Berlin - Posavska večer 2019. - Nazočilo više od 400 Posavaca i njihovih prijatelja
U Berlinu je održana prva Posavska večer u organizaciji „Posavina-Berlin“, novog društva u osnivanju.  
Uz nazočnost više od 400 posjetitelja, Posavljaka i njihovih prijatelja zabava je održana u berlinskoj općini Tempelhof-Schöneberg  na adresi Gemeinschaftshaus Lichtenrade a sve je potrajalo do ranih jutarnjih sati.
U glazbenom dijelu nastupili su glazbenici iz Posavine Željko Jurić i kralj šargije Marinko Lepan i Band. Humanitarna zabavna večer Posavljaka u Berlinu privukla je veliki broj posjetitelja sve tri generacije Hrvata u Berlinu. Ulaznice su rasprodane unaprijed a na ulazu se tražilo još slobodnih mjesta u dvorani.
Posavska večer u Berlinu 2019. imala  je i dobrotvornu humanitarnu nakanu. Nakon što su punih 15 godina sličnu zabavu pod imenom „Veseli se Posavino“ organizirali članovi Zavičajnog kluba „Brođani“ iz Berlina, bila je ovo prva zabava u organizaciji novog društva „Posavina-Berlin“, novog društva Hrvata u Berlinu koje je u osnivanju.
VIDEO REPORTAŽA POSAVSKA VEČER U BERLIN U 2019.

Viola Šimić predsjednica novonastajućeg društva „Posavina-Berlin“ društva u osnivanju, na samom početku večeri naglasila je sljedeće. Dobra večer i dobro došli na našu Posavsku zabavnu večer, zaista mi je jako drago što smo uspjeli ovu zabavu opet organizirati. Došle je vrijeme da mlade generacije ovo preuzmu i da ovu tradiciju dalje nastave. Želim se svima zahvaliti koji su bili uz mene ove dane, posebno obiteljima Grgić, Agović, Ćubela te posebno i gospodinu Ivi Šoljić.
Želim se zahvaliti svim našim sponzorima. Po prvi put organiziramo ovu zabavu pa se ispričavam svima koji su imali problema s mjestom u drvorani ali želja mi je bila da imamo jednu prekrasnu zavbavu, kazala je  u pozdravnom govoru Vilola Šimić, te najavila sjajne goste večeri. Želim svima ugodnu večer i lijepu zabavu, kazala je u ime organizatora Viola Šimić.
POZDRAVNI GOVOR PREDSJEDNICE VIOLE ŠIMIĆ

Po prvi put u Berlinu nastupili su izvorni pjevači „Cerovački izvor“ u sastavu (Dražen Ćorluka, Jurica Gogić, Marinko Lepan i sin Renato Lepan)  a isto tako po prvi put u Berlinu je nastupio odlični Željko Jurić i svirač Almir Šuljić.

Prvoj veselici Posavskoj večeri 2019. u Berlinu u organizaciji društva „Posavina-Berlin“ nazočila je i Ankica Gudeljević veleposlanica BiH  u SR Njemačkoj, kojoj je ovo bio prvi posjet jednom društvu Hrvata iz BiH u Berlinu ali nažalost i posljednji, jer nakon 90 dana obnašanja službe veleposlanice BiH u SR Njemačkoj mora napustiti funkciju uslijed „smijene kadrova“ koji su uslijedili ukazom novog „hrvatskog“ člana predsjedništva BiH Željka Komšića. Veleposlanica Gudeljević rodom je iz Brčkog i ugodn ose osjećala u okružju Posavljaka rodom iz BiH kojih je veliki broj u Berlinu, a srdačno je pozdravljena i od glazbenika Željka Jurića.
Veselici je nazočila i Ivana Karanušić ispred veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.

Večer je u glazbenom dijelu otvorio Željko Jurić glavna zvijezda programa  popularni posavski pjevač, čovjek s kojim su se tu večer mnogi iseljeni Posavljaci ali i ostali nazočni željeli fotografirati, razgovarati i prisjetiti se rodnog kraja i običaja. Svoj nastup Jurić je započeo mnogima najdražom i najljepšom hrvatskom pjesmom o Posavini “Posavino, majko”. Na refren pjesme “Posavino, majko, u srcu te nosim svom, vratit ću se na zgarište, sagradit ću novi dom” mnogi su ustali i zapljeskali, ali i pustili suzu. Jer nepravda koja je učinjena Posavini i njezinim ljudima boli do neba, jednako kao što danas bole najnovija uhićenja i progoni njezinih sinova koji su samo branili i obranili svoju Posavinu i svoj hrvatski dom. U Belinu su tako veselici nazočili mnogi koji su rodnu Posavinu zamijenili berlinskom adresom, često ne svojom voljom, nego borbom za vlastitom egzistencijom.

Uz obilje domaćih specijaliteta i pića domaćini su gostima priuštili i domaće kolače i slastice.  Tijekom večeri upriličena je i bogata tombola a najsretniji su postali vlasnici vrijednih nagrada. Među nazočnim posjetiteljima bili su i bivši hrvatski rukometni reprezentativci Jakov Gojun (koji je darovao dres za tombolu) i Stipe Mandalinić, koji su bili u društvu Jakova Kolaka i obitelji. Kolak je za ovu večer darovao i prvu nagradu za tombolu, motor i vrijedne druge nagrade. Domaćini su zahvalili svim sponzorima večeri kako za darovane nagrade za tombole  tako i za organizaciju večeri.

Odlično organizirana veslica potrajala je do ranih jutranjih sati. Organizatori su za ovaj  prvi put uspješno odradili svoj posao. Družilo se, pjevalo i veselilo. Zabava je uspjela a od uspješnosti ove humanitarne zabave obradovat će se i najmlađi stanovnici jednog od dječijih domova u Posavini, kojima će uručiti prigodnu pomoć i podršku, naglasili su organizatori večeri, te pozvali sudionike večeri da se pridruže budućem radu i djelovanju društva „Posavina – Berlin“.

Bosanska Posavina regija je u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine te najveća nizina koja se na sjeveru proteže uz Savu. Njezinu prostornu cjelovitost na sjeveru zatvara rijeka Sava, na sjeverozapadu planina Motajica, na jugu planine Ozren i Trebava, a na jugoistoku planina Majevica.
Sa središnjim dijelovima Bosne i Hercegovine povezana je prije svega prirodnim prolazom dolinom rijeke Bosne kroz dobojsku i vrandučku klisuru, dok su zapadni dijelovi dostupni kroz također prirodni prolaz uz rijeku Ukrinu. Bosanska Posavina nalazi se na široko otvorenoj i lako prohodnoj peripanonskoj nizini.

Pod Bosansku Posavinu spadaju sljedeće općine: Derventa, Bosanski Brod, Odžak, Modriča, Bosanski Šamac, Brčko, Orašje, te dio općina Gradačac (sela Gornje i Donje Ledenice, Tramošnica Gornja i Donja, Njivak, Orlovo Polje, Šamarevac, Pelagićevo,Turić, Blaževac, Hrgovi Donji), Srebrenik (sela Cerik, Hrgovi Gornji i Špionica Srednja) i Doboj (sela Johovac, Veliki Prnjavor, Foča, Kotorsko, Komarica, Vranduk, Bukovac, Ritešić, Majevac, Trnjani, Božinci Donji, Glogovica, Podnovlje).
FOTO GALERIJA - POSAVSKA VEČERU BERLIN 2019


Video vijesti

Najave i termini