IZLOŽBA Učenici Hrvatske dopunske nastave priredili izložbu u veleposlanstvu u Berlinu.
U prostorijama veleposlanstva RH u Berlinu održana je izložba likovnih radova učenika hrvatske nastave u Berlinu. Tema je izložbe Hrvatska kulturna baština. Europska komisija proglasila je 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine. Iako je po veličini jedna od manjih zemalja u svijetu, Hrvatska je bogata raznolikom kulturnom baštinom. To su svi običaji i tradicije koji su ukorijenjeni u našoj povijesti, koji su temelj hrvatskog identiteta te imaju povijesnu, umjetničku, kulturnu i autentičnu vrijednost. Mnogi su od njih jedinstveni u svijetu i po njima je Hrvatska prepoznatljiva. Ovom ćemo izložbom prikazat dio tih blistavih dragulja hrvatske tradicijske kulture, naglasila je u pozivnici za ovu izložbu kordinatorica Hrvatske nastave u Berlinu Gordana Kešina. Izložbu učeničkih likovnih radova zajedno su organizirali Veleposlanstvo RH i Hrvatska nastava u Berlinu s temom Hrvatska kulturna baština.

Nazočne posjetitelje na početku je pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman. Kazao je kako je izuzetno obradovan dječijim radovima koji su izloženi u veleposlanstvu. Ti radovi su jedna iskrena refleksija jednoga stanja i osjećaja djeteta koje zapaža i koje želi dati vizualizaciju svojih osjećaja u vidljivi kontekst, kazao je između ostaloga veleposlanik RH.
Gordana Kešina kordinatorica Hrvatske nastave u Berlinu, pozdravljajući nazočne naglasila je kako je tema izložbe hrvatska kulturna baština. Hrvatska je  teritorijalno mala zemlja ali je zemlja bogate tradicije i bogate kulturne baštine. Mi smo izložili jedan manji dio onoga što pripada hrvatskoj materijalnoj ili nematerijalnoj baštini, naglasila je Kešina.

O malim draguljima hrvatske tradicijske baštine govorila je učenica 8. razreda Mia Glavrdić, koja je naglasila.
Iako je po veličini jedna od manjih zemalja u svijetu, Hrvatska je bogata raznolikom kulturnom baštinom. To su svi običaji i tradicije koji su ukorijenjeni u našoj povijesti, koji su temelj hrvatskog identiteta i imaju povijesnu, umjetničku, kulturnu i autentičnu vrijednost. Mnogi su od njih jedinstveni u svijetu i po njima je Hrvatska prepoznatljiva.
Naprimjer licitarsko srce. Ono nije samo slatki kolačić, nego šareni suvenir koju svaki posjetitelj kontinentalne Hrvatske rado odnosi kući. Slavonski bećarac i dalmatinska klapska pisma izvorni su glazbeni izričaji, rado slušani u domovini i izvan nje. Viteška Sinjska alka trči se već više od 300 godina u spomen na pobjedu nad Turcima 1715. kad su stanovnici Cetinske krajine obranili Sinjsku tvrđavu od osvajanja Osmanlija. Nekad se u svakom domu mogla naći čipka. Mnogi od nas imaju čipkane stolnjake, prekrivače,zavjese koje svjedoče kako su '}ńaše majke, bake i prabake bile pravi umjetnici u ovoj vještini. Čipka s otoka Paga početkom 20. stoljeća bila je toliko popularna da je prikazana na brojnim izložbama diljem svijeta, u Londonu, New Yorku, Beču, Milanu, Parizu. Voljela ju je i carica Marija Terezija koja je nana svom bečkom dvoru držala pašku čipkaricu koja je šivala čipku za potrebe dvora. O ukusnoj hrvatskoj hrani ne treba puno pričati. Nju treba kušati. Mediteranska prehrana i maslinovo ulje, slavonski kulen i torta Makarana iz Makarske također su na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Brojna su još bogatstva u našoj maloj domovini. Upoznajte ih, čuvajte i prenosite. Kad odete na more, zaigrajte picigin, za karneval se maskirajte u strašne zvončare, zapjevajte gangu i zaplešite linđo, kušajte soparnik i zagorske štrukle, naučite glagoljicu...
Budimo zajedno čuvari hrvatske tradicijske kulture! Kazala je Mia Glavurdić učenica 8. razreda Hrvatske nastave u Berlinu.
Veleposlanstvo RH pripremilo je i mali domjenak za sve sudionike i posjetitelje izložbe, koji su se ugodno kao i svaki put družili u prostorijama veleposlanstva RHu Berlinu.

Video vijesti

Najave i termini