Radni logor Jasenovac – Igor Vukić predstavio knjigu u Berlinu.
U organizaciji Hrvatskog foruma dobre volje u prostorijama Hrvatske kulturno umjetničke i sportske zajednice e.V. Berlin, održano je predstavljanje knjige autora Igora Vukića koji je napisao kanjigu Radni logor Jasenovac.
Nazočne je na početku predstavljanja knjige pozdravio Zdravko Lozar ispred organizatora udruge Hrvatskog foruma dobre volje. Lozar je naglasio na početku kako je on jedan od osnivača Hravtske zajednice u Berlinu iz davne 1984. godine te je do danas bio organizator više raznih zanimljivih književnih i političkih tema s autorima i političkim djelatnicima iz Hrvatske.
Večeras pozdravljam sve vas nazočne koji sudjelujete ovom predstavljanju knjige a posebno pozdravljam autora knjige Igora Vukića u ime Hrvatskog foruma dobre volje.
Hrvatski forum dobre volje ustoličen je u Vitezu i to je jedan veliki broj članova koji se bave raznim kulturnim i političkim temama hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj.
Video: Radni logor Jasenovac – Igor Vukić predstavio knjigu u Berlinu

Knjiga  Igora Vukića autora knjige Radni logor Jasenovac koja je objavljena prošle godine, odmah poslije objavljivanja postala je kontraverzna. Nakon predstavljanja na HTV-u u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", izazvala je burne reakcije, nakon toga je urednica Karolina Vidović Krišto suspendirana, sada dobiva plaću, ali ne može sudjelovati u programu. Knjiga je prouzročila veliku lavinu ili potres na HRT-u. Zašto? Ja bih rekao da od 1972. godine to traje na tu temu. I sam bivši pokojni predsjednik Franjo Tuđman bio je u zatvoru zbog zanijekanja broja žrtava u Jasenovcu.

Brojka se tada popela i iznad 700-800 tisuća a varirala je i do milijuna ovisno o raspoloženju komunističkih struktura. Te brojke je stavio u pitanje i zanijekao te brojke, međutim nisam siguran da je Franjo Tuđman dovoljno intezivno studirao dokumente i da je on svoju brojku ustanovio na istraživanjima. I tu je razlika između dosadašnjih povjesničara koji se nisu usudili u ovih 28 godina javno nastupiti i zanijekati dakle Jasenovac kao mjesto zločina i stigme hrvatskog naroda i sad se pojavljuje ne povjesničar dakle jedan novinar s tom temom, koja ga ne neki način i osobno povezuje i koja ga je zaintegrirala. On se potpuno znanstveno s tom temom pozabavio istraživao je dokumente u Hrvatskoj i došao do senzancionalnih otkrića odnosno spoznaja da se tu ne radi o tako velikim brojkama koje se navode ali svakako da je svaka žrtva velika.

Međutim onima kojima je Jasenovac služio kao podloga za održavanje diktature ili političkih splekti, mislimo da je vrijeme da se i ta stranica zatvori, s obzirom da Jugoslavija kao država koja se temeljila na tim svojim izmišljenim stratištima je davno već nestala a ostala je dakle nekakva stigma, naglasio je između ostaloga u uvodnom govoru Zdravko Lozar.
Autor knjige Igor Vukić na početku je nazočne pozdravio u osobno ime i u ime prijatelja iz društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Mi smo jedna skupina novinara, povjesničara i akademika koji smo se ujedinili u istraživanju te jedne osjetljive kontraverzne, jedne posljednje tabu teme povjesničarske iz naše hrvatske novije povijesti.

