Državni tajnik Ivo Milatić sudjelovao je na 4. Međunarodnoj konferenciji o energetskoj tranziciji u Berlinu.
Berlinski tranzicijski dijalog za energetiku 2018. godine naziv je konferencije koja je održana u Berlinu pod pokroviteljstvom Savezne njemačke vlade i  Udruge obnovljivih izvora energije (BEE) te njihovih partnera koji su bili  domaćini  i organizatori dvodnevne  4. međunarodne energetske konferencije u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, u Berlinu. Berlinski tranzicijski dijalog za energetiku 2018. godine  održava se jednom godišnje a sastaju se međunarodni energetski i inozemni kreatori iz domena  industrije, znanosti i civilnog društva, kao i svjetski vodeći energetski stručnjaci, pod motom “Prema globalnoj tranziciji energije”.
Razgovaraju o aktualnim kretanjima u energetskoj politici, inovativnim mehanizmima politike, novim mogućnostima ulaganja i budućim poslovnim modelima koji proizlaze iz globalne tranzicije energije.
 
Berlinski tranzicijski dijalog o energetici pokazao se kao idealna platforma za međunarodnu publiku kako bi raspravljala o održivim konceptima međunarodne transformacije energetskog sustava.
2018 godine na 4. međunarodnoj konferenciji o energetskoj tranziciji u Berlinu nazočilo je više od 2.000 sudionika  iz 93 zemalje s ukupno 50 izaslanstava i više od 30 ministara vanjskih poslova ili tajnika državne vlasti i Ministarstva vanjskih poslova.
Hrvatsku delegaciju na Berlinskom tranzicijskom dijalogu za energetiku 2018. godine predvodio je Državni tajnik Ivo Milatić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Konfernciji je nazočio i veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman. 
Nakon konferencije u Berlinu razgovarali smo s državnim tajnikom Ivom Milatićem za Berlinski magazin.
OVDJE POSLUŠAJTE DIO RAZGOVORA S DRŽAVNIM TAJNIKOM IVOM MILATIĆEM

Teme konferencije su bilo što se nas tiče iz Ministarstva energetike očekivan, znači ta vječita tema, kako i na koji način na najbezbolniji najbolji mogući ekonomski način prelaziti na praktično, nisko ugljično društvo. Dekabonizacija energetike je stvar koja je jednostavno naša neminovnsot i koja se već počela događati i ona će se dogoditi.

Tema konferencije je bila i energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije. Opći zaključak je da nigdje se nije moglo započeti s  obnovljivim izvorima energije bez izdašnog potpomaganja države. To se dogodilo u Njemačkoj jako intezivno ali i u Hrvatskoj postoji to pomaganje kroz plaćanje fiksne cijene za isporučeni kWh odnosno MWh i ono još uvijek traje i trajati će još izvjestan broj godina u smislu ugovora koji su se dogodili. Onda kasnije će krenuti drugi model koji će biti manje izdašan ali i dalje će biti pod potporom države.

U Berlinu sam shvatio i doznao da je Hrvatska na dobrom putu da radi sve ono što je ova berlinska konferencija proklamirala. To je da smo mi svoje ciljeve u smislu obnovljivih izvora energije debelo premašili. Hrvatska je imala cilj da do 2020 godine ima 20 % energije koja se utroši iz obnovljivih izvora a mi smo danas na 28%, kazao je državni tajnik Milatić. Očekujemo da će mo do 2020. biti negdje na 30%.  

Hrvatska danas proizvodi 18% od ukupne proizvodnje električne energije što proizvodi iz obnovljivih izbora energije koji su vjetar, sunce i bio mase. Tu je dodatno i hidro potencijal koji praktično se približavamo i na 50% energije iz obnovljivih izvora energije. Ovo su klasični a ovo su ovi novi izvori. Naš cilj je sigurno u budućnosti da pojačamo te obnovljive izvora energije. Koji će naš cilj biti do 2030. Vidjet će mo što će EU propisati. Jasno je da će mo dobiti ciljeve, koje ja se nadam da ćemo moći ostvariti.

Na konferenciju u Berlinu ja i veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman imali smo jedan važan bileteralni sastanak sa gospodinom Miguelom Bergerom koji je pomoćnik ministra u Ministrastvu vanjskih poslova SR Njemačke koji je zadužen za energetiku. Sva politika Njemačke prema drugim zemljama a u ovom slučaju Hrvatske, kreira se preko toga ministarstva. Jako nam je bilo bitno da prenesemo poruku za sve ono što je Hrvatskoj bitno i što očekujemo u smislu EU i Njemačke da nas podrže. Jasno oni su imali za njih interesantna pitanja obzirom na jako njemačko gospodarstvo i jaki obnovljivi sektor u Njemačkoj. Tu smo i te kako došli do nekakvih suglasja i planova što u budućnosti napraviti. Tako da očekujem da po donošenju energetske strategije ćemo imati u Berlinu jedno ozbiljno prezentiranje, jednu ozbiljnu temu i jedana forum na temu energetike u smislu koperacije između Hrvatske i Njemačke, odnosno između Njemačke i Hrvatske privrede, kazao je državni tajnik Milatić.

Hrvatska danas proizvodi 60% potreba energije i uvozi 40% potreba energije. Mi imamo instalirano snage za proizvoditi i 80%  ali obzirom da imamo dosta instaliranog i na ugljen i na plin TE Sisak, Plomin ili toplane unutar gradova posebno toplana Zagreb, svjesni ste toga da je vrlo često lakše uvesti energiju nego je onda na skupe troškove proizvoditi. Tako da je ono što je sigurno da mi proizvodimo negdje oko 55-60%. Ako računate da nekih 300 MWh snage imamo u Krškom to se računa kao naš uvoz ali to je indirektno i dalje naša proizvodnja. Naš cilj je da u budućnosti što je moguće lakše, dođemo do što veće proizvodnje unutar zemlje koja je isplativa iz razloga što bi time smanjili uvoz.

Povećali bi gospodarski rast a u sigurnosnom i svakom drugom smislu napravili bi domaću proizvodnju i bili bi neovisni. To treba jasno razlučiti od ovoga što često opozicija u Hrvatskom Saboru govori nama, kako smo u ruke stranaca dali vjetroelektrane. Ja naglašavam da to nije točno. To su sve hrvatske tvrtke čiji su vlasnici stranci. Tu trebamo jasno razlučiti da svako poduzeće koje je u Hrvatskoj osnovano, je hrvatsko poduzeće. Ovim putem mogu poručiti i hrvatskoj dijaspori koja je eventualno zainteresirana za ulaganja u energestki dio, da obnovljivi izvori su definitivno prilika, ne samo nešto što će se početi razvijati nego nešto što je već debelo, ima desto projekata u tijeku, gdje bi se ljudi mogli uključiti u dijeli investiranja da se pojave kao partneri, jer definitivno obnovljivi izvori su nešto što je budućnost, kazao je državni tajnik Milatić.

Odnosi Hrvatske i SR Njemačke na energetskom polju su savršeni. Nemamo nekih posebnih problema, kazao je Državni tajnik Ivo Milatić za Berlinski magazin, koji je sudjelovao na 4. Međunarodnoj konferenciji o energetskoj tranziciji u Berlinu.

Video vijesti

Najave i termini