INTERVJU Helena Mamić, magistrica glazbe sopranistica i liječnica s novom adresom u Berlinu.
Vi ste  rođeni u Canberri, Australija. Koliko dugo ste živjeli u Australiji i odakle su roditelji došli?
Ja sam živjela  u Australiji do moje 5 godine života do 1989.godine. Moji roditelji rođeni su u općini Tomislavgrad. Otac je iz Mijakovog polja a majka je iz Korita. Konačno sam ostvarila taj svoj dio životnog putovanja, te sam se nastanila u Berlinu prije mjesec dana.

Završili ste glazbene studije na Glazbenoj školi, Australskom nacionalnom sveučilištu gdje ste stekli glazbeni magisterij. Što ste odabrali za magistarski studij?
Za magistarski studij koji sam upisala nakon svog dodiplomskog studija solo pjevanja na Akademiji „School of Music na Australian National University u Canberry postigla sam titulu „Master of Music na Australian National University u Sydneyu, u klasi tenora dr. Paul Mc Mahon. Upisala sam magistarski studij opernog pjevanja tj. Operni modul i komorna glazba koji se isključivo odnosi na avangardnu glazbu, to vam je glazba 20. i 21. stoljeća.

Recite nam nešto o tim australijskim godinama Vašeg školovanja i života?
Moje godine života u Australiji djele se na nekoliko etapa. Bila sam prvih pet godina mog života u Australiji. Potom sam s roditeljima u prijeratnom period doselila u Split, potom sam se vratila na studij u Australiju nakon što sam diplomirala moj prvi fakultet u Splitu (medicinu). Dakle to je bilo razdoblje od 2012. kada sam išla dovršavati svoj dodiplomski studij. Tek sam 2014. diplomirala i stekla naziv prvostupnika glazbe, potom sam iste godine upisala magisterij kojega sam uspješno obranila 2015. i stekla titulu magistrice glazbe, to jest smjer solo pjevanja.

Još tijekom studija osvojili ste brojne prestižne nagrade?
Da, doista sam imala veliku čast biti dobitnica nekoliko prestižnih nagrada ali smatram da je svaka nagrada po sebi jedan veliki trijumpf u životu. Rado bih istakla stipendije koje su bile nagrade za moj požrtvovani dugoročni rad. Bile su to nagrade za vrijeme dodiplomskog studija kao i nagrada “Kornfeld Postgraduate Scholarship” kao najbolja studentica solo pjevanja na magistarskom studiju. Te još nekoliko nagrada koje sam dobila na natjecanjima u Australiji. Jedna nagrada je i za najbolju izvedbu avangardne pjesme to jest solo pjesme napisane u 21.stoljeću.

Kada se i kako rodila ljubav za glazbom?
To je jedan dosta neobičan put. Ja sam prva u obitelji koja se uopće profesionalno bavi glazbom. Moji roditelji su mi utkali ljubav prema glazbi. Oni se nikada nisu bavili glazbom ali su je voljeli slušati. Klasiku, modernu ili „Rock 'n' Roll“, svašta su lijepoga slušali. Tako su kultivirala ljubav prema glazbi, naročito za klasiku.

Kako je tekao Vaš glazbeni put. Dugo ste pjevali i u splitskom katedralnom zboru s kojim ste u Rimu nastupili pred Svetim Ocem Papom, Ivanom Pavlom Drugim?
Da, to mi je bila jedna velika čast i zadovoljstvo i doista jedan unikatan trenutak. Taj period pjevanja u  splitskom katedralnom zboru odnosi se na moj period Srednje škole dok sam išla u Medicinsku školu i to je u biti bio period kada sam počela s pripremnom glazbenom školom u školi Josipa Hatzea u Splitu. Događa se taj preokret koji me je doveo do toga čime se danas bavim, što se tiče solo pjevanja.

Nastupate i kao recitalist. Recite nam nešto o toj umjetničkoj grani Vašeg djelovanja. Sada imate adresu stanovanja u Berlinu, ali u Njemačkoj ste već nastupali?
Imala sam zaista lijepih suradnji s kolegama isto kao recitalistica nastupati. U biti to je grana glazbe koja se odnosi većinom na komornu glazbu. Dakle nastupate ili kao duo s klaviristom ili nastupate kao trio ili kvartet ovisi o ansamblu s kojim nastupate. Ono što sam bila njegovala dosta za vrijeme mojih studija je bila komorna glazba. Smatrala sam da je to kolegij koji je ustvari socijalizirao sve nas glazbenike. Konkretno što provedemo nekad 5-6 sati u vježbanju u ansamblu tako mi postajemo prijatelji. Tako su se rodila mnoga predivna prijateljstva koja su i danas aktualna.

Imate radno iskustvo i kao  vokalni pedagog i glazbeni terapeut. Recite nam nešto o ova dva Vaša interesantna zanimanja?
Vrlo rado bih željela krenuti u novu karijeru  pogotovo na ovom jednom području koje uvažava i dosta je kompatibilno s takvom jednom djelatnosti. Dakle pedagogijom se bavim zadnjih 10 godina ali glazbenom terapijom se bavim od kada sam magistrirala. Imala sam jedan dosta osebujam kolegij glazbene terapije pri mome fakultetu koji me je osposobio da radim kao terapeut i koji mi je dozvolio tu slobodu kretanja u mojoj dodiplomskoj tezi.
Moj terapeutski rad se sastoji od toga da radim s djecom i adolescentima koji imaju određene psihomotoričke smetnje. Najviše sam radila s  djecom i adolescentima koji imaju autizam i disleksiju. Rad s takvom populacijom je jedno veliko obogaćenje. Ne samo da pomožemo potrebitima i mi se razvijamo ne samo kao pedagozi nego kao i znastvenici..... CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U NOVOM BROJU TISKANOG IZDANJA BERLINSKOG MAGAZINA BM 188...

Video vijesti

Najave i termini