Predavanje stručnjak iz  hrvatskih zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranju u Berlinu.
U organizaciji Veleposlanstva RH u Berlinu i Hrvatske katoličke misije Berlin u dvorani Hrvatske katoličke misije u Berlinu (Feldstr. 4, 13355 Berlin) održano je predavanje stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o temama iz područja hrvatskog mirovinskog sustava, dječjeg doplatka i sustava zdravstvenog osiguranja.
Predavanje su održali stručnjaci za međunarodnu suradnju, Sandra Orešić rukovoditeljica službe za međunarodnu suradnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Dalibor Amanović Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Odjel za poslove Europske unije i međunarodnu suradnju, dok je delegaciju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osigurnaje predvodila načelnica pravnica Marija Barjaktarić Žuti iz središnje službe sektora za provedbu uredbi EU i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, odjel za poslove EU i međunarodna suradnja.

Predavanje je organizirno kao daljnji doprinos pružanju što kvalitetnijih informacija vezano uz teme koje su u komunikaciji s predstavnicima hrvatskih udruga i pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj identificirane kao relevantne i aktualne.

Na početku susreta nazočne je pozdravio župnik Fra Edvard Sokol. Pozdravio je oko 150 nazočnih sudionika predavanja koji su se odazvali pozivu veleposlanstva u Berlinu i HKM Berlin. Zahvalio se gostima iz domovine na poklonjenom vremenu i trudu i stručnim temama, važnim za Hrvate u Berlinu.
Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman pozdravio je nazočne i goste iz domovine. Kazao je kako konzularni odjel veleposlanstva često nije mjerodavan da da sve detaljne informacije Hrvatima u Berlinu, pa se došlo do zaključka da se uvedu neki bolji putevi komunikacije u suradnji s Župnim vjećem HKM Berlin kako bi smo mi približili nas vama, odnosno vi se približili nama, kako bi ste vi kroz nas osjetili svoju domovinu, kazao je između ostaloga veleposlanik dr. Grlić Radman.

Sandra Orešić rukovoditeljica služba za međunarodnu suradnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
govorila je o mnogim temama povezanim s zdrastvenim osiguranjem. Naglasila je povijest odnosa prije ulaska RH u EU i kakva je situacija danas i najosnovije crte o sustavu  zdrastvenog osiguranja u RH. Na početku je naglasila, ono s čime se stvarno možemo pohvaliti je ono da smo od prvoga dana imali odličnu suradnju s Njemačkom u području zdrastvenog osiguranja. Govorila je o ostvarenim pravima zdrastvenog osiguranja ako je osoba bila zdrastveno osigurana u Hrvatskoj ili Njemačkoj. Danas u EU osoba može biti osigurana u samo jednoj državi i s tim osiguranjem može se kretati cijelom EU. Orešić je između ostaloga navela u predavanju niz tema i odgovora na pitanja što kada odemo u mirovinu, kako ću onda kada se vratim u Hrvatsku, na koji način ću biti zdrastveno osiguran, da li mi uopće vrijedi njemačko osiguranje ili što se događa po odlasku u mirovinu i mnoga druga korisna pitanja. 

Dalibor Amanović savjetnik u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i  ravnatelj u Odjelu za poslove Europske unije i međunarodnu suradnju, govorio je o pravilima za određivanje zakonodavstva koje se primjenjuje prema uredbama EU za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti. U izlaganju je govorio o izaslanim radnicima prema uredbama EU, radu u dvije ili više država članica EU i potvrdi A1 i postupku izdavanja.

Načelnica pravnica Marija Barjaktarić Žuti iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje središnje službe sektora za provedbu uredbi EU i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, Odjel za poslove EU i međunarodna suradnja, govorila je o mirovinskom osiguranju, alimentaciji, isplaćivanju i priznavanju prava za doplatak za djecu i drugim temama. Naglasila je da se ne može ostvariti dupli doplatak za djecu u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Govorila je kako i kome se obratiti i kako ostvariti doplatak prema pravilima i uredbama koje to reguliraju. Prosječan doplatak za djecu u Hrvatskoj je 50 Euro dok je u Njemačkoj 200 Euro. Doplatak za djecu isplaćuje država zaposlenika ako otac radi u Njemačkoj a djeca i supruga (nezaposlena) su u Hrvatskoj, tada se doplatak ostvaruje u Njemačkoj, te drugi niz primjera i korisnih savjeta te odgovora na pitanja, u Berlinu je na zadovoljstvo nazočnih u prostorijama HKM Berlin, stručno pojasnila načelnica pravnica Marija Barjaktarić Žuti, iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Oko 150 nazočnih bili su zadovoljni s korisnim informacijama nakon predavanja u Berlinu, stručnjaka iz hrvatskih zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranju. Na kraju predavanja gostima iz domovine zahvalili su župnik Fra Edvard i predsjednica župnog vijeća Anica Krstanović.

Predavanje je popratila i televizijska ekipa s HRT-a predvođena Jozom Ćurićem i Acom Buntićem koji su snimili prilog o ovom interensantnom predavanju u Berlinu.

Video vijesti

Najave i termini