Izložba učenika Hrvatske nastave iz Berlina – „Prirodne ljepote Hrvatske“.
U prostorijama veleposlanstva RH u SR Njemačkoj održana je izložba učeničkih radova na temu „Prirodne ljepote Hrvatske“, uz glazbeni nastup Terezije Budimir učenice 8. razreda Hrvatske nastave u Berlinu (HNB). Izložba je organizirana  u zajedničkoj suradnji Veleposlanstva RH i Hrvatske nastave u Berlinu.
U Veleposlanstvu RH u Berlinu okupilo se oko 100 učenika, roditelja i uzvanika koji su došli pogledati pred uskrsnu izložbu učenika  Hrvatske nastave u Berlinu (HNB) koju predvodi kordinatorica Gordana Kešina uz nastavnike Elu Tončić i Sandru Špoljarić. Na zadanu temu izložbe „Prirodne ljepote Hrvatske“, učenici su temperama, akvarelom, kolažem i mnogim drugim tehnika prikazali ono najljepše iz hrvatske prirode. Na zidovima Veleposlanstva našle su se slike nacionalnih parkovia, endemskih biljnih i životinjskih vrsta, otoci i slavonska polja, planine, rijeke, more i dr. Izložba je bila edukativnog karaktera i posjetitelji su s izložbe otišli s mnogo novih spoznaja o prirodi u Hrvatskoj.

Na klaviru je nastupila učenica 8r. Terezija Budimir i glazbom uljepšala izložbu. Učiteljice hrvatske nastave i veleposlanstvo RH u Berlinu pozvali su na izložbu sve učenike, njihove roditelje, rodbinu, prijatelje i sve one koje zanimaju prirodne ljepote Hrvatske.
VIDEO-Izložba učenika Hrvatske nastave iz Berlina – „Prirodne ljepote Hrvatske“

Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman otvorio je izložbu prigodnim govorom te je naglasio sljedeće. Izložbu su prije otvaranja vidjeli i državni službenici Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke s kojima smo danas dogovarali provedbu „Akcijskoga plana“ za predsjedanje Hrvatske VE 2020. te smo skupa pogledali izložbu hrvatske djece.
Lijepo vas pozdravljam, drago mi je zapravo da na kraju ovog dana mogu imati jedan jako lijepi događaj i to s djecom i roditeljima, ne može ništa biti ljepše nego tako završiti jedan radni dan. Čuo sam da će nas na početku pozdraviti Terezija Budimir glazbenom izvedbom hrvatske himne na klaviru, pa poslušajmo na početku tu najljepšu hrvatsku pjesmu.  

Hrvatsku nastavu pohađa oko 180 učenika. Kordinatorica Gordana Kešina uspješno predvodi kordinaciju HNB ali evo nakon mojih godinu i pol dana u Berlinu čuo sam da kolegica Kešina odlazi. Nekako smo se navikli na Gordanu. Svatko nekud odlazi i dolazi, tako da ja bih se Gordani zahvalio doista na ovoj jednoj jako lijepoj suradnji.

Mi smo imali toliko divnih tih zajedničkih susreta s puno  te jedne gracioznosti, jedne građanske uljudnosti i s puno pedagoškog i ljudskog i profesionalnog takta, uspjela je ovdje čini mi se pridobiti  i simpatije i ljudi i na neki način uspjeti napraviti svoj posao. A ono kada se čovjek bavi strukom i kada radi pravi posao kojemu pripada onda tu možemo vidjeti i rezultate. Mi sa svoje strane možemo reći, hvala Vam draga Gordana i mi Vam želimo lijepi povratak u Vaš Split. Imate se za čime okrenuti nakon Vaših 4-5 godina provedenih u Berlinu. Mislim da možete biti ponosni na te godine.  

S naše strane i kolegice Ivane Karanušić koja je uvijek s Vama u kordinaciji i učiteljicama, nama je drago zapravo kada veleposlanstvo može biti onaj prostor, vaša kuća, i onda nekako i nama to budi nadu  i smisao postojanja veleposlanstva koje predstavlja sve građanke i građane RH.
Prema tome to je jedan lijepi smisao koji nas obogaćuje, motivira i daje nam nove poticaje za unapređivanje odnosa i suradnje.

Nakon izložbe vizualnog komunikatora Borisa Ljubićića sada su ovdje radovi djece  HNB, kud ljepše i hvala vam na tome. Mi već računamo da bi smo vjerojatno uzeli neke dobre radove za neke naše nove projekte. Hvala vam svima skupa na čelu s kordinatoricom Gordanom Kešina i njenom cjelokupnom razvoju HNB u moje osobno ime i ime mojih suradnika iz veleposlanstva, kazao je veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman te uručio bukete cvijeća kordinatorici Gordani Kešini, nastavnicama Eli Tončić i Sandri Špoljarić te učenici Tereziji Budimir za glazbeni nastup.

Veleposlanik je također ovom prilikom  HNB predao i donaciju knjiga suvremenim hrvatskih autora, koje će pronaći svoje mjesto u biblioteci HNB-a koja je u prostorijama HKM Berlin.

Gordana Kešina Kordinatorica HNB zahvalila je veleposlaniku na ovim lijepim riječima. Zatekle su me, nisam očekivala danas ovakav oproštajni govor ali jako je lijepo i želim zahvaliti veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva s kojima smo surađivali ove 4 godine, koji su svake godine ne samo ustupili nam prostor ovdje u veleposlanstvu, nego i pomogli u postavljanju i organiziranju ove izložbe, dječijih likovnih radova, ne samo  u ovoj aktivnosti nego i u drugim aktivnostima koje smo imali tijekom godine.
Što se tiče same izložbe nastojimo inače da izložbe obrađuju segment nekih hrvatski kultura. Ove godine je to priroda i prirodne ljepote, nešto po čemu je Hrvatska poznata i prepoznata u svijetu a o tome u prilog svjedoči i činjenica da je 10 % površina Hrvatske zaštićeno. Najpoznatiji su naravno nacionalni parkovi ali tu su još i parkovi prirode i strogi rezervati i mi smo na ovim slikama koje nisu samo vizualno estetski dojmljive, htijeli pokazati i što stoji iza njih odnosno uvijek želimo da ova izložba ima jednu edukativnu dimenziju.

Zahvaljujem se i našoj Tereziji Budimir koja je uvijek aktivna u aktivnostima u događanjima HNB i ona će nas još tijekom razgledanja izložbe pratiti na glasoviru. Također smo pripremili i mali kviz HDN, koji će se održati tijekom izložbe, kazala je kordinatorica Gordana Kešina, te se zahvalila svima skupa a posebno velepolsaniku dr. Gordanu Grliću Radmanu.

Nakon razgledanja učeničkih radova, priređen je i prigodan domjenak za učenika a na kraju su izvučeni i pobjednici kviza. Točne odgovore i najviše sreće imali su učenici: Mia Jurić, Maja Mikulić i Eva Kljajić, koji su primili i prigodne nagrade.
Foto galerija-Izložba učenika Hrvatske nastave iz Berlina – „Prirodne ljepote Hrvatske“

Video vijesti

Najave i termini