je više entuziasta koji vjeruju u ovu priču. Idemo je zajedno ostvariti kroz to zajedništvo.

U Zagrebu od 2009. organizirate mnoge tematske sastanke na temu medicinskog turizma.
Poznat je Investicijski forum zdravlja i turizma Adriatic regije koji je namijenjen gospodarstvenicima i poduzetnicima, medicinarima i stručnjacima  turističkog i destinacijskog menadžmenta i svima onima koji žele investirati  i poslovati u najbrže rastućoj grani gospodarstva u posljednoj dekadi. Nakon 2017. i prvog foruma priprema se za jesen novi 2. Forum?
Od konferencijskih priča kako je Hrvatska lijepa, poželjna, kako ima potencijale, nema puno koristi. Ovo je jedan iskorak u konkretne projekte. Prošle godine prikazali smo 8 konkretnih projekata. Jedan od njih je bii i potencijalni projekt aerodroma Stankovci o kojem ste Vi pisali. Jedan je i projekt novog naselja na otoku Pašmanu s 5000 žitelja. Tender je sada otvoren. Radimo na tome da se dovrši jedna bolnica za kardiologiju kod Splita projektu koji je započela jedna turska grupacija. Imamo dosta kvalitetnih lokacija i konkretnih projekata koji nose jednu novu priču za hrvatsko zdrastvo i hrvatski turizam ali i ukupno za hrvatsko gospodarstvo.

Video vijesti

Najave i termini