Koncert Tamburaškog orkestra Wellebit za 1. Advent u Berlinu.
Wellebit još jednom oduševio Nijemce u Berlinu.
Tamburaši orkestar Wellebit božićnim koncertom  u crkvu Kapernaum u Berlinu, još jednom je zadobio pohvale i pozitivne kritike nazočnih koji su imali priliku nazočiti koncertu tamburaša Wellebita iz Berlina, koji je održan za 1.Advent 2108.
Nazočne je u ime domaćina srdačno pozdravila Barbara Simon (predsjednica Župnog vijeća Evangelsitičke crkve Kapernaum). Naglasila je da imaju posebnu čast da je koncertu povodom prvog Adventa nazočan i hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman sa suprugom Marijanom. Naglasila je kako više od 10 godina za prvi Advent imaju čast ugostiti tamburaše Wellebita i da su na to ponosni.
PRVI DIO ADVENTSKOG KONCERTA TAMBURAŠKOG ORKESTRA WELLEBIT

Prije samog početka koncerta nazočne je pozdravio voditelj i dirigent orkestra orkestra Wellebit Horst Bude. Pozdravio je Barbaru Simon, prijatelje orkestra i nazočne. Posebno je pozdravio veleposlanika RH u SR Njemačkoj dr. Gordana Glića Radmana i suprugu Marijanu.  Pozdravio je i hrvatske prijatelje Hrvate koji godinama prate rad i nastupe Wellebita u Berlinu. Bude je potom  nazočnima naglasio kako je orkestar na čijem čelu je on danas osnovan prije 116 godina od starne Franza Krznara koji je došao iz Velebitskog područja (nažalost još uvijek je nepoznato mjesto rođenja Franza Krznar. OP. A.)
U berlinskoj Evangelističkoj crkvi  Evangelischen Kirchengemeinde Kapernaum, Tamburški orkestar Wellebit i vokalna solistica Milica Kräft  u dva bloka otpjevali su 14 pjesama

Uslijedio je nastup  orkestra Wellebit koji aktualno ima 15 članova od kojih su neki zagazili u zrele glazbene godine, ali ne popuštaju ni duhom ni snagom a ni kvalitetom.  
Povezeanost Wellebita I Hrvata u Berlinu vrlo je plodonosna.
Koncert Tamburaškog orkestra Welebit  upriličen je prvi put za Hrvate u Berlinu davne1986.godine u prostorijama Hrvatske zajednice.  Nakon spomenute godine Tamburaški orkestar Welebit nastupio je 23 godine kasnije u Hrvatskoj zajednici u Berlinu 2009.godine i to u dva navrata, da bi se  se dogodio četvrti koncert realiziran u mijesecu siječnju 2011. kao Novogodišnji concert, glazbenika Nijemaca koji nastavljaju tradiciju sviranja tamburica, koju je ovome orkestru davne 1902.godine utako Hrvat Franc Krznar.
DRUGI DIO ADVENTSKOG KONCERTA TAMBURAŠKOG ORKESTRA WELLEBIT

Orkestar Wellebit osnovao je Hrvat Franz Krznar. Orkestar još uvijek posjeduje neke od instrumenata iz vremena osnivanja orkestra iz davne 1902.godine.  

Povijest Tamburaškog orchestra Wellebit također je zanimljiva priča. Prve četiri iskaznice registriranog društva Wellebit nosile su imena Hrvata.
Kako je to sve bilo na samim početcima? Hrvat Franz Krznar, krenuvši za Ameriku u Hamburgu je upoznao ženu svog života, Nijemicu  Elizabet, te promjenio svoj životni put i ostao živjeti u  Berlinu. Krznar je okupio glazbenike, orkestru dao naziv Wellebit po Velebitu gorju ispod koga je otišao u bijeli svijet. Živio je do 1945.godine u Berlinu kada je preminuo od posljedica ranjavanja pred kraj drugog svjetskog rata. Franz Krznar je rođen 4.9.1877.godine. Imao je člansku iskaznicu društva Welebit  broj 1, a datum ulaska u orkestar navodi se 01.02.1902.godine, kada je orkestar i osnovan. Po zanimanju je bio bravar a u članskoj iskaznici piše još da je bio dirigent orkestra.
PJESMA MARIJANA ZA MARIJANU GRLIĆ RADMAN

