Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u Berlinu otvorila Njemačko-hrvatski poslovni forum

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 18. do 20. veljače 2019.  boravi u posjetu Berlinu zajedno s gospodarskom delegacijom.
Nakon sudjelovanja na godišnjem prijemu Saveznog udruženja malog i srednjeg poduzetništva (BVMW) na kojem je Predsjednica RH prvog dana održala govor u Hotelu Maritim na adresi  Stauffenbergstraße 26, u  Berlinu, drugog dana boravka hrvatska predsjednica  sudjelovala je na Hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Saveznog udruženja malog i srednjeg poduzetništva (BVMW). Nakon uvodnog pozdrava domaćina moderatorica Dorothea Mertes najavila je Predsjednika BVMW prof. dr. Mario Ohoven koji je bio prvi govornik na Hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu. Predsjednik njemačke Udruge manjih i srednjih poduzetnika Mario Ohoven je ukazao na nedovoljnu zastupljenost njemačkog manjeg i srednjeg sektora u Hrvatskoj. „Mi činimo 99 posto svih poduzeća u Njemačkoj, a u Hrvatskoj nas gotovo i nema. Tu se nešto mora promijeniti“, rekao je Ohoven i dodao kako se nada da će sudjelovanje hrvatske predsjednice u gospodarskim aktivnostima poput današnjeg foruma, doprinijeti povećanju svijesti o važnosti srednjeg i manjeg poduzetničkog sektora.

„Moja udruga će uvijek biti otvorena za hrvatske poduzetnike i pomoći će u stvaranju kontakata i pripremanju terena za poslovne projekte“, rekao je Ohoven.
OVDJE POGLEDAJTE UVODNE GOVORE -VIDEO (Uskoro)

Potom je govorio Luka Burilović predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Predsjednik HGK-a Luka Burilović ukazao je na potrebu produbljivanja gospodarskih odnosa, posebice u sektoru trgovine i prehrambene industrije.  
„Mi moramo učiniti korake koji bi hrvatskoj prehrambenoj industriji, koja uživa ugled i u inozemstvu, omogućili distribuciju i u njemačkim lancima maloprodaje“, rekao je Burilović na početku foruma.  
Jedna od glavnih tema Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma je i digitalizacija i mogućnosti koje tzv. „Industrija 4.0“ pruža manjim i srednjim poduzetnicima.

Domaćini i sudionici foruma srdačno su pozdravili i hrvatsku predsjednica Kolindu Grabar Kitarović, koja je otvorila poslovni Forum.
„Gospodarski odnosi Njemačke i Hrvatske su dobri, no postoji mnogo prostora za njihovo poboljšanje. To se posebice odnosi na hrvatski izvoz na njemačko tržište“, rekla je hrvatska predsjednica otvarajući Njemačko-hrvatski gospodarski forum u organizaciji njemačke Udruge manjih i srednjih poduzetnika te Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Osim povećanja izvoza, Grabar-Kitarović je istaknula i mogućnost povećanja direktnih njemačkih investicija za što, kako je rekla, Hrvatska u posljednje vrijeme pojačano stvara uvjete.
„Samo u ovoj godini mi ćemo ukinuti ili pojednostaviti nekoliko stotina administrativnih procedura i obveza što će poduzetnicima uštedjeti mnogo novca i omogućiti bolje poslovanje“, rekla je Grabar-Kitarović.
 
Predsjednica je naglasila kako su još ostale mnoge reforme posebice u području javne uprave i pravosuđa.
„Ja ohrabrujem i potičem svoju vladu da otkloni preostale prepreke kako bi se manjim i srednjim poduzetnicima pomoglo pri ostvarivanju svojih ideja i osnivanju poduzeća“, rekla je hrvatska predsjednica.

Nakon uvodnih govora i otvaranja Hrvatsko-njemačkog poslovnog foruma uslijedile su prezentacije, pitanja i razgovori sudionika foruma.

Hrvatsku poslovnu delegaciju (Croatian Business Delegation) predvodio je hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman u sastavu Ivan Bojanića, Luka Burilović, Ivan Barbarića, Ines Obradović i Anita Stipić.

Hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu nazočili su predstavnici hrvatskih tvrtki: Al-tim d.o.o, b4b, Cio nekretnine, Dalmacija klima d.o.o., Diversitas IT sustavi, Eduit j.d.o.o., Fleksbit d.o.o., Geld Data d.o.o., Info Novitas, Končar – Elektroindustrija d.d., Mašinerija d.o.o., Og Consultancy Servis d.o.o., Petričević Grupa, Proces  d.o.o., Radin Grafika d.o.o., Ingra Geschäftsverinigung (Ingra-Det, GUI), Dif Projekt d.o.o. i Ingra Viadukt dd; Marlexdoo; Wing 77 doo.

Hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu nazočio je veliki broj predstavnika njemačkih tvrtki među kojima je bio priličan broj Hrvata kao vlasnika tvrtki ili predstavnika njemačkih tvrtki.
 
Hrvatska predsjednica  tijekom dana imala je i sastanak u Bundestagu sa zastupnicima Parlamentarne skupine prijateljstva Sjeverni Jadran te poslijepodne s Predsjednikom Bundestaga dr. Wolfgangom Schäubleom.  Večeras je planiran Domjenak koji veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman priređuje povodom posjete Predsjednice RH.  Poziv je upućen predstavnicima i članovima hrvatske zajednice s područja cijele Njemačke te hrvatskim firmama koje su ovom prigodom u Berlinu.
FOTO GALERIJA - Njemačko-hrvatski poslovni forum u Berlinu 19.02.2019

Video vijesti

Najave i termini