300 hrvatskih iseljenika na prijama za predsjednicu RH Grabar-Kitarović u Berlinu.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović susretom s hrvatskim iseljenicima okončala je svoj dvodnevni posjet Njemačkoj i pritom spomenula važnu ulogu građana Hrvatske u njemačkom gospodarskom uspjehu. U prostorijama veleposlanstva RH u SR Njemačkoj predsjednicu je dočekalo oko 300 uzvanika iz cijele Njemačke. U Veleposlanstvu  RH u počasnom špaliru predsjednicu RH pozdravilo je diplomatsko osoblje i uposlenici veleposlanstav RH u SR Njemačkoj. Susretu je nazočilo 5 konzula RH u SR Njemačkoj. Nazočne je na početku prijama pozdravio  veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman. Naglasio je uspješan dvodnevni posjet predsjednice RH SR Njemačkoj.
Pozdravio je zastupnike Bundestaga Klaus-Peter Willsch (CDU) i Josip Juratović (SPD) i članove Interparlamentarne skupine prijateljstva "Severni Jadran na čelu s predsjednikom odbora Oliver Lukšić (FDP).
GOVOR PREDSJEDNICE RH KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ I POZDRAVNI GOVOR VELEPOSLANIKA RH U SR NJEMAČKOJ DR. GORDANA GRLIĆA RADMANA - VIDEO

„Pratim evo predsjednicu kao neki kroničar diplomatski i uvijek sam imao tu mogućnost vidjeti doista s kojim žarom s kojim entuzijazmom, kao diplomatkinja je uvijek branila interese Hrvatske, na temeljima dakako pokojnog predsjednika Tuđmana, vizionara koji je zapravo stvorio ono i dao nam zapravo zadatak  ali ne da se samo oslonimo na dr. Franju Tuđmana, nego da mi budemo ta generacija koja će nastaviti njegovo dijelo“, rekao je veleposlanik dr. Grlić Radman, te naglasio „Mi smo stara nacija ali smo nova moderna država“.

„Majka odgoja, profesionalizma i ljudskost je zahvalnost. Mi moramo uvijek biti zahvalni i ubacivati se u kožu drugoga. Ono što mi želimo sebi želimo i drugome, jer svi smo mi jednaki ljudi, samo imamo različite funkcije“, kazao je veleposlanik na kraju govora.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na početku obraćanja Hravtima kazala je „ Hrvatska danas 4 godine kasnije ne samo zbog mene nego zbog svega što smo učinili svi mi Hrvati zajedno ovdje u inozemstvu, ovdje u domovini, neprimjećujemo to iz dana u dan.Danas u svijetu svi prpoznaju moje lice. Lice je ono što izražava i optimizam i sliku zemlje i prenosi toliko osjećaja. I nadam se da ono što radim diljem svijeta je da upravo prenosim tu beskrajnu ljubav prema svojoj domovini Hrvatskoj, beskrajan ponos, duboko uvjerenje da nema malih zemalja. Svi smo onoliko veliki koliko se učinimo. Dakle nikada nemojmo smatrati Hrvatsku malom zemljom, jer mi smo veliki, veliki prije svega u srcu u znanju i svemu ostalome. Još nam treba samo malo više zajedništva.“ Rekla je  predsjednica Grabar-Kitarović u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu obraćajući se predstavnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.  

Grabar-Kitarović je istaknula kako su joj susreti s iseljenicima važni zbog toga jer se tijekom većeg dijela svoje karijere intenzivno bavila pitanjem iseljeništva.
„Ja razumijem vaše probleme i učinit ću sve da se uklone prepreke koje otežavaju vaš povratak u Hrvatsku“, rekla je hrvatska predsjednica i izrazila nadu da će se hrvatski državljani u većem broju vratiti u domovinu.
„Njemačka iskustva dragocjena su našem društvu jer težimo upravo takvom standardu“, rekla je predsjednica.  

Predsjednica RH je još jednom ponovila „Ja dosita vjerujem da Hrvatska može biti među najrazvijenijim državama svijeta. Imamo sve preduvjete za to ponjaviše ljude i zbog toga se moramo truditi, to ovisi o nama“.
„Uz obećanje kako ću predano nastaviti nastaviti raditi na jačanju veza hrvatske države s iseljeništvom i svim Hrvatima izvan Hrvatske sve vas srdačno pozdravljam, želim puno uspjeha i svako osobno dobro i pozivam vas da dalje radimo na osvajanju srca cijeloga svijeta“.
Predsjednica Grabar-Kitarović je na kraju naglasila da je ovaj dan točno na četvrtu obljetnicu svog predsjedničkog mandata i rekla kako želi proslaviti s nazočnima četvrtu godinu mandata i zahvaliti Bogu, da je preživjela i da je živa i zdrava i da se veselimo onome što smo učinili.  

U glazbenom dijelu večeri nastupila je hrvatska klapa Poverelo s kojom je u jednom trenutku zapjevala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.  Helena Mamić je na početku večeri otpjevala hrvatsku himnu. Večer s predsjednicom je završena domjenaom koji veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman priredio povodom posjete Predsjednice RH, za predstavnike i članove hrvatske zajednice s područja cijele Njemačke te hrvatske firme koje su ovom prigodom nazočile u Berlinu.
FOTO GALERIJA- HRVATSKA PREDSJEDNICA S HRVATSKIM ISELJENICIMA U BERLINU 19.02.2019

Video vijesti

Najave i termini