Berlin - dodjela nagrada autoricama najboljih sveučilišnih završnih radova na teme iz područja hrvatske kulture i društva.
Veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i Njemačko društvo za kroatistiku priredili su prijam koji je održan uz prigodan program povodom dodjele nagrada autoricama najboljih sveučilišnih završnih radova na teme iz područja hrvatske kulture i društva. Dodijela nagrada je upriličena 7. prosinca 2018. u prostorijama Veleposlanstvu RH, Ahornstr. 4, 10787 Berlin.  Pozdravni govori  održao je Ante Cicvarić ministar savjetnik u ime veleposlanika dr. Gordan  Grlića Radmana. Potom su govorili Prof. Dr. Ludwig Steindorff (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel) i PD Dr. Marijana Erstić (Universität Siegen). U glazbenom dijelu nastupio je Ljudevit Ivić svirajući gitaru.

Milica Sabo, Ana Valjan, Johanna Beimdieke i Martina Perković dobitnice su ovogodišnjih nagrada, drugog u nizu natječaja Njemačkog društva za kroatistiku (DGfK) i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj. One su autorice najboljih sveučilišnih završnih radova na teme iz područja hrvatske kulture i društva.  Pokrovitelj ovogodišnjih nagrada je Državni ured za Hrvate izvan RH.

Najboljim sveučilišnim završnim radovima nagrađenu su autorice koje su obradile sljedeće teme:
M.A. Martina Perković – Sprachpolitik in Kroatien im 20. Jahrhundert (Otto-Friedrich-Universität Bamberg).
M.Ed. Johanna Beimdieke – Literarische Künstlerfiguren zu Beginn des 20. Jahrhunderts. Ein Vergleich ausgewählter Werke von Miroslav Krleža und Thomas Mann (Universität Siegen).
Dr. Ana Valjan – Die Sprachsituation in Bosnien und Herzegowina – eine soziolinguistische Analyse der kroatischen Sprache in Bosnien und Herzegowina (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg).
Dr. Milica Sabo – Universalkonzepte im Fremdsprachenunterricht. Eine qualitative Studie sprachenübergreifender Lehr-Lernprinzipien am Beispiel des Kroatischen (Friedrich-Schiller-Universität Jena).

Navedeni radovi su nagrađeni po odluci komisije koja je odlučivala o najboljim ovogodišnjim radovima. U žiriju su bili: PD Dr. Marijana Erstić (Universität Siegen), veleposlanik RH dr. Gordan Grlić Radman, Prof. Dr. Elisabeth von Erdmann (Universität Bamberg, počasna predsjednica DGfK), Prof. Dr. Ludwig Steindorff (Universität Kiel) i  Dr. Daniel Lalić (Universität Passau).

PD Dr. Marijana Erstić u uvodnom govoru naglasila je značaj dodjela nagrada autoricama najboljih sveučilišnih završnih radova na teme iz područja hrvatske kulture i društva, te pozdravila domaćine Antu Cicvarića i Ivanu Karanušić iz veleposlanstva RH u SR Njemačkoj. Zahvalila se veleposlanstvu RH na podršci i realizaciji ovogodišnje druge u nizu dodijele nagrade.

Nagrađene autorice Milica Sabo, Johanna Beimdieke i Martina Perković govorili su u prezentaciji o svojim djelima, dok je Ana Valjan bila spriječena da nazoči dodijeli nagrade iz osobnih razloga.

Na kraju promocije i prezentacija domaćini u Belinu uručili su bukete cvijeća nagrađenim autoricama, koje su dobile i vrijedne novčane nagrade, koje je ove godine dodijelio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Autorice master radova nagrađene su nagradom od 300 eura a autorice doktorata s 500 eura. Nakon dodijele nagrada priređen je i prigodan domjenak za ovogodišnje laurate.
U glazbenom dijelu svečansoti nastupio je hrvatski glazbenik Ljudevit Ivić poznat pod umjetničkim imenom Seed Holden.
Ivić je rođen u Valpovu a u Berlinu je od nedavno, gdje studira godinu dana te usput se uspješno bavi i glazbom, svira gitaru. Za ovu priliku svirao je i svoje autorske pjesme.
FOTO GALERIJA

Video vijesti

Najave i termini