Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman priredio u Berlinu godišnji prijam, za Hrvate u SR Njemačkoj.
Prvi je ovo ovako veliki prijam veleposlanika Dr. Radmana Grlića, za Hrvate u Njemačkoj, koji će postati tradicionalan, jednom godišnje, pred Božično, veliko okupljanje Hrvata u veleposlanstvu u Berlinu.
Suretu je nazočilo i pet Generalnih konzula Republike Hrvatske u SR Njemačkoj iz Düsseldorfa, Hamburga, Stuttgarta, Frankfurta i Münchena, te Dr. Peter Neumann počasni konzul Republike Hrvatske iz Dresdena.
Na prijem su pozvani predstavnivnici hrvatskih udruga, saveza i institucija koje djeluju u SR Njemačkoj. Pozvani su hrvatski gospodarstvenici, sportaši, glazbenici i umjetnici, te svećenici, članovi Savjeta Vlade RH u SR Njemačkoj i mnogi drugi Hrvati i Hrvatice koji žive i rade u Njemačkoj.

Ovogodišnji gost iz Hrvatske bio je Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH.
Svojom nazočnošću skup je uveličao i apostolski nuncij, veleposlanik Pape Franje u SR Njemačkoj, nadbiskup monsinjor Nikola Eterović.

Nakon prijama u prostorijama veleposlanstva RH u SR Njemačkoj u Berlinu, veleposlanik RH dr. Gordan Grlić Radman pozvao je sve nazočne na večernji advenstski koncert koji je održan u crkvi Sv. Sebastiana u HKM Berlin.

Glazbeni gosti iz Domovine, članovi asnambla Marko Polo, jednom dijelu uzvanika, predstavili su se već na prijemu u veleposlanstvu RH u Berlinu, gdje su otpjevali uvodnu glazbenu pjesmu, prije govora veleposlanika i državnog tajnika Milasa.
Nešto kasnije nakon prijema u veleposlanstvu, održan je cjelovečernji koncert ansambla Marco Polo iz Zagreba u prepunim prostorijama crkve Sv. Sebastiana u Berlinu, hrvatske župe na čijem čelu je fratar Edvard Sokol.
Ansambl koji čine 17.profesionalnih glazbenika i školovanih pjevači, na čelu s pokretačem i dirigentom  Antom Milićem, zadobio je velike simpatije nazočnih na prvom, ovakove vrste advenstkom koncertu u Berlinu, koji je povodom prijema, za Hrvate u Njemačkoj, priredio velepolsanik RH u SR Njemačkoj, dr. Gordan Grlić Radman.

Ansambl Marco Polo:
Barbara Suhodolčan, sopran
Lea Meznarić, sopran
Martina Ožanić, sopran
Elena Roce, sopran, alt
Nataša Jović, sopran, alt
Danijela Biondić-Vidaković, alt
Heda Gospodnetić, tenor
Stipe Sliško, tenor
Goran Grčić, tenor
Boris Klarić, bas
Mia Pleša, Alt
Sonja Gospodnetić, Sopran – Alt
Božo Vlašić, Bas
Lidija Ljubičić, Blockflote
Ema Stein, Laute
Martin Feler, Bass
Ante Milić Dirigent

Ansambl Marco Polo nastao je 2008. godine, a specijaliziran je za ranu, pretežno renesansnu vokalnu i vokalno instrumentalnu glazbu. U deset godina postojanja, ansambl je održao niz koncerata u Hrvatskoj (Zagrebačke ljetne večeri, Večeri u Sv. Donatu, Rovinjski ljetni festival, Lubeničke glazbene večeri, Eufrazijana, Organum Histriae i dr.) te u Irskoj, u Dublinu.
Dirigent Ante Milić rođen je 1969. godine u Parizu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Tijekom školovanja osvojio je nekoliko nagrada na pijanističkim natjecanjima u Hrvatskoj i Italiji. Nastupao je u desetak europskih zemalja te kao solist uz pratnju većine hrvatskih orkestara (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebački solisti, Hrvatski komorni orkestar Dubrovački simfonijski orkestar, Puhački orkestar HV i dr.). Od 1998. godine je docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Video vijesti

Najave i termini