Večernjakova domovnica 2019. – Oskar izvandomovinskih Hrvata u Bad Homburgu.
U kongresnoj dvorani njemačkog grada Bad Homburga, nadomak Frankfurta, grada partnera s hrvatskim Dubrovnikom, koji je vrelo zdravlja, sporta i dobre zabave a u kome živi 55.000 žitelja, po 13. put priređena je Večernjakova domovnica, najveća izvandomovinska manifestacija, gdje se održala velika svečanost i dodjeljene Večernjakove domovnice 2019., najpopularnijim Hrvatima u  iseljeništvu u kategorijama: sporta, glazbe, glume i spektakla.
U Bad Homburgu ove godine okupilo se oko 500 uzvanika u organizaciji Stipe Puđe urednika inozemnog izdanja Večernjeg lista. Večernjakova domovnica 2019. održana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i  Državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Večernjakovu domovnicu 2019. uveličali su izaslanici: Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas koji je bio izaslanik predsjednika Vlade RH premijera Andreja Plenkovića i Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, izaslanica ministrice Marije Pejčinović Burić. Oni su u prigodnim pozdravnim gostima pozdravili nazočne goste.
Pozdravni govor Zvonko Milas izaslanika premijera Plenkovića

Pozdravni govor Zdravka Bušić izaslanica ministrice Marije Pejčinović Burić

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić također je održao prigodan govor, a velikim aplauzom pozdravljen je i saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač.
Pozdravni govor Milijan Brkić

Papin diplomatski predstavnik u Njemačkoj nuncij nadbiskup dr. Nikola Eterović i veleposlanik dr. Grodan Grlić Radman  te svi generalni konzuli iz Njemačke, također su pozdravljeni od strane organizatora i nazočnih u dvorani.
Oko 500 nazočnih u dvorani pozdravio je glavni uredni kVečernjeg lista Dražen Klarić.
Pozdravni govor Dražen Klarić

Gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes   bio je domaćin i poseban gost Večernjakova domovnica 2019.
Pozdravni govor Alexander Hetjes

Po prvi put na Domovnicu s juga i sjevera Hrvatske nazočila su dvojica župana; Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Iz Čakovca su nazočili članovi Zrinske garde Čakovec, ali i poseban gost Domovnice koji ima titulu grofa  nazočio je grof Nicholas de Frankopan, pa tako su se u u Bad Homburg na Domovnici sastali Zrinski i Frankopan.
Nazočila su i tri gradonačelnika gradonačelnik Bad Homburga, Mato Franković gradonačelnik Dubrovnika i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava. S istoka Hrvatske je stigao i dožupan Vukovarsko-srijemski Damir Barna.

Večernjakovu domovnicu 2019. svojom nazočnošću uveličali su još poznati svjetski znanstvenik Ivan Đikić, Katarina Milković izaslanica Milana Bandića gradonačelnika Zagreba te predstavnici općine Konavle, Hrvatsku maticu isljenika predstavljao je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić sa svojim suradnicima kao i zamjenik ravnatelja Ivan Tepeš.
Hrvatsku turističku ponudu Bad Homburgu i Njemačkoj predstavila je direktorice Hrvatske turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld iz TZ Grada Zagreba, te Romana Vlašić iz TZ Grada Dubrovnika, Stella Đurović, predstavnica TZ Dubrovačko-neretvanske i predstavnici Turističke zajednice Međimurske županije. Hrvatskoj domovnici 2019. nazočio je i Vinko Sabljo predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa.

Nazočne je u prigodnom govoru pozdravio  gradonačelnik grada Bad Homburga Alexander Hetjes.
Prije početka finalne večeri, goste na ulasku u dvoranu s pjesmom su dočekali tamburaši TS Alkari iz Švicarske, koji su velikom feštom u glazbenom smislu i zatvorila Večernajkovu domovnicu 2019., koja je potrajala do kasnih jutranjih sati.
Voditelji programa bili su  izvrsni duo Frano Ridjan jedan od omiljenih lica HTV i Davorka Tovilo iz Münchena jedna od popularnijih Hrvatica u iseljeništvu.

Goste Večernjkove domovnice 2019. glasom i stasom oduševila je primadona Berlinske opere Evelin Novak te poznati splitski tenor Marko Pecotić i  Klapa Iskon,  te „Bow vs Plectrum“, glazbeni duo kojeg čine Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura), poznati zagrebačko-dubrovački glazbeni duo Paula i Đelo Jusić mlađi, kao i pjevač Branko Čulić iz Vukovara.
 
Za goste Večernjakove domovnice 2019. priređen je  i poseban menu jela hrvatske i internacionalne kuhinje koji je pripremio poznati restoran Haus Goldstein  koji vode Hrvati Ivan Lončar i Dario Jurić.  Na Domovnicu su se pila i vrhunska vina Dubrovačkih podruma iz Grude u Konavlima vlasnika Bože Martinovića koji je osobno nazočio domovnici 2019., kao i vina Kutjevačke vinarije Kutjevo dd.. Ove dvije vinarije ujedno su i najveći izvoznici hrvatskih vina posredstvom najvećeg uvoznika tvrtke Budimir vlasnika Petra Budimira koji je 13 godina u nizu glavni sponzor Večernajkove domovnice.

U finalu Večernjakove domovnice 2019. našlo se 25 najpopularnijih a nagrade ove godine odnijeli su sljedeći pojedinci i udruge: 

Večernjakove domovnice 2019. dobili su:

Kategorija najuspješnije hrvatske udruge:
Austrijsko društvo za kroatistiku, Beč (glasovi čitatelja).
Hrvatska akademska zajednica Austrija, Beč (glasovi žirija).

Kategorija najznačajniji događaj godine:
Hercegovačka večer Hrvatske zajednice Stuttgart (glasovi čitatelja).
Skup hrvatskih gospodarstvenika Düsseldorf (glasovi žirija).

Kategorija sport - Najpopularniji sportaš-sportašica:
Andrej Kramarić, nogometaš, TSG Hoffenheim (glasovi čitatelja).
Mark Katic, hokejaš, Adler Manheim (glasovi žirija).

Kategorija sport - Najpopularnija amaterska sportska momčad:
SD Croatia Berlin (glasovi čitatelja).
NK Croatia Karlsruhe (glasovi žirija).
NK Croatia Zürich (glasovi žirija).

Kategorija gluma - najpopularniji glumac-glumica-redatelj:
Toni Gojanović, glumac, Aachen
(glasovi čitatelja i glasovi žirija)

Najpopularniji glazbenik-glazbenica-pjevač-pjevačica:
Vjeran Ježek, glazbenik, München
(glasovi čitatelja).
Helena Mamich, pjevačica, Berlin
(glasovi žirija).

Kategorija Spektakli / Showbizz:
Tanja Pejić, TV kuharica, Stuttgart
(glasovi čitatelja).
Tihana Babij, manekenka, Beč
(glasovi žirija).

Kategorija osoba godine / Uspjeh godine:
Zlatko Dalić, trener hrvatske nogometne reprezentacije.
Posebno priznanje  i Večernjakove domovnice dobili su:  Nogometaši U17 Croatia Mülheim  (jedini hrvatski klub koji se natječe u Bundeligi, svećenik Vlado Ereš za izdavačku djelatnost i humanitarni rad i Danijel Kušak, u ime njemačkih vatrogasaca.
FOTO GALERIJA - Večernjakova domovnica 2019. – Oskar izvandomovinskih Hrvata u Bad Homburgu.

Video vijesti

Najave i termini