Najveći kršćanski blagdan Uskrs 2019. dočekan Vazmenim bdijenjima u okrilju HKM Berlin.
Hrvati katolici u Berlinu, članovi Hrvatske hrvatske katoličke misije Berlin (HKM) blagdan Uskrsa 2019. dočekali su kroz Veliki tjedan od Cvijetnice prisjećanja na muku Gospodnju, Velikog četvrtka (mise večere Gospodnje), Velikog petka kršćanskog spomendana Isusove muke i smrti, do subotnjeg Vazmenog bdijenja koje je održano u  crkvama sv. Sebastiana i sv. Bonifatiusa, do samog dana Uskrsa i uskrsnog ponedjeljka. Velika subota je kršćanski blagdan. Slavi se u dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.
Tri subotnje mise Vazmenog bdijenja služene se u dvije berlinske crkve. U crkvi sv. Sebastiana mise vazmenog bdijenja predvodio je župnik fra Edvard Sokol dok su vazmeno bdijenje u crkvi sv. Bonifatiusa predvodili svećenici fra Tomislav Brekalo i fra Mijo Šabić.

Župnik Fra Edvard je praćen procesijom ministranta unio uskrsnu svijeće prema oltaru i tri puta zapjevao „Svjetlo Kristovo“ a vjernici su odgovarali „Bogu hvala“.

U prepunoj crkvi Svetog Sebastiana gdje su bila pogašena sva svjetla, misa Vazmenog bdijenja je započela paljenjem uskrsne svijeće ispred crkve, koju je župnik fra Edvard unio u crkvu pored oltara, gdje će ostati do kraja uskrsnoga vremena, odnosno do blagdana Duhova. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima.

Liturgijsko slavlje je slavljeno u četiri čina. Početak je bio službom svjetla: blagoslov ognja, paljenje velike uskrsne svijeće, svečana procesija, vazmeni hvalospjev (lat. exultet), potom je slijdila služba riječi, krsna (i potvrdna) služba i završeno je euharistijskom službom.
Uslijedio je blagoslov vode i obnova krsnih obećanja nazočnih vjernika.

Župnik fra Edvard otpjevao je Hvalospjev uskrsnoj svijeći – (Exsultet) s početnim riječima „Nek usklikne sad nebesko mnoštvo anđela“…
Hvalospjev uskrsnoj svijeći (lat. praeconium paschale; laus cerei) koji u rimskoj liturgiji započinje riječju exsultet (“Nek’ usklikne”) ima ulogu otvaranja, uvoda, glazbene ouverture, budući da u sebi već sadrži glavne motive slavlja. Hvalospjev ujedinjuje pohvalu vazmenoj noći s pohvalom uskrsnoj svijeći.

Bogoslužje ove Vazmene večeri u Berlinu, započelo je u mraku koji je rasvjetljavala uskrsna svijeća i od nje zapaljene svijeće nazočnih vjernika s plamenom uskrsne svijeće. Bio je to znak uskrsnoga prijelaza iz smrti u život, iz žalosti u radost i prijelaza sramote u slavu.
VIDEO - VAZMENO BDIJENJE U BERLINU 2019. - PROPOVIJED FRA EDVARD SOKOL

U nadahnutoj propovjedi Fra Edvard je naglasio.
Ova tri dana smo slavili najveća Otajstva krščanstva. Veliki četvrtak ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda, veliki petak muka i smrt Isusa Krista koji je umro na križu a danas uskrsnuće. Nešto za nas nepojmljivo, nešto za nas možda nerealno kao što su možda i učenici u tom trenutku bili zapanjeni, iznenađeni, zbunjeni, govorili su pa šta to žene govore, kako prazan grob, stavljen je ogroman veliki kamen na ulazna vrata u grob. Tko to može više odvaliti, sam jedan čovjek to nemože a kamoli dvije žene. Čudo se desilo ove svete noći. 
S vama bih želio podijeliti jedno razmišljanje. Kroz ova tri dana dobro se mogu profiltrirati tri profila  današnjih kršćana, kojima možda pripadate i vi koji ovdje sjedite.
Prvi profil kršćana je onaj koji bi želio najradije preskočiti Veliki petak. Nema muke, nema križa, imam ja neku svoju vjeru koja je mogli bi reći kao neka limunada od vjere jer smo izbacili križ i patnju.
Drugi profil kršćana je možda taj koji su došli do Velikog petka i tu su stali. Imaju sliku Krista patnika koji samo visi na kržu i dalje nisu uspjeli krenuti. Možda nisu mogli dalje krenuti od straha jer je nekako ta uloga patnika, možda lakša i ugodnija. Lakše je staviti glavu u pijesak žaliti i kukati nego gledati prema naprijed i vjerovati u samo uskrsnuće.
Treći profil kršćana ima ih i takvih možda manji broj, su oni koji su prošli i patnju i veliki petak, došli su do uskrsnuća i vidjeli su prazan grob. Oni kažu ja vjerujem u Krista uskrslog i koji kažu da moj Krist nije Krist patnik nego Krist uskrsli. On nam je dao novu nadu, novu snagu, koji nam je ostavio Sakramente koji su dobili svoj smisao nakon uskrsnuća. Uskrsnuće je kao neka bomba koja je eksplodirala u ljudskoj povijesti. Bomba svjetlosti, bomba nade…, kazao je između ostaloga fra Edvard Sokol župnik HKM Berlin u nadahnutoj propovjedi, koju je završio riječima „Krist je uskrsnuo, grob je prazan, Aleluja, Aleluja.

Oko 1000 Hrvata katolika, članova HKM Berlin, nazočilo je ove godine Vazmenom bdjenju ili Uskrsnom bdijenju, kršćanskom bogoslužju u noći između Velike subote i Uskrsa, kojim se svečano slavi Isusovo uskrsnuće. Prije kraja svete mise uslijedio je i blagoslov jela, kao znak Vazmene obnove, te da svi koji ga blaguju ustraju u Kristovoj mislosti i uvijek žive kao novi ljudi, po Kristu Gospodinu našemu, Amen, kazao je župnik fra Edvard. 

Fra Edvard je na kraju misnog slavlja zaželio svima nazočnima sretan i blagoslovljen Uskrs 2019.
Vazmeno bdijenje 2019. uveličalo je i pjevanje i sviranje Helene Mamić uz pratnju u pijevanju Mije Marića i Stipe Milanovića koji je čitao i čitanje.

U Rimokatoličkoj Crkvi, na Vazmeno bdjenje, slavi se najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome počinje uskrsno vrijeme. Prvi se put izgovara "Aleluja" nakon korizme i dočekuje se Uskrs, najvažniji dan u liturgijskom kalendaru Crkve, kada se slavi dan kada je Isus uskrsnuo od mrtvih.
FOTO GALERIJA VAZMENO BDIJENJE 2019. U BERLINU

Video vijesti

Najave i termini