Prijam nadbiskupa Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj povodom Nikoldana 2018.
Nikola Eterović  hrvatski nadbiskup koji je od 21. rujna 2013. apostolski nuncij u Njemačkoj, priredio je prijam za Nikoldan 2018. u prostorijama nuncijature u Berlinu gdje se odazvalo oko 200 uzvanika, koje je u pozdravnom govoru pozdravio papin veleposlanik u SR Njemačkoj, nadpiskup Eterović a potom i Berlinski nadbiskup mons. Heiner Koch.
Uzvanici su ovom prilikom čestitali i imendan nadbiskupu Nikoli Eteroviću. Apostolski nuncij nadbiskup dr. Nikola Eterović u pozdravnom govoru pozdravio je cijenjenu subraću svećenike, đakone,redovnike, časne sestre redovnice i sve druge nazočne uzvanike.

Nadbiskup Eterović govorio je o životu, radu i dijelu Svetog Nikole.
Zahvalio je nazočnima na odazivu u prostorije nuncijature i spremnosti da zajedno obilježe Nikoldan 2018. Pozdravljam vas sve skupa u ime Svetog Oca Pape Franje čiju čast imam da ga zatupam u Saveznoj Republici Njemačkoj, kazao je Eterović.

Nadbiskup Eterović je potom naglasio kako je sveti Nikola svetac koji okuplja ljude. On je veoma poznat, osobito na našem kontinentu Europi ali i u cijelom svijetu. Njega časte ne samo katolici nego i protestanti u Njemačkoj ali također i pravoslavci u svim zemljama Europe.  

Upravo je to postala jedna mala tradicija da je kao apostolski Nuncij na svoj imendan svetog Nikola pozovem predstavnike crkvenih ustanova u Berlinu i Njemačkoj, svećenike, redovnike, redovnice i laike da se sretnemo zajedno i da u čast svetog Nikole budemo skupa da razmišljamo o važnim pastoralnim zadaćama koje nam crkva predlaže u ovo dosta zahtjevno vrijeme i da podijelimo brige i nade kao također uspjehe zajedno.  
Ujedno da čestitamo Božić koji dolazi, jer pred Božić svi će ovi pastoralni djelatnici imati puno obveza, pa je na neki način sveti Nikola prigoda da na početku prve nedjelje Adventa već zaželimo sretne Božićne blagdane.

Sveti Nikola je poznat u svim kršćanskim crkvama zato možemo reći da je on  ekumenski svetac. Upravo sam u svom pozdravnom govoru naglasio tu dimenziju. Da nam sveti Nikola mora pomoći da svi mi kršćani budemo bliži jedni drugima. U Njemačkoj to posebno vrijedi za katolike i protestante.
Iako imamo i važne pravoslavne grupe u cijeloj Njemačkoj u raznim krajevima. Vjerujem da će sveti Nikola ne samo nam pružiti primjer, nego da će i zagovarati kod Boga da se taj ideal crkvenog jedinstva ostvari. Kazao je nadbiskup Eterović.

Berlinski nadbiskup Dr. Heiner Koch na poziv nadbiskupa Eterovića prigodnim riječima također je pozdravio uzvanike prijema.
 
Prijam kod apostolskog nuncija u Njemačkoj, hrvatskog nadbiskupa Nikole Eterovića, izaslanika Pape Franje u Njemačkoj, završio je prigodnim domjenkom. Nadbiskupi Eterović i Koch razrezali su veliku svećanu tortu ukrašenu vatikanskim grbom.

Među uzvanicima predstavnicima mnogobrojnih Misija iz Berlina i Njemačke bili su i predstavnici Hrvatske katoličke misije iz  Berlina, na čelu s župnikom Fra Edvardom Sokolom, fra Mijom Šabić i fra Tomislavom Brekalo.
FOTO GALERIJA

Video vijesti

Najave i termini