Svečani prijam povodom Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu.

Dan hrvatske državnosti i Dan Oružanih snaga RH svečano je proslavljen u organizaciji Veleposlanstva RH u SR Njemačkoj u Berlinu u prostorijama predstavništva Savezne njemačke države Baden-Württemberg.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SR Njemačkoj sa sjedištem u Berlinu na poziv prvog čovjeka hrvatske diplomacije u SR Njemačkoj dr. Gordana Grlića Radmana sa suprugom Marijanom, te  brigadira Hrvatke vojske vojnog izaslanika Gorana Klanca sa suprugom Marijanom, pozvalo je oko 500 uzvanika iz  političkog, diplomatskog, gospodarskog i društvenog života SR Njemačke i glavnog grada Berlina. Prijamu su nazočili i predstavnici i članovi hrvatskih udruga i zajednica u SR Njemačkoj te ugledni pojedinci i gospodarstvenici iz Berlina i Njemačke kao i svećenici Hrvatske katoličke misije Berlin na čelu sa župnikom fra Edvardom Sokolom. Među uzvanicima bio je i izaslanik pape Franje u SR Njemačkoj doem diplomatskog zbora hrvatski nadbiskup Nikola Eterović.

Tijekom svečanog prijama veleposlanik dr. Grlić Radman uručio je Povelju Republike Hrvatske Tamburaškom orkestru Welebit 1902 iz Berlina za promicanje europskih kulturnih vrijednosti i očuvanju hrvatske glazbene baštine u Njemačkoj. Povelju je dodijelila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović a istu je voditelju orkestra Horstu Budi uručio veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman.

Uz veliki odaziv diplomatskog kora  na čelu s veleposlanicima stranih zemalja akreditiranih u SR Njemačkoj i ove godine nazočan je bio i veliki broj vojnih izaslanika, koji su hrvatskom brigadiru Goranu Klancu čestitali Dan Oružanih snaga RH.

Svečanost je započela sviranjem hrvatske i njemačke himne koju su svirali nagrađeni članovi tamburaškog orkestra Wellebit (Tambouraschen Chor Wellebit 1902) iz Berlina.
VIDEO 1: SVEČANI  PRIJAM: Dan državnosti i Oružanih snaga RH Berlin


U prigodnom govoru veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman je naglasio. Hvala vam na odazivu da zajedno proslavimo Dan državnosti i Dan Oružanih snaga RH u glavnom njemačkom gradu Berlinu. Današnji dan kada obilježavamo ovaj prijem  je i dan hrvatske diplomacije. Veleposlanik je nazočnima naglasio važne datume iz povijesti RH.

Hvala na pomoći SR Njemačkoj koja je stajala zu priznanje RH od prvog dana i dosta doprinjela međunarodnom priznanju Hrvatske. Hrvatska je danas spremna da prihvati predsjedanje Europskim Vijećem koje je na rasporedu u prvoj polovici 2020. godine. Spremni smo pomoći i našim susjedima koji nisu u EU da im pomognemo na europskom putu, naglasio je velepolsanik dr. Grlić Radman.

Martin Kremer (Referatsleiter Mitteleuropa im Auswärtigen Amt (Kroatien, Österreich, Polen, Tschechien, Slowakei, Slowenien, Ungarn), voditelj odijela Srednja Europa pri Ministarstvu vanjski poslova SR Njemačke u prigodnom govoru naglasio je kako mu je drago da može pozdraviti nazočne goste i kako mu je posebna čast pripala da sve skupa pozdravi u ime Vlade SR Njemačke i prenese iskrene čestitke.

Naglasio je kako mu je posebna čast biti na ovom mjestu, jer je posljednjih 10 godina čuo dosta o radu hrvatskog veleposlanika dr. Gordana  Grlića Radmana. Hrvatska i Njemačka osjećaju se kao pravi susjedi. Vidjeli smo danas da nas i glazba spaja ali ima i još jedna lijepa stvar, to je nogomet. S hrvatskim veleposlanikom gledao sam utakmice proteklog SP  i uvjerio sam se da je veleposlanik jedan „fer navijač“.

Ali ja još uvijek žalim što hrvatska reprezentacija nije osvojila finale SP. Milijuni Nijemaca navijali su za Hrvatsku. Ja danas mogu s ponosom reći da je 6 hrvatskih reprezentativaca igralo u Bundesligi, to je naša odlična poveznica.

Gospodarski mogu naglasiti da naši odnosi ne  mogu biti bolji. 2,5 milijuna Nijemaca putuju kao turisti svake godine u RH. U Njemačkoj živi više od 400.000 Hrvata a neki kažu i 600 tisuća, gdje su pronašli drugu Domovinu. Njemačka je kao prva velika država prva priznala Hrvatsku. Nedavno su RH u kratkom vremenu posjetili njemački Predsjednik a potom i Kancelarka, u čemu velike zasluge ima veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman.


