Sveta Pričest u HKM Berlin 2019.
U subotu, 04. svibnja 2019., 60 dječaka i djevojčica po prvi put primili su svetu Pričest, tj. primili svete Hostije. Slavlje je započelo ulaznom pjesmom „Uđite s hvalama“, uz ovogodišnji moto „Isus dobri pastir“. Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Ovom velikom događaju u HKM Berlin prethodila je jednogodišnja vjeronaučna priprema, te su prvopričesnici nakon prve ispovijedi bili u potpunosti spremni za ovaj veliki dan. Svečano misno slavlje započelo je u 12.00 sati u crkvi sv. Sebastiana, a predvodili su ga fra Tomislav Brekalo, fra Mijo Šabić i đakon Nikola Kaya. Župnik fra Edvard Sokol koji je trebao predvoditi ovogodišnje slavlje bio je službeno spriječen da nazoči ovom slavlju.
Na svetoj misi izmjenjivali su se roditelji i djeca u čitanju, zahvalama svima onima koji su zaslužni za ovo slavlje, a i onome zbog kojega su se i okupili, a to je Isus Krist. Nakon svećeničkog pozdrava fra Tomislava na početku svete mise uslijedilo je molitva pokajničkog čina koju su molili Niko Laco, Marko Gašpar i Antun Gegić. Čitanja tijekom službe riječi čitali su Damirka Milanović i Stipe Milanović.
Nakon čitanja Evanđelja po Ivanu fra Mijo Šabić održao je nadahnutu propovjed u kojoj je naglasio.
AUDIO - OVDJE POSLUŠAJTE PROPOVJED FRA MIJE ŠABIĆA - PRVA SVETA PRIČEST U BERLINU 2019.

Često zastanemo kada vidimo i sretnemo nekoga koji lijepo izgleda ili kada lijepo pjeva ili crta. Zastanemo na trenutak. Lijepo je i dobro zamjećivati tu ljepotu u svijetu oko nas, jer tako ćemo lakše otkriti i ljepotu na sebi, isto tako i ljepotu u sebi. S druge strane ima ono puno važnije što bi trebali puno više gledati jedni u drugima a to je nutarnja ljepota i čistoća duše.
VIDEO - OVDJE POGLEDAJTE VIDEO- SVETA PRVA PRIČEST U BERLINU 2019.

Kada se mi ujutro pogledamo najprije u ogledalo, vidimo svoje lice, vidimo sebe. Pitamo se kakvo je ovo moje lice. Jeli moje lice savršeno? Lijepo je da mi vidimo na sebi nedostatke na vanjštini i da želimo se popraviti i bolje možda prezentirati. I ta naša vanjština reflektira onu našu nutrinu.  Svako Božije stvorenje na zemlji posjeduje ljepotu, posjeduje onaj komadić samoga neba jer to je ono što je Bog stvorio. Zato je potrebno tu ljepotu otkrivati i pronalaziti. Ljudi su najljepša i najveličanstvenija stvorenja u cijelom svemiru jer to je kruna Božijega stvaranja. Zašto je to tako i zašto se razlikujemo od ostaloga što je Bog stvorio, upitao se fra Mijo u propovijedi, te odgovorio. Zato što nam je Bog dao dušu, udahnuo nam je komadić sebe, dao nam je vječni život na koji smo pozvani.

Danas su među nama prvopričesnici koji su raspoređeni oko oltara, oni su u centru sve je okrenuto prema njima. Na njima nije samo izvanjska dobrota u njima je vjerujem ona čistoća srca i ljepota duše ono što mi i ne vidimo često, to je ono što simboliziraju ove bijele haljine u koje su se ova dijeca danas obukla.

Draga dijeco danas je važan dan u vašem životu, danas će te po prvi put primiti živoga Boga u obliku Hostije, Isusa Krista u Pričesti. Isus je posebno volio djecu. Isus je rekao „Pustite malene neka dođu k meni ne priječite im, jer takvima pripada kraljevstvo nebesko. Isusu su oni (djeca) bili posebno na srcu. Draga djeco pred vama je život u kojem će te imati priliku činiti veličanstvena dijela u koja će te ugrađivati ono što nosite danas u srcu, naglasio je između ostaloga fra Mijo Šabić.   

Uslijedila je pjesma „Mama upali svijeću“ koju su pjevala djeca Magdalena Orcan i Maja Pelivan te roditelji Damirka Milanović i Stipe Milanović uz paljenje svijeća od uskrsnu svijeću koje je upriličila majka Ivana Pelivan.
Nakon toga pristupilo se obnovi krsnih obećanja nakon čeka je uslijedila  molitva vjernika koju su izmolili djeca Marija Perić, Gabriel Gegić, Ana Kasalo i Lana Gegić te majke: Suzana Saratlija i Daniela Jurić.
Prvopričesnici su potom tijekom misnog slavlja prinijeli darove na oltar te su skupa sa svojim roditeljima izrekli i prigodnu molitvu vjernika.

Darove su prinijeli: Filip Kolak, Nikolina Brajković, Antonela Andrić i Lea Matešković. Otpjevana je darovna pjesma „Primi ove darove“. Potom se molila Popričesna molitva a zahvalu su izrekli: Ivan Orlović, Marin Zore, Mateo Bušljetić i Markus Saratlija.

Završni dio svečanosti svete Pričesti u Berlinu 2019. Uveličan je pjesmaama „Mi želimo uzdić Isusa“  koju su otpjevala sva dijeca  te pjesmu „Silan Bog“.
Za vrijeme svete mise pjevao je glazbeni sastav  „Band pax“ koji je pod ravnanjem Ane Magdalene Begić koji su glazbeno odlično uveličali ovo misno slavlje.

Fra Tomislav se na kraju mise zahvalio svima pojedinačno koji su sudjelovali u pripremi crkve, kićenju, pjevanju, ministrantima i svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovo misno slavlje bude ovako lijepo i svečano a to su bili: Ivana Kalajica, Ines Igel, Tanja Kasalo, Ana Begić, Ivana Križić, Janja Kovačević, Draška Perić i Anto i Anđa Gelo.
Nakon svetog misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje prvopričesnika sa svećenicima i đakonom, te su potom roditelji i rodbina pristupila svojoj djeci i čestitali im na ovom velikom događaju, koji su u nastavku dana proslavili na raznim odredištima u Berlinu od kuća, stanova do restorana.
FOTO - OVDJE POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA- PRVA SVETA PRIČEST U BERLINU 2019

Video vijesti

Najave i termini