Hrvatski frizeri u završnici natjecanja u Berlinu „Osis made to create 2017”.
Predstavnici Hrvatske sudjelovali su na ovogodišnjoj dodijeli nagrada i edukativnim danima u Berlinu prilikom dodijele nagrada „Osis made to create 2017” za minulu 2017.godinu. Hrvatsku delegaciju u Berlinu predvodio je Goran Kotur, direktor poslovne jedinice Henkel Beauty Care Professional za Hrvatsku. U razgovoru za Berlinski magazin Kotur je kazao. Naša je zadaća da ugostimo hrvatske predstavnike na ovom događanju. Radi se o hrvatskim poduzetnicima koji surađuju s Henkelom u Hrvatskoj. Ideja cijele priče je da se organizira druženje svih frizera centralne i Jugoistočne Europe u organizaciji našeg regionalnog ureda iz Beča.

Ove godine je izbor pao na Berlin. U Berlinu je na završnoj večeri upriličena dodijela nagrada najboljim u raznim kategorijama. Druženje je zamišljeno kao jedno druženje povezano s internim natjecanjem u izboru najboljih frizura u tri kategorije: muška frizura, avangardna ftizura i elegantna ženska frizura.
Schwarzkopf Professional je jedna poznata marka u cijelom svijetu i kao brend pripada tvrtki Henkel orginalno njemačkom koncernu ali nazočnom u cijelom svijetu u preko 150 zemalja svijeta. U Hrvatskoj postoji tvrtka Henkel već više od 20-tak godina. Zagreb je za Henkel regionalni centar, gdje je uprava koji pokriva države nastale iz bivše  države, te Bugarsku i Albaniju, kazao nam je Goran Kotur, direktor poslovne jedinice Henkel Beauty Care Professional za Hrvatsku.U Berlinu su nazočilo predstavnici iz više od 15 zemalja centralne i istočne Europe. Svi frizeri koji su upoznati s propozicijama natjecanja bili su upoznati s pravilima prijava i neovisni internacionalni žiri birao je pobjednika u sve tri kategorije na razini država sudionica natječaja, za 2017.godinu. Nakon toga u Berlinu je izabran generalni pobjednik u svakoj od navedenih kategorija na nivou 15 zemalja centralne i istočne Europe. Iz Hrvatske su pristigli izuzetno kvalitetni radovi. Imamo situaciju da nam je prošlogodišnja pobjednica u jednoj kategoriji, ove godine pobjednica u dvije kategorije, to je  Marina Brkanac iz Nove Gradiške, kazao je Kotur.

Hrvatsku je predstavljala i frizerka Alenka, pobjednica u muškoj konkurenciji, koja je zaposlenica zagrebačkog fizerskog salona Saša Art, te jedna od dvoje hrvatskih sudionika koji su bili u konkurenciji za generalnog pobjednika u tri navedene kategorie na nivou 15 zemalja centralne i istočne Europe.

Hrvatsku delegaciju predstavljalo je 10 članova. Kazao nam je Goran Kotur koji je odgovoran za profesionalnu kozmetiku, direktor poslovne jedinice Henkel Beauty Care Professional za Hrvatsku. Henkel Beauty zapošljava u Hrvatskoj više od 150 radnika i nekoliko puta je proglašavan kao najpoželjnija uspješna tvrtka srednjeg poduzetništva.

Vlasnica frizerskog salona Retrika, Marina Brkanac iz Nove Gradiške, prijavila se na natjecanje „Osis+ made to Create“ za 2017.godinu u organizaciji Schwarzkopf Professionala. Na natjecanju su sudjelovali  Schwarzkopf saloni na razini Hrvatske. Radovi su se slali u Hamburg, gdje je žiri od 26 članova iz 15 zemalja odlučivao o pobjedniku.

Vlasnica frizerskog salona Retrika, Marina Brkanac iz Nove GradiškeMarina Brkanac frizerka iz Nove Gradiške dvostruka hrvatska pobjednica i kandidatkinja za pobjednika u dvije kategorije u Berlinu u završnici nije imala sreće za pobjedu u jednoj od kategorija među kandidatima 15 zemalja sudionika. U Berlinu nam je kazala, kako je ponosna na to da je kao hrvatska pobjednica u dvije kategorije imala priliku u Berlinu sudjelovati u finalu ovoga natjecanja.

Kazala nam je kako je ime svome frizerskom salonu Retrika u Novoj Gradiški dala kao kreativno ime, jer smo mi frizeri kreativci, bez velikog značenja tog imena ali se ime uklopilo u način i rad salona.
Imamo dosta hrabrih klijenata gdje dođe do izražaja moja kreativnost. Ja sam frizerka 15 godina a posljednje dvije godine imam svoj salon. U Hrvatskoj je bilo prijavljeno 50 frizerskih redova, kandidata za završno natjecanje u Berlinu.

Ja sam Hrvatska pobjednica u dvije kategorije. U Berlinu je bila konkurencija jako teška. Nisam očekivala pobjedu. Njihove fotografije su bile izuezetno dobre ali sam shvatila da sam bila dosljedna konkurencija, kazala nam je Marina Brkanac. Moj rad prati aktualne trendove i radove i svi smo na jednoj jako sličnoj razini.   
Ja sam prošlogodišnja pobjednica iz Barcelone. Pobjedila sam s frizurom u muškoj kategoriji za 2016.godini. Kada danas spomenomo fizerski salon ili nekadašnju “brijačnicu” što se promjenilo, pitali smo Marinu koja je odgovorila, da ima puno klijenata za uređavanje brade ali da britvu rijetko koristi jer nema klijenata za brijanje i ako se trudim da britvu što više koristim. U velikim gradovima u Hrvatskoj brijačnica se vraća na velika vrata, vraćaju se stari načini rada.

Vraćamo se korijenima, što je izuzetno bitno za naš posao. Kod mene u salonu se osjeti dašak brijačnice, imamo neke stare instrumente i mašinice, ali dečki koji dolaze na uređivanje brade daleko doprinose tome. U Hrvatskoj ja svojim klijentima volim preporučiti novu frizuru, drugačiju, ne volim se zadržavati na klasikama, volim promjene. Prilagodim se klijentu. Trenutačni trend u Hrvatskoj je isti kao i bilo gdje u svijetu, svi mogu sve nositi u kontekstu načina odijevanja. Berlin me je oduševio i volim ovakav način života, ponašanja i stil ljudi. Nadam se da ću opet doći u Berlin nekom drugom prilikom, stvarno mi se dojmio grad. Sljedeće naše natjecanje bit će u Londonu, kazala nam je u Berlinu Marina Brkanac koja je u Berlinu bila skupa sa suprugom Marijanom.

A da je svijet malen Marina i Marijan Brkanac imali su priliku za sastanak i kratko druženja sa svojom sumještankom Mandom Schuchardt (na slici desno) koja živi u Berlinu, koja im je pokazala neke od znamenitosti Berlina u kratkom i srdačnom druženju.

Video vijesti

Najave i termini