VIDEO 2: SVEČANI  PRIJAM: Dan državnosti i Oružanih snaga RH Berlin


Hrvatsku očekuje i posebna čast da u prvoj polovici 2020. Predsajeda Europskim Vijećem, te nakon toga Njemačka preuzima predsijedanje u drugoj polovici 2020. Povezani smo i na tome polju da zajednički kreiramo politiku EU.

Glede svega toga Nijemci i Hrvati imaju veliku odgovrnost kao partneri u pogledu ostvarenja mira i približavnja zemalja Zapadnog Balkana EU, naglasio je Martin Kremer, te naglasio kako se posebno raduje dodijeli Povelje predsjednice RH, Tamburaškom orkestru Wellebit.

Na kraju govora Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman predstavio  je povijesni životopis Tamburaškog orkestra Welebit 1902., te im uručio Povelju Republike Hrvatske kojom je Tamburaški orkestar Welebit 1902. iz Berlina nagradila predsjednica RH, za promicanje europskih kulturnih vrijednosti i očuvanju hrvatske glazbene baštine u Njemačkoj.

U ime nagrađenih nagradu je primo dirigent Hosrt Bude koji je u prigodnom zahvalnom govoru naglasio. Hvala vam u ime mojih članova orkestra Wellebit i zahvaljujem vam se za tri stvari. Prvo hvala na Povelji predsjednici RH, gospođi Kolindi Grabar Kitarović. Pošaljite joj naše iskrene zahvale.

Drugo hvala vam da ste nas pozvali da u glazbenom dijelu uveličamo hrvatski Dan državnosti  i Dan Oružanih snaga RH danas u SR Njemačkoj i treće zahvaljujem se gospodinu veleposlaniku za odličnu zajedničku suradnju. Mi smo ponosni da je naš orkestar 1902. osnovao Hrvat Franz Krznar, naglasio je između ostaloga dirigent Horst Bude.


SVEČANI GOVOR VELEPOSLANIKA RH DR.GORDANA GRLIĆA RADMANA PRILIKOM DODIJELE POVELJE PREDSJEDNICE RH TAMBURAŠKOM ORKESTRU WELLEBIT 1902.


U nastavku obilježavanja Dana Državnosti  i Oružanih snaga uslijedio je domjenak za uzvanike.

Veleposlanik je zahvalio sponzorima koji su omogućili prezentaciju hrvatskih delicija i pića.
Prijem je završen uz glazbene zvuke nagrađenog orkestra Wellebit s kojima je zapjevala i Hrvatica Đurđa Brozičević, također solistkinja članica orkestra.

Povelja Republike Hrvatske koja je dodijeljena Tamburaškom orkestru Welebit 1902. iz Berlina  je priznanje Republike Hrvatske ustanovljeno Zakonom o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske.

Dodjeljuje se međunarodnim organizacijama, pravnim osobama, stranim državnicima te hrvatskim i stranim državljanima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku Republike Hrvatske.
Dodjeljuje ju Predsjednik Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske

Povelju su do danas između ostalih dobili:
Sociedad Croata de Beneficencia - Cochabamba - Bolivija, Hrvatski dom – Buenos Aires, Hrvatsko kulturno društvo uzajamne pomoći Dock Sud, Hrvatska udruga uzajamne pomoći Villa Mugeta, Hrvatska udruga »Hrvatski dom« Comodoro Rivadavia – Chubut, Hrvatska udruga »Istarski korjeni« – La Plata – Berisso – Ensenada, Hrvatska udruga »Naš narod« – Chaco, Argentinsko-hrvatska gospodarska komora, Mala škola hrvatskog jezika – Buenos Aires, Instituto República de Croacia – Tucumán, Udruga »Jorgovan« – Dock Sud – Buenos Aires, Hrvatski pjevački zbor »Jadran«, Klapa B. A., Ženska klapi »Valovi«, Društvo hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca (DHKSS),

Hrvatska katolička misiji sv. Leopold Mandić – San Justo, Hrvatska katolička misija sv. Nikola Tavelić – Buenos Aires, Hrvatski Caritas Kardinal Stepinac, Hrvatsko-argentinski kulturni klub (HAKK), Hrvatski kulturni centar Rosario, Hrvatska bratska zajednica i Hrvatska akademija Amerike.
FOTO GALERIJA: SVEČANI  PRIJAM - Dan državnosti i Oružanih snaga RH Berlin

Video vijesti

Najave i termini