39. Božićni domjenak Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina.
Članovi Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina održali su 39. Božićni domjenak. Oko 50 članova društva, uzvanika, gostiju i domaćina zajedno su se družili u prostorijama HKM Berlin. Pozdravni govor je održao i nazočne pozdravio Stjepan Lozančić predsjednik društva VF Mažuranić.
Lozančić je na početku susreta pozdravio uzvanike među kojima su bili: Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić-Radman sa suprugom Marijanom, papski nuncij nadbiskup dr. Nikola Eterović, Ante Cicvarić ministara savjetnik sa suprugom, Ante Jović prvi tajnik - voditelj konzularnog odjela veleposlanstva RH, svećenici HKM Berlin župnik fra Edvard Sokol, fra Mijo Šabić i fra Tomislav Brekalo, Gordana Kešina kordinatoricu Hrvatske nastave u Berlinu i učiteljice, Anica Krstanović  predsjednicu župnog Vijeća HKM Berlin i brojni drugi uzvanici.

Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić-Radman zahvalio je društvu Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina na pozivu te zaželio upravi i članovima sve najbolje u radu te ujedno iskoristio priliku da svima čestita Božić i  uspješnu Novu 2019.
Papski nuncij nadbiskup dr. Nikola Eterović u prigodnom govoru zahvalio je na pozivu te je naglasio kako se u ovo vrijeme pripreme za Božić trebamo svi skupa okrenuti sami sebi i promejniti konzumentski način ponašanja. Posvetiti više brige  pažnje svojim bližnjima.

Župnik fra Edvard Sokol pozdravi je članove Mažuranića i zaželio svima skupa uspješan rad u budućem radu. 
Lozančić je naglasio da je ponosan što sve skupa može pozdraviti na ovogodišnjem Božićnom domjenku te da je posebno zahvalan dr. Nikoli Eteroviću, veleposlaniku Pape Franje u SR Njemačkoj, koji je po prvi put, ove godine, bio skupa s članovima društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina.

Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić  iz Berlina osnovano je 19. Prosinca 1980. kada su se Hrvati u Berlinu odazvali pozivu tadašnjega hrvatskog župnika fra Rafaela Begića da bi porazgovarali o tome što bi se moglo učiniti za kulturni život Hrvata u Berlinu. Taj datum se uzima kao osnivački dan najstarijega hrvatskog kulturnog društva u Berlinu, Vladimira Frana Mažuranića.
39 godina kasnije, pozdravljajući članove, goste i uzvanike koji su se okupili na zajedničkom druženju povodom kraja 2018. godine, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina, Stjepan Lozančić, zahvalio je svima koji su potpomogli da se očuva lik i dijelo velikana, te da se ova kalendarska godina zaokruži kao još jedna radna i uspješna.

Vladimir Fran Mažuranić rođen je 26. ožujka 1859. u Novom Vinodolskom. Imao je zanimljiv životopis, a bio je u stalnom sukobu s okolinom. Otpušten iz vojske nakon 22 godine službe, postaje veliki lutalac. Pripada jednoj od najistaknutijih obitelji hrvatskoga javnoga života 19. i 20. stoljeća, ali se u mnogo čemu razlikuje od ostalih Mažuranića: samosvojan je, tvrdoglav i svojevoljan. Osnovnu školu završava u rodnome mjestu, realnu
gimnaziju u Zagrebu, a studij u Pragu. U vojsci dostiže čin konjičkog satnika. Ali ne poštuje strogu vojničku stegu pa biva osuđen – kao dezerter. Godine 1900. Jednostavno nestaje negdje u svijetu, a od 1910. živi i radi kao novinar u Berlinu. U velikoj inflaciji god. 1923. gubi sve što je posjedovao pa do smrti živi siromašno, gotovo bijedno. Mažuranićevo Lišće su prekrasne pjesme u prozi, a autobiografski članci iz knjige „Od zore do mraka“ neobično su zanimljivi za suvremeno duhovno stanje. Vladimir Fran Mažuranić umro je 20. kolovoza 1928. u Berlinu.
FOTO GALERIJA

Video vijesti

Najave i termini