Negdje u drugoj polovini prošlog stoljeća u orkestru je bilo i nekoliko Hrvata kao potpornih članova. Među najpoznatijim je bio berlinski liječnik. dr.Branimir R. Jelić rođen 28.02.1905. koji je postao potpornim članom Tamburaškog orchestra Wellebit s članskom iskaznicom broj 3, te je plaćao mjesečnu članarinu od 1.DM. Dr. Jelić je bio član društva od 19.03. 1964. godine, a u članskoj iskaznici navodi se i da je isključen iz društva zbog politiziranja ili bavljenja politikom. Iskaznicu Welebita s brojem 4 imao je Hrvat, Ivo Garmaz koji je zanimljivo, bio prijavljen na istoj adresi kao i dr. Jelić u Ulandstr. 141 a isključen je iz društva zbog ne dolazaka na sastanke. Potpornu iskaznicu Welebita broj 2 imao je Ivo Marović rođen 7.9.1923 a u društvo se učlanio 22.2.1964.godine, mjesec dana prije dr.Jelića i Garmaza, s istom adresom stanovanja kao i Garmaz i dr. Jelić.  
Veliki broj nastupa tamburaškog orkestra Wellebit bio je protkan minulih desetljeća lijepim glasom Hrvatice, vokalne solistice Đurđe Brozičević, koja je u više navrata pjevala hrvatski glazbeni repoortoar na nastupima Wellebita,
116.godišnjaci zajedno su slavili. Tamburaški orkestra Welebit  koncertom je čestitao 1. Advent i 116. rođendan svome vršnjaku, Evangelsitičkoj crkvi Kapernaum u Berlinu (Ev. Kapernaum-Gemeinde) u berlinskoj općini Wedding

Koncert je održan u Evangelsitičkoj crkvi Kapernaum u Berlinu, koja je stara koliko i Welebit. Berlinska crkva koju je sagradio arhitekt Carl Siebhold (1854–1937), gdje je koncert održan, sagrađena je između 1900 i 1902.godine, u vrijeme osnivanja tamburaškog orkestra Welebit, u općini Wedding, današnje njemačke prijestoljnice Berlin.
Crkva je još jednom u međuvremenu posvećena nakon teških razaranja u 2. svjetskom ratu, pa je današnje ruho dobila tek 1959. Crkva Kapernaum koja nosi ime po malom ribarskom gradiću na obali Galilejskog mora, bila je prava raj za ljubitelje glazbe.
Jedinstvenost i glazbena zanimljivost orkestra Wellebit pokazana je i ovoga puta na koncertu uz glazbeno virtualne sposobnosti 15 glazbenika članova orkestra.
Hrvati su ponosni na osnivača Hrvata Franca Krznara, te hrvatsko ime Wellebit i hrvatske boje loga koje su utkane i krase njihovo ime i korice notnih knjižica na njihovim nastupima.

Oko 500 posjetitelja 1.Adventa u Berlinu uživalo je u koncertu tamburaša Wellebita, koji su još jednom potvrdili odličnu kvalitetu, ovog najstarijeg tamburaškog orkestra u Njemačkoj, koji je osnovao kako s ponosom naglašavamo, Hrvat Franc Krznar.
Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Glića Radman i suprugu Marijanu zahvalili su se voditelju orkestra Horst Bude na pozivu te mu je ovom prilikom uručio i prigodan poklon u znak zahvalnosti na svemu što čini u promociji Hrvatske.
Wellebit još jednom oduševio Nijemce u Berlinu. Nadgrobna ploča osnivača Wellebita Franza Krznara zbog neplaćanja grobnog mjesta (preminuli su u međuvremenu mnogi Krznarovi članovi obitelji), uklonjena je s mjesnog groblja u Berlinu 2014. U suradnji s nadležnim općinskim službama (autor ovog priloga koji je prije desetak godina i pronašao grobno mjesto Franza Krznara) radi na tome da se ponovno vrati nadgrobna ploča Franza Krznara i supruge Elizabet na mjesto gdje je i bila do 2014., te da nadležna berlinska općina (ili će se tražiti drugi naćim financiranja) simolično preuzmu održavanje grobišta Franza i Elizabete Krznar, koji su u Berlinu našli zajednički vječni mir a nama Hrvatima podarili ponosno ime i 116 godina do danas Wellebita, koji je ispisao već veliku povijesnu priču za mnoge današnje i sljedeće naraštaje Hrvata.
FOTO GALERIJA: Koncert Tamburaškog orkestra Wellebit za 1. Advent u Berlinu

Video vijesti

Najave i termini