Knjiga je nastala na temelju 10-godišnjeg istraživanja arhiva u Hravtskoj, pretežno Hrvatski državni arhiv. Kritičkim čitanjem objavljene literature, jer tek kada sam duboko ušao u temu shvatio sam da je čak i za vrijeme Jugoslavije o Jasenovcu objavljeno knjiga iz kojih se zapravo mogla vidjeti realna slika Jasenovca, onakva kakvu je ja sada govorim. Primjer je i knjiga iz 1972. godine koja je objavljena u Novom Sadu  pod naslovom „Sećanje Jevreja na logor Jasenovac“ u kojoj 25 židova bivših zatočeniak Jasenovca govore o tome kako im je bilo u tome logoru…
Uništena je i kompletna edicija odnosno onda „Enciklopedija jugoslovenskog leksikografskog zavoda za područje Hrvatske“ u kojoj je navedeno da su u Jasenovcu stradali desetci tisuća žrtava. Znači, režimu u to vrijeme rečenica od  desetci tisuća žrtava nije bila dovoljna, kao da je to malo, nego je moralo pisati 700.000 žrtava i cijelu su već otisnutu nakladu uništili.

Ljudima koji su se usudili pa čak i u Beogradu, pisati ili govoriti nešto drugačije od te službene verzije prijetilo se, pa je tako jedan beogradski novinar 1987. na samom zalasku socijalizma osuđen na trogodišnji boravak u mentalnoj instituciji dakle duševnoj bolnici, zato što je ponovio ono što je dr. Franjo Tuđman napisao 1972. da nije 700.00 nego da je broj daleko daleko manji. Ko zna što bi se meni dogodilo da sam se pojavio tih godina s ovom tezom i ovom knjigom. Ipak Hrvatska je šta god mislili o tome ipak demokratsko društvo. Ima nedostataka kao i kao svaka mlada demokracija. Ali već to što naše društvo postoji, što je već registrirano, što izdaje knjige, bez obzira što prolazi i uz javno možda negodovanje i kritike, ali ipak dozvoljeno je i mi dajemo čitateljima i javnosti na uvid ono što radimo.
Dakle ova knjiga temelji se na dokumentaciji koju je zapravo sastavljala bivša komunistička vlast, dobrim dijelom. Došli smo do velikog broja izjava zatočenika bivšega logora Jasenovca. Velika većina tih izjava je potpuno drugačija od službene verzije koja je bila do 1990.godine…
Autor knjige Igor Vukić govorio je o mnogim detaljima s kojima se susretao prilikom prikupljanja građe za knjigu Radni logor Jasenovac na čijem početnim stranicama navodi i rečenicu  „Na savjest svima koji su lagali o Jasenovcu“.  Knjiga je tiskana u nakladi P.I.P. Pavičić, Josipa Pavičića glavnog urednika knjige. Autor knjige Igro Vukić u knjizi Radni logor Jasenovac je napisao 75 priča koje je temastski sabrao i vremenski raspodjelio u jednu cijelinu koja čitatelju daje neke druge vidokruge o ustaškom logoru Jasenovac koji je bio ali možemo reći i ostao povijesna tema više od 70 godina nakon zatvaranja logora. No, predstavljanjem knjige Igora Vukića  Radni logor Jasenovac te pozornim čitanjem prikupljenih materijala sažetih u knjizi u svakome slučaju ukazuje na potrebu da se nastavi s istraživanjima jasenovačkog logora i da se u demokratskoj atmosferi, koliko god je to moguće, približi njegovoj realnoj povijesnoj slici.

Prema najvećem broju zatočenika koji su u njemu bili i kroz njega prošli, Jasenovac je bio radni logor za aktivne protivnike Nezavisne države Hrvatske. Među njima je bilo najviše Hrvata, te nešto manje Muslima i Srba. Uz njih je tu bila skupina Židova izuzeta od deportacija kojima je bila zahvaćena glavnina židovske zajednice na području NDH pod njemačkim utjecajem.
Autor Igor Vukić na kraju knjige naglašava da ova knjiga ne donosi posljednju istinu o Jasenovcu ali da on s ovom knjigom želi sudjelovati u probijanju puta o istini o Jasenovcu, te knjigu preporučuje svakom čitatelju koji se ne boji istine.
Foto galerija: Radni logor Jasenovac – Igor Vukić predstavio knjigu u Berlinu

Video vijesti

Najave